Πώς να παρακολουθείτε το λίπος που καταναλώνετε

Γραμμάρια λίπους, θερμίδες ή ποσοστά; Τι πρέπει τελικά να παρακολουθείτε για να προσδιορίσετε την ποσότητα του λίπους (και των συνολικών θερμίδων) που τρώτε;

Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μόνο μία μέθοδο εντοπισμού, τότε τα γραμμάρια λίπους είναι ίσως η πιο εύκολη. Οι διατροφικές οδηγίες υποδεικνύουν πως οι υγιείς ενήλικες πρέπει γενικά να περιορίζουν το διατροφικό λίπος σε 20%-35% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων τους.

Για να υπολογίσετε πόσα γραμμάρια λίπους ή θερμίδων παίρνετε την ημέρα, ξεκινήστε με τον αριθμό των θερμίδων που τρώτε κανονικά, ή θέλετε να φάτε σε μια μέρα. Πολλαπλασιάστε αυτόν τον αριθμό με τα συνιστώμενα ποσοστά για να δείτε όλο το φάσμα των θερμίδων λίπους που τρώτε κάθε μέρα.

Για παράδειγμα, ας πούμε ότι ακολουθείτε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων ημερησίως.

Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να πολλαπλασιάσετε το 2.000 με το 0,20 (20 τοις εκατό) που μας κάνει 400 θερμίδες. Αντίστοιχα αν πολλαπλασιάσετε το 2.000 με το 0,35 (35%) μας κάνει 700 θερμίδες.

Πόσα γραμμάρια λίπους είναι αυτά; Υπολογίστε πως αντιστοιχούν 9 θερμίδες σε ένα γραμμάριο λίπους, επομένως θα πρέπει να διαιρέσετε τον αριθμό των θερμίδων με το 9.

Αυτό σημαίνει πως στις 400 θερμίδες (διά 9 που είναι το ένα γραμμάριο λίπους) αντιστοιχούν 44 γραμμάρια λίπους, ενώ στις 700 θερμίδες αντιστοιχούν περίπου 78 γραμμάρια λίπους.

Ετσι, αν είστε σε δίαιτα 2.000 θερμίδων την ημέρα, οι 400-700 θερμίδες σας μπορούν να προέρχονται από διατροφικό λίπος, το οποίο μεταφράζεται σε ένα ποσοστό που αντιστοιχεί σε 44 έως 78 γραμμάρια λίπους την ημέρα.

Χρησιμοποιήστε τις διατροφικές ετικέτες των προϊόντων για να μάθετε πόσο λίπος υπάρχει στα τρόφιμα που τρώτε. Η διατροφική ετικέτα δείχνει το ποσό της συνολικής περιεκτικότητας σε λιπαρά, κορεσμένα λιπαρά και τρανς λιπαρά σε μία μόνο μερίδα. Η ετικέτα δείχνει επίσης πόσες θερμίδες προέρχονται από το λίπος.

Για την παρακολούθηση του λίπους στη διατροφή σας, απλά προσθέστε τα γραμμάρια λίπους από όλα τα τρόφιμα που τρώτε στη διάρκεια της ημέρας και συγκρίνετε το εύρος τους με το στόχο που έχετε θέσει. Γνωρίζοντας πόσο λίπος περιέχουν τα τρόφιμα που τρώτε μπορείτε να ελέγξετε το λίπος και τις θερμίδες στη διατροφή σας και να παραμείνετε υγιείς και εντός των διατροφικών στόχων που έχετε θέσει.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει