Mπορεί μια εξέταση αίματος να ανιχνεύσει τον καρκίνο;

Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι εξετάσεις, οι οποίες αναλύουν ουσίες στο αίμα που μπορεί να υποδηλώνουν καρκίνο, αποτελούν ένα αξιοσημείωτο νέο κεφάλαιο στην ανίχνευση του καρκίνου, σημειώνει δημοσίευμα της «Washington Post».

Οι εξετάσεις μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για την ανεύρεση «σιωπηλών» καρκίνων -όπως ο καρκίνος του παγκρέατος ή των ωοθηκών- οι οποίοι συχνά δεν προκαλούν συμπτώματα μέχρι η νόσος να είναι προχωρημένη και να είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

«Ανοίγει έναν εντελώς νέο κόσμο», δήλωσε ο Ερικ Κλάιν (Eric Klein), επιστήμονας στην εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης Grail, ο οποίος ανέπτυξε το Galleri, ένα τεστ ανίχνευσης πολλαπλών μορφών καρκίνου. «Είναι η ανεκπλήρωτη ανάγκη που αντιμετωπίζουμε στον καρκίνο».

Αυτές οι νέες εξετάσεις αίματος για την ανίχνευση του καρκίνου -περίπου 20 βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης- αξιολογούν τα «σημάδια» του καρκίνου, βιολογικές ουσίες που αποβάλλονται από τους καρκίνους, όπως θραύσματα του DNA του όγκου. Ορισμένες μπορούν ακόμη και να προσδιορίσουν το όργανο ή τον ιστό που εμπλέκεται.

Ορισμένες εξετάσεις επικεντρώνονται σε έναν καρκίνο, όπως η εξέταση Shield της Guardant Health, η οποία εξετάζει τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Αλλες ελέγχουν για πολλαπλούς καρκίνους, όπως το Galleri της Grail και το Cancerguard της Exact Sciences, του οποίου ο πρόδρομος Cancer Seek αναπτύχθηκε και μελετήθηκε από ερευνητές στο Κέντρο Καρκίνου Sidney Kimmel του Johns Hopkins.

Οι εξετάσεις δεν διαγιγνώσκουν τον καρκίνο – ένα θετικό αποτέλεσμα θα οδηγήσει πιθανότατα σε πρόσθετες απεικονιστικές εξετάσεις ή βιοψίες. Οι ειδικοί λένε ότι τα τεστ δεν είναι ακόμη έτοιμα να αντικαταστήσουν τις συνήθεις εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου, όπως η κολονοσκόπηση, η μαστογραφία ή το τεστ Παπανικολάου, αλλά προορίζονται να τα συμπληρώσουν.

Απατηλοί στόχοι για έγκαιρη διάγνωση

Αρκετοί ειδικοί επεσήμαναν ότι τα τεστ ανίχνευσης πολλαπλών καρκίνων δεν βρίσκουν κάθε καρκίνο στο αρχικό του στάδιο, εν μέρει επειδή ορισμένοι καρκίνοι εξαπλώνονται γρήγορα.

«Εξαρτάται από τον καρκίνο», δήλωσε ο Γουίλιαμ Γκρέιντι (William Grady), ιατρικός διευθυντής του προγράμματος πρόληψης του γαστρεντερικού καρκίνου στο Κέντρο Καρκίνου Fred Hutchinson στο Σιάτλ και ένας από τους επιστήμονες που μελέτησαν το τεστ της Guardant για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Πολλά παραμένουν ασαφή σχετικά με το πώς και πότε οι διάφοροι καρκίνοι εκκρίνουν τις αποκαλυπτικές ουσίες που ανιχνεύονται από τις νέες εξετάσεις αίματος και κατά πόσον αυτοί οι δείκτες εμφανίζονται νωρίς ή αρκετά συχνά ώστε να κάνουν τη διαφορά στο προσδόκιμο ζωής.

Ορισμένοι φορείς παρέχουν ήδη τις εξετάσεις

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δεν έχει δώσει τελική έγκριση σε καμία από τις εξετάσεις, αλλά είναι διαθέσιμες ως «εργαστηριακές» εξετάσεις σύμφωνα με ομοσπονδιακούς κανονισμούς που επιτρέπουν τη χρήση τους σε ορισμένες περιπτώσεις. Οι εξετάσεις δεν καλύπτονται από το Medicare ή άλλη ασφάλιση.

Παρ’ όλα αυτά, ορισμένα ιατρεία και εργοδότες τις παρέχουν πλέον. Οποιοσδήποτε ασθενής με συνταγή γιατρού μπορεί να κάνει μια εξέταση Galleri, η οποία κοστίζει 949 δολάρια. Το Πανεπιστήμιο του Princeton προσφέρει δωρεάν το Galleri σε επιλέξιμους υπαλλήλους σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα. Το τεστ για τον καρκίνο του παχέος εντέρου της Guardant, το οποίο κοστίζει 895 δολάρια, είναι επίσης διαθέσιμο, αν και δεν έχουν πρόσβαση σε αυτό ακόμη όλοι οι γιατροί, δήλωσε η εταιρεία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει