Μετάλλαξη Delta: «Ξεφεύγει» από τα αντισώματα όσων έχουν νοσήσει ή έχουν κάνει μια δόση εμβολίου

Η πιο μεταδοτική μετάλλαξη Delta του κοροναϊού SARS-CoV-2 έχει μικρότερη ευαισθησία απέναντι στα αντισώματα που περιέχονται στο αίμα όσων προηγουμένως είτε αρρώστησαν από τη νόσο Covid-19, είτε έκαναν μία μόνο δόση του εμβολίου Pfizer-BioNTech ή του AstraZeneca.

Παράλληλα είναι πιο ανθεκτική απέναντι σε ορισμένα εργαστηριακά μονοκλωνικά αντισώματα, σύμφωνα με το .συμπέρασμα μιας νέας σημαντικής μελέτης επιστημόνων του Τμήματος Ιολογίας του Ινστιτούτου Παστέρ της Γαλλίας, του Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών INSERM και γαλλικών πανεπιστημίων (Παρισιού, Σορβόννης και Στρασβούργου).

Η έρευνα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, διαπίστωσε πως μετά από τον πλήρη εμβολιασμό με δύο δόσεις οποιουδήποτε από τα δύο ανωτέρω εμβόλια γεννιέται μεν στους περισσότερους ανθρώπους εξουδετερωτική αντίδραση από αντισώματα ενάντια στη Delta, αλλά σε μειωμένο βαθμό σε σχέση με τη «βρετανική» παραλλαγή Alpha.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ολιβιέ Σβαρτς του Ινστιτούτου Παστέρ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», μελέτησαν σε 103 άτομα πόσο αποτελεσματικά είναι κατά της παραλλαγής Delta -σε σύγκριση με τις παραλλαγές Alpha και Beta («νοτιοαφρικανική»)- τα μονοκλωνικά αντισώματα όσο και τα αντισώματα από τον ορό αίματος αναρρωσάντων από λοίμωξη με κοροναϊό. Το ίδιο έκαναν επίσης σε 59 εμβολιασμένους με μία ή δύο δόσεις.

Διαπιστώθηκε ότι μερικά μονοκλωνικά αντισώματα -όπως η θεραπεία με το bamlanivimab-  αδυνατούν να «μπλοκάρουν» την πρωτεΐνη-ακίδα της παραλλαγής Delta, πράγμα που αποτρέπει αυτά τα εργαστηριακά αντισώματα από το να εξουδετερώσουν τον κορονοϊό. Η διαπίστωση αυτή σημαίνει πως η Delta καταφέρνει να διαφεύγει από τα αντισώματα που στοχεύουν σε ορισμένα σημεία της πρωτεΐνης-ακίδας της.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι η Delta είναι τέσσερις φορές λιγότερο ευαίσθητη σε σχέση με την Alpha στα αντισώματα του ορού των ιαθέντων ασθενών Covid-19, οι οποίοι είχαν μολυνθεί έως 12 μήνες πριν.

Μετάλλαξη Delta: Τι συμβαίνει μετά τον εμβολιασμό και με τη δεύτερη δόση

Ακόμη, όταν είχε γίνει μία δόση του εμβολίου Pfizer-BioNTech ή του AstraZeneca, μόνο ένας στους δέκα εμβολιασθέντες (περίπου 10%) κατάφερε να εξουδετερώσει την λοίμωξη από Delta, ενώ μικρή ήταν η αποτελεσματικότητα της μίας εμβολιαστικής δόσης και κατά της παραλλαγής Beta.

Η χορήγηση δεύτερης δόσης ενός από τα δύο εμβόλια γέννησε εξουδετερωτική ανοσιακή απόκριση στο 95% των εμβολιασθέντων, όμως και πάλι τα αντισώματα που παρήχθησαν, ήταν τρεις έως πέντε φορές λιγότερο ισχυρά έναντι της Delta, από ό,τι έναντι της παραλλαγής Alpha.

Τέλος, διαπιστώθηκε ότι ο εμβολιασμός με μία δόση όσων είχαν προηγουμένως μολυνθεί από κοροναϊό, ενίσχυσε πλέον την ανοσία τους πάνω από το «κατώφλι» που επιτρέπει την εξουδετέρωση της παραλλαγής Delta.

Η Delta ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία πέρυσι τον Οκτώβριο και φέτος εξαπλώνεται με ραγδαίο ρυθμό διεθνώς, αλλά και στην Ελλάδα. Θεωρείται έως 60% πιο μεταδοτική από την Alpha, που προηγουμένως κυριαρχούσε στην Ευρώπη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει