Πελματιαία απονευρωσίτιδα, αίτια και αντιμετώπιση

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα, είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες πόνου στη φτέρνα. Περιλαμβάνει φλεγμονή της πυκνής ινώδους ταινίας συνεκτικού ιστού που βρίσκεται στο κάτω μέρος του ποδιού και συνδέει το οστό της φτέρνας με τα δάχτυλα των ποδιών (πελματιαία περιτονία).

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα προκαλεί συνήθως πόνο που μοιάζει με μαχαιριά και εμφανίζεται συνήθως με τα πρώτα βήματα που κάνει κάποιος το πρωί. Καθώς ο άνθρωπος σηκώνεται και κινείται ο πόνος κανονικά μειώνεται, ωστόσο μπορεί να επανέλθει μετά από μεγάλες περιόδους ορθοστασίας ή όταν κάποιος σηκωθεί όρθιος μετά από μακρά περίοδο  καθισιού. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πόνος είναι συνήθως χειρότερος μετά την άσκηση και όχι κατά τη διάρκειά της.

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι συχνή στους δρομείς. Ωστόσο μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα που στέκονται για αρκετή ώρα πάνω σε μια σκληρή επιφάνεια, που φορούν ακατάλληλα παπούτσια που δεν παρέχουν αρκετή στήριξη στην καμάρα του ποδιού, αλλά και στα παχύσαρκα άτομα.

Αυτή η κατάσταση μπορεί συνήθως να διαγνωστεί χωρίς εκτεταμένο έλεγχο, καθώς το πιο κοινό σημάδι της πελματιαίας απονευρωσίτιδας είναι ο πόνος στη φτέρνα κατά το πρωινό ξύπνημα ή μετά από μια παρατεταμένη περίοδο ανάπαυσης. Συνήθως, ο πόνος θα μειωθεί σε κάποιο βαθμό, αφού ένα άτομο έχει προλάβει να χαλαρώσει προτού ασχοληθεί πλήρως με μια δραστηριότητα.

Αίτια

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα έχει σχήμα χορδής τόξου, στηρίζει την καμάρα του ποδιού σας και απορροφά τους κραδασμούς όταν περπατάτε. Εάν η ένταση και το τέντωμα σ’ αυτή τη χορδή είναι πολύ μεγάλα, τότε μπορεί να εμφανιστούν μικρά ρήγματα στην περιτονία. Το επαναλαμβανόμενο τέντωμα και το σκίσιμο μπορεί να ερεθίσουν ή να προκαλέσουν φλεγμονή στην περιτονία, αν και η αιτία παραμένει ασαφής σε πολλές περιπτώσεις πελματιαίας απονευρωσίτιδας.

Παράγοντες κινδύνου

Παρόλο που η πελματιαία απονευρωσίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς προφανή αιτία, ορισμένοι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της πάθησης.

Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν:

Ηλικία. Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι πιο συχνή μεταξύ 40 και 60 ετών.

Ορισμένοι τύποι άσκησης. Δραστηριότητες που προκαλούν μεγάλο τέντωμα στη φτέρνα και τον ιστό όπως το τρέξιμο σε μεγάλες αποστάσεις, το μπαλέτο και η αερόβια γυμναστική, μπορούν να συμβάλλουν στην εμφάνιση της πελματιαίας απονευρωσίτιδας.

Μηχανική ποδιών. Τα επίπεδα πόδια, το υψηλό τόξο ή ακόμα και ένα ανώμαλο μοτίβο βάδισης μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο κατανομής του βάρους όταν στέκεστε και μπορεί να προκαλέσουν πρόσθετη επιβάρυνση στην πελματιαία περιτονία.

Παχυσαρκία. Τα περιττά κιλά ασκούν επιπλέον πίεση και μπορούν να οδηγήσουν σε πελματιαία απονευρωσίτιδα.

Επαγγέλματα που απαιτούν ορθοστασία. Οι εργαζόμενοι σε εργοστάσιο, οι δάσκαλοι, oι πωλητές σε καταστήματα, οι κομμώτριες και όσοι άνθρωποι περνούν το μεγαλύτερο μέρος των ωρών εργασίας τους περπατώντας ή στεκόμενοι σε σκληρές επιφάνειες μπορεί να βλάψουν την πελματιαία περιτονία.

Επιπλοκές

Αν κάποιος αγνοήσει την πελματιαία απονευρωσίτιδα μπορεί να τον οδηγήσει σε χρόνιο πόνο στη φτέρνα που να εμποδίσει τις κανονικές του δραστηριότητες. Η αλλαγή του τρόπου που περπατάτε, προκειμένου να ανακουφιστείτε από τον πόνο της πελματιαίας απονευρωσίτιδας, μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα, όπως προβλήματα στα πόδια, στο γόνατο, στο ισχίο ή στην πλάτη.

Αντιμετώπιση

Το μούλιασμα των ποδιών στο νερό ή η εφαρμογή πάγου στη φτέρνα, αλλά και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που ανακουφίζουν τον πόνο βοηθούν στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, όπως επίσης το να βάζετε τα πόδια ψηλά για να ξεκουραστούν.

Ωστόσο, αυτές είναι προσωρινές λύσεις, καθώς η πελματιαία απονευρωσίτιδα πρέπει να αντιμετωπίζεται για να αποφευχθεί περαιτέρω βλάβη. Μία από τις απλούστερες και πιο παραγωγικές θεραπείες είναι οι ασκήσεις διατάσεων. Τεντώστε το πόδι μαζεύοντας μικρά αντικείμενα από το πάτωμα με τα δάχτυλα και τοποθετώντας τα σε ένα κουτί. Αυτή είναι μια άσκηση που ο καθένας μπορεί να κάνει στο σπίτι με ελάχιστο έως καθόλου κόστος και χωρίς ειδικό εξοπλισμό.

Άλλες απλές επιλογές περιλαμβάνουν αλλαγή παπουτσιών. Να προμηθευτείτε παπούτσια καλύτερης ποιότητας και εφαρμογής που απορροφούν τους κραδασμούς, όπως επίσης και ορθωτικά βοηθήματα που στηρίζουν την καμάρα ή την φτέρνα που υπάρχουν έτοιμα στο εμπόριο ή μπορούν να παραγγελθούν για να ταιριάξουν στο πόδι σας.

Επίσης, ο γιατρός μπορεί να συμβουλεύει να χρησιμοποιήσετε νυχτερινούς νάρθηκες που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί στην θεραπεία της πελματιαίας απονευρωσίτιδας.

Η χειρουργική επέμβαση είναι η έσχατη λύση, μπορεί ωστόσο να είναι απαραίτητη σε σπάνιες περιπτώσεις για την αποδέσμευση των συνδέσμων .

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα επηρεάζει συχνότερα τις γυναίκες, αλλά μπορεί να είναι πρόβλημα για οποιονδήποτε έχει βραχείς ή κατεστραμμένους αχίλλειους τένοντες, ψηλό τόξο, χαμηλή καμάρα ή πλατυποδία.

Εάν πιστεύετε ότι πάσχετε από πελματιαία απονευρωσίτιδα, μην την αγνοήσετε ελπίζοντας ότι θα υποχωρήσει. Αυτή η κατάσταση μπορεί να δημιουργήσει μόνιμη βλάβη και μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που περπατάτε, δημιουργώντας άλλα επώδυνα προβλήματα σε όλο το σώμα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει