Περικοπές έως και 20% στις συντάξεις των «ευγενών» ταμείων

Και νέο «ψαλίδι» στις συντάξεις χιλιάδων ασφαλισμένων στα ταμεία των ΔΕΚΟ, των τραπεζών και του πρώην ΤΕΒΕ, σχεδιάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να κλείσει μέρος του δημοσιονομικού κενού για το 2014.

Το ύψος των μειώσεων μπορεί να φτάσει μέχρι και 20% κατά μέσο όρο, καθώς υπάρχουν συνταξιούχοι που λαμβάνουν συντάξεις σχεδόν διπλάσιες από το μέσο όρο του κάθε Ταμείου.

Μιλώντας σχετικά ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας τόνισε πως «υπάρχουν περιθώρια στοχευμένων περικοπών σε δαπάνες με την κατάργηση κοστοβόρων εξαιρέσεων στο ασφαλιστικό σύστημα από τους γενικούς κανόνες ή εξαιρέσεων που δεν είναι κοινωνικά δίκαιες και χωρίζουν τους πολίτες σε πατρίκιους και πληβείους».

Εκτιμάται ότι μ’ αυτή τη φράση ο υπουργός «φωτογραφίζει» αρχικά τους συνταξιούχους του ΤΕΒΕ, το οποίο όταν ενσωματώθηκε στον ΟΑΕΕ διατήρησε κάποιο μπόνους για τους ασφαλισμένους του, που σύμφωνα ακόμα και με συνδικαλιστές του χώρου, δεν ήταν σε συνάρτηση με τις εισφορές.

Ωστόσο, κατά κύριο λόγο, η αναφορά του Γιάννη Στουρνάρα φαίνεται ότι προαναγγέλλει περικοπές στα αποκαλούμενα «ευγενή Ταμεία», δηλαδή τα Ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, που διατηρούν υψηλότερες εισφορές και υψηλότερες αποδοχές για τους ασφαλισμένους τους.

Εξάλλου, υπάρχει συγκεκριμένη δέσμευση στο μνημόνιο ότι μέχρι το Δεκέμβριο θα πρέπει να γίνει προσαρμογή των εισφορών αυτών σε όσα ισχύουν στο ΙΚΑ με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, δηλαδή με αντίστοιχες μειώσεις των συντάξεων αυτών.

Τα μέτρα που μπαίνουν στο τραπέζι είναι:

1. Η μείωση των συντάξεων σε ΔΕΚΟ και τράπεζες σε συνδυασμό με τη μείωση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες των εισφορών από το νέο έτος. Το μέτρο θα θίξει παλαιούς ασφαλισμένους που θα συνταξιοδοτηθούν από το 2014 και μετά, επηρεάζοντας περισσότερο όσους συνταξιοδοτούνται αργότερα.

2. Κατάργηση του μπόνους των 220 ευρώ στις συντάξεις του ΤΕΒΕ. Η μείωση κυμαίνεται από 35% έως 57%, για την κατώτατη σύνταξη (με ασφάλιση 15 ετών, με τις διατάξεις ΤΕΒΕ είναι 768,04 ευρώ, δηλαδή 548,04 ευρώ + το μπόνους των 220 ευρώ, ενώ με τις διατάξεις του ΟΑΕΕ 488,65 ευρώ, διαφορά 279,39 ευρώ και σε ποσοστό +57,15%).  Ανοικτό όμως παραμένει και το ενδεχόμενο ασφάλισης στον ΟΑΕΕ όσων εξαιρούνται και ασφαλίζονται είτε στον ΟΓΑ είτε στο ΙΚΑ.

3. Η επιβολή ενιαίων εισφορών και παροχών στα ενοποιημένα, διοικητικά, Ταμεία κύριας ασφάλισης με κατάργηση των έως και 90 διαφορετικών κωδικών ασφάλισης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει