Πεπτικό, κυκλοφορικό και μετατροπή τροφής σε ενέργεια

Η διαδικασία της παραγωγής και παροχής ενέργειας στα κύτταρα του σώματος δείχνει τις διασυνδεδεμένες σχέσεις που υπάρχουν στα συστήματα του σώματος που σχετίζονται με αυτήν.

Το πεπτικό και το κυκλοφορικό σύστημα συνεργάζονται για να εξασφαλίσει ο οργανισμός αρκετά καύσιμα, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του σώματος. Αλλα συστήματα του σώματος, όπως το ενδοκρινικό και το αναπνευστικό συμμετέχουν επίσης σε διαφορετικούς ρόλους.

Πέψη

Η πέψη ξεκινά μόλις αρχίσετε να τρώτε. Τα ένζυμα στο σάλιο ξεκινούν τη διαδικασία μετατροπής της τροφής σε ενέργεια. Η τροφή στη συνέχεια θα μεταβεί στο στομάχι μέσω του οισοφάγου. Εκεί, η πέψη συνεχίζεται για άλλες δύο έως έξι ώρες, ανάλογα με το είδος των τροφών που καταναλώσατε. Αυτή η διαδικασία μειώνει τα τρόφιμα σε μόρια που το σώμα μπορεί να χρησιμοποιήσει για την παραγωγή ενέργειας. Το μεγαλύτερο μέρος της απορρόφησης θρεπτικών συστατικών συμβαίνει στο λεπτό έντερο, ενώ η απορρόφηση του νερού λαμβάνει χώρα στο παχύ έντερο.

Αίμα και ενέργεια

Το σώμα στηρίζεται κυρίως σε υδατάνθρακες και λίπη από τις τροφές που τρώτε για την ενέργεια. Το αίμα μεταφέρει αυτές τις χημικές ουσίες στα κύτταρα του σώματός σας μέσω του κυκλοφορικού συστήματος. Μέσα στα κύτταρα υπάρχουν οργανίδια που ονομάζονται μιτοχόνδρια. Εκεί είναι που λαμβάνει χώρα η παραγωγή ενέργειας μέσω μιας πολύπλοκης σειράς χημικών αντιδράσεων για την παραγωγή ΑΤΡ, που είναι το «ενεργειακό νόμισμα» του σώματος. Το κυκλοφορικό σύστημα θα εξασφαλίσει επίσης ότι τα κύτταρα έχουν αρκετό οξυγόνο. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια περιέχουν μια εξειδικευμένη πρωτεΐνη που ονομάζεται αιμοσφαιρίνη, η οποία πληροί τις απαιτήσεις του σώματος.

Προσαρμογή

Το σώμα μπορεί να παράγει ενέργεια με ή χωρίς την παρουσία οξυγόνου. Ωστόσο, το οξυγόνο παρέχει μια πλουσιότερη πηγή ΑΤΡ. Για να διατηρήσει την τροφοδοσία του σώματός σας με ενέργεια και οξυγόνο, το κυκλοφορικό σύστημα μπορεί να εκτρέψει τη ροή του αίματος, όταν αυτό απαιτείται. Όταν είστε αδρανείς, περίπου 15-20% του αίματος υπάρχει στο μυϊκό ιστό. Αν ασκείστε έντονα, η ροή του αίματος αυξάνεται σε 80-85%. Αυτή η αλλαγή θα συμβεί, έτσι ώστε το σώμα να μπορεί να συμβαδίσει με τις ανάγκες για καύσιμα και οξυγόνο, καθώς και για να απομακρύνει τα άχρηστα προϊόντα και το διοξείδιο του άνθρακα.

Τροφή και ενέργεια

Η παρεχόμενη ενέργεια από τις τροφές μετριέται σε θερμίδες. Ένα γραμμάριο λίπους παρέχει εννέα θερμίδες, ενώ τόσο οι πρωτεΐνες όσο και οι υδατάνθρακες περιέχουν τέσσερις θερμίδες. Η διαθεσιμότητα θα καθορίσει ποια πηγή το σώμα σας μετατρέπει σε ενέργεια. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια μέτριας δραστηριότητας 60-80% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας, το σώμα σας θα είναι στη μέγιστη ζώνη καύσης λίπους. Ο μέγιστος καρδιακός ρυθμός είναι 220 μείον την ηλικία σας. Το λίπος παρέχει περισσότερα καύσιμα, αλλά παίρνει περισσότερη ενέργεια για να σπάσει τους χημικούς δεσμούς των μορίων λίπους. Κατά τη διάρκεια της έντονης δραστηριότητας, το σώμα βασίζεται περισσότερο σε υδατάνθρακες, επειδή είναι ευκολότερο να τους μεταβολίσει για γρήγορη ενέργεια.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει