Πέντε αποτελεσματικές θεραπείες για την ουρική αρθρίτιδα

Κάποτε η ουρική αρθρίτιδα ήταν μια κατάσταση από την οποία έπασχαν μόνο οι πλούσιοι, γιατί αυτοί είχαν την πολυτέλεια να τρώνε πολλά κόκκινα κρέατα, αλκοόλ και άλλα βαριά, λιπαρά τρόφιμα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ουρική αρθρίτιδα, μια οδυνηρή μορφή φλεγμονώδους αρθρίτιδας που μπορεί να προκληθεί από μια πλούσια διατροφή, αποκαλείται μερικές φορές η «ασθένεια των βασιλιάδων».

Σήμερα, όμως, που οι μάζες μπορούν να αντέξουν οικονομικά μια πλούσια διατροφή σε κόκκινο κρέας και λιπαρά, η ουρική αρθρίτιδα είναι πιο διαδεδομένη από ποτέ.

Η ουρική αρθρίτιδα, η οποία συνήθως επηρεάζει τη μεγάλη άρθρωση του μεγάλου δακτύλου, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί στους αστραγάλους, τα δάχτυλα των χεριών, τους καρπούς, τα γόνατα ή τους αγκώνες, οφείλεται στην ανικανότητα του σώματος να ελέγχει τα επίπεδα του ουρικού οξέος. Καθώς τα επίπεδα του ουρικού οξέος αυξάνονται, σχηματίζονται κρύσταλλοι που συλλέγονται στη βάση της άρθρωσης του μεγάλου ποδιού, δημιουργώντας φλεγμονή και πόνο.

Παρόλο που η θεραπεία για την ουρική αρθρίτιδα συχνά απαιτεί φαρμακευτική αγωγή, υπάρχουν τρόποι για να ελέγξετε τα συμπτώματά της χωρίς χάπια. Η άσκηση και η αποφυγή των τροφών που αυξάνουν τα επίπεδα ουρικού οξέος είναι μακράν οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης της κατάστασης.

Εκτός όμως από αυτούς τους δύο «χρυσούς» κανόνες, μπορείτε να πάρετε κάποια ακόμα διορθωτικά μέτρα για την ουρική αρθρίτιδα που θα σας βοηθήσουν να την αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά.

1. Φάτε κεράσια

Οι ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα που έφαγαν κεράσια κατά τη διάρκεια μιας μελέτης μόλις δύο ημερών, παρουσίασαν 35% λιγότερα συμπτώματα ουρικής αρθρίτιδας από τους ασθενείς που δεν έτρωγαν κεράσια, σύμφωνα με μελέτη του 2013 στο περιοδικό Arthritis and Rheumatology. Τα κεράσια περιέχουν ανθοκυανίνες, μια κατηγορία αντιφλεγμονώδους μορίου χρωστικής που δίνει στα κεράσια το κόκκινο χρώμα τους και αυτό μπορεί να εξηγεί τα οφέλη τους στην ανακούφιση της ουρικής αρθρίτιδας. Προσοχή, όμως, θα πρέπει να υπάρχει μέτρο στην κατανάλωσή τους, ώστε να αποκομίσετε τα οφέλη και όχι τυχόν παρενέργειές τους.

2. Πίνετε άφθονο νερό

Η κατανάλωση επιπλέον υγρών μπορεί να βοηθήσει τα νεφρά σας να διανέμουν ταχύτερα την περίσσεια ουρικού οξέος μέσω των ούρων σας. Οι γυναίκες πρέπει να επιδιώκουν να πίνουν τουλάχιστον 2,7 λίτρα νερό την ημέρα, ενώ οι άνδρες περίπου 3,7 λίτρα ημερησίως. Στοχεύστε σ’ αυτή την ποσότητα ή λίγο παραπάνω για να διασφαλίσετε ότι τα νεφρά σας κάνουν αυτό που πρέπει. Ο καφές μπορεί επίσης να αυξήσει την απέκκριση του ουρικού οξέος.

3. Τρώτε γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά

Ενώ οι περισσότεροι πάσχοντες από ουρική αρθρίτιδα επικεντρώνονται στην αποφυγή τροφών που μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματά τους, ορισμένα τρόφιμα συνδέονται με μια σημαντική πτώση των συμπτωμάτων της ουρικής αρθρίτιδας. Ανάμεσά τους τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Ανθρωποι που κατανάλωσαν γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή γιαούρτι δύο φορές την εβδομάδα, ή περισσότερο, μείωσαν τον κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας, έως και 48%, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine.

4. Πάρτε βιταμίνη C

Η βιταμίνη C θεωρείται εδώ και πολύ καιρό ως πιθανή θεραπεία για την ουρική αρθρίτιδα, καθώς μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ουρικού οξέος στο σώμα. Κι ενώ οι επιστήμονες προσπαθούν ακόμα να επιβεβαιώσουν τον ισχυρισμό ότι η βιταμίνη C είναι ο «ήρωας» της καταπολέμησης της ουρικής αρθρίτιδας, μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins έδειξε ότι ένα συμπλήρωμα βιταμίνης C 500 mg ημερησίως για δύο μήνες μείωσε σημαντικά τα επίπεδα ουρικού οξέος σε ασθενείς. Οι συντάκτες της μελέτης υποστηρίζουν ότι η βιταμίνη C θεωρείται ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους, ωστόσο εσείς καλό είναι να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.

5. Προσθέστε προβιοτικά στη διατροφή σας

Tα αποδεικτικά στοιχεία ότι τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από την ουρική αρθρίτιδα είναι ακόμα προκαταρκτικά. Ωστόσο, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS One το 2014, βρέθηκε ότι μπορούν να βοηθήσουν το πεπτικό σύστημα να διασπάσει και να αποβάλλει τις πουρίνες πιο αποτελεσματικά. Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να μειώσει τα επίπεδα ουρικού οξέος στο σώμα και ως εκ τούτου να μειώσει τον κίνδυνο έξαρσης του πόνου της ουρικής αρθρίτιδας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει