Μήπως η αγάπη σου για το αλάτι επιδεινώνει κρυφά την κατάθλιψη;

Νέα μελέτη συνδέει την υψηλή κατανάλωση αλατιού με καταθλιπτικά συμπτώματα μέσω του ανοσοποιητικού.
Το πολύ αλάτι δεν βλάπτει μόνο την καρδιά – ίσως επηρεάζει και τη διάθεσή σου.
Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι προκαλούν σε ποντίκια συμπεριφορές που θυμίζουν κατάθλιψη, μέσω αλλαγών στο ανοσοποιητικό σύστημα που επηρεάζουν τον εγκέφαλο. Όταν αφαιρέθηκαν συγκεκριμένα ανοσοκύτταρα, τα συμπτώματα μειώθηκαν σημαντικά, δείχνοντας νέες πιθανές κατευθύνσεις για την πρόληψη και θεραπεία της κατάθλιψης.
Η σχέση μεταξύ αλατιού και κατάθλιψης
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Immunology δείχνει ότι η υπερβολική πρόσληψη αλατιού μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα κατάθλιψης – τουλάχιστον σε ποντίκια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση πολλού αλατιού αυξάνει την παραγωγή μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται IL-17A, η οποία έχει ήδη συνδεθεί με την κατάθλιψη και σε ανθρώπους.
«Η μελέτη αυτή υποστηρίζει τη μείωση του αλατιού ως προληπτικό μέτρο για την ψυχική υγεία και δείχνει νέες θεραπευτικές κατευθύνσεις στοχεύοντας την IL-17A», ανέφερε η Dr. Xiaojun Chen από το Πανεπιστήμιο Ιατρικής του Ναντζίνγκ, η οποία ηγήθηκε της έρευνας. «Ελπίζουμε τα ευρήματα αυτά να προκαλέσουν συζητήσεις για τις διατροφικές οδηγίες σχετικά με το αλάτι», πρόσθεσε.
Η ομάδα εντόπισε επίσης το ρόλο ενός συγκεκριμένου τύπου ανοσοκυττάρων – των γ-δέλτα Τ κυττάρων (γδΤ) – τα οποία παρήγαγαν σχεδόν το 40% της IL-17A στα ποντίκια με διατροφή πλούσια σε αλάτι. Όταν τα κύτταρα αυτά αφαιρέθηκαν, τα συμπτώματα κατάθλιψης μειώθηκαν σημαντικά, προσφέροντας μια νέα πιθανή θεραπευτική προσέγγιση.
Η υπερκατανάλωση αλατιού και οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία
Η υψηλή κατανάλωση αλατιού είναι εξαιρετικά συχνή στη δυτική διατροφή. Ορισμένα γεύματα γρήγορου φαγητού περιέχουν έως και 100 φορές περισσότερο αλάτι από την ίδια συνταγή στο σπίτι. Ενώ είναι ήδη γνωστό ότι το πολύ αλάτι αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και αυτοάνοσα νοσήματα, η πιθανή του επίδραση στην ψυχική υγεία γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αγνοηθεί.
Η κατάθλιψη επηρεάζει περίπου 15% έως 18% των ανθρώπων σε κάποια φάση της ζωής τους και είναι από τις πιο σοβαρές προκλήσεις δημόσιας υγείας, συγκαταλεγόμενη στις δέκα κύριες αιτίες θανάτου στις ΗΠΑ. Παρότι οι επιστήμονες υποψιάζονταν εδώ και καιρό ότι οι αλμυρές δίαιτες ίσως παίζουν κάποιο ρόλο, η σύνδεση δεν είχε διευκρινιστεί επαρκώς μέχρι σήμερα.
Στην παρούσα μελέτη, ποντίκια ταΐστηκαν είτε με κανονική διατροφή είτε με διατροφή πλούσια σε αλάτι για 5 εβδομάδες. Τα ποντίκια με επιπλέον αλάτι παρουσίασαν σαφή σημάδια μειωμένου κινήτρου και δραστηριότητας – κλασικοί δείκτες κατάθλιψης στα ζωικά μοντέλα.
Η IL-17A επιβεβαιώνεται ως παράγοντας κατάθλιψης
Δεδομένου του ήδη γνωστού ρόλου της IL-17A στην κατάθλιψη, οι ερευνητές εξέτασαν εάν η διατροφή με πολύ αλάτι την ενίσχυε. Όντως, αυξήθηκαν τα επίπεδα IL-17A σε σπλήνα, αίμα και εγκέφαλο, και αυτό συσχετίστηκε με καταθλιπτικές και αγχώδεις συμπεριφορές. Αντίθετα, σε ποντίκια που δεν μπορούσαν να παράγουν IL-17A, η διατροφή με πολύ αλάτι δεν οδήγησε σε κατάθλιψη, επιβεβαιώνοντας το ρόλο της IL-17A.
Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν προηγούμενες ενδείξεις ότι η υψηλή κατανάλωση αλατιού σχετίζεται με σοβαρότερη κατάθλιψη, ενώ η χαμηλή πρόσληψη αλατιού συνδέεται με καλύτερη διάθεση.
Ελπίδες για νέες θεραπείες
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η μελέτη αυτή θα ενθαρρύνει περαιτέρω έρευνα στους ανοσολογικούς μηχανισμούς της κατάθλιψης και θα ανοίξει το δρόμο για θεραπείες που στοχεύουν την IL-17A ή τα γδΤ κύτταρα. Η ομάδα σχεδιάζει να επικυρώσει αυτά τα ευρήματα σε ανθρώπους και να διερευνήσει περαιτέρω τον μηχανισμό με τον οποίο η αλατούχα διατροφή ενεργοποιεί τα γδΤ17 κύτταρα.