Ποια η σχέση θαλασσινών και χοληστερόλης

Υπάρχουν πολλοί μύθοι που ακολουθούν την κατανάλωση θαλασσινών σε σχέση με τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα. Και είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν ότι πρόκειται για μια «επικίνδυνη» σχέση.

Ομως, η πραγματικότητα είναι πως η χοληστερόλη που βρίσκεται στα θαλασσινά έχει μικρή επίδραση στη χοληστερόλη του αίματος στους περισσότερους ανθρώπους.

Τα κορεσμένα λίπη και τα τρανς λιπαρά είναι πιο σημαντικοί παράγοντες για την αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα και όχι η διαιτητική χοληστερόλη.

Τα κορεσμένα λίπη βρίσκονται σε κάποια προ-συσκευασμένα τρόφιμα ή άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν λίπος ή μερικώς υδρογονωμένα φυτικά έλαια. Τα τρανς λιπαρά από την άλλη πλευρά βρίσκονται, επίσης, σε συσκευασμένα τρόφιμα, σε σνακ, τηγανητά ή στη σταθερή μαργαρίνη που περιέχει υδρογονωμένο έλαιο.

Το σώμα μας δεν χρειάζεται τη χοληστερόλη για να κάνει χολικά άλατα, ορμόνες και  βιταμίνη D. Αυτά παράγονται κυρίως από το συκώτι μας. Η χοληστερόλη θα δημιουργηθεί στα τοιχώματα των αρτηριών, όταν το επίπεδο της χοληστερόλης στο αίμα είναι πολύ υψηλό. Υπάρχουν 2 κύριοι τύποι χοληστερόλης στο αίμα: LDL (η «κακή» χοληστερόλη) και HDL («καλή » χοληστερόλη).

Οι υψηλές ποσότητες της «κακής» (LDL) χοληστερόλης συγκεντρώνονται στα τοιχώματα των αρτηριών, σχηματίζοντας πλάκες. Η συσσώρευση των πλακών περιορίζει το άνοιγμα των αρτηριών με αποτέλεσμα να εμποδίζεται τελικά η ροή του αίματος.

Tα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη που βρίσκονται στα καρύδια και τα ψάρια, μπορούν να μειώσουν το επίπεδο της LDL.

Η «καλή» (HDL) χοληστερόλη, από την άλλη πλευρά, παίρνει την περίσσεια χοληστερόλης μακριά και τη μεταφέρει πίσω στο ήπαρ, απ’ όπου αποβάλλεται. Μπορεί, επίσης, να αφαιρέσει κάποια ποσότητα χοληστερόλης που ήδη συνδέεται με τα τοιχώματα των αρτηριών. Ως εκ τούτου, η HDL θεωρείται η  καλή» χοληστερόλη και τα υψηλά της επίπεδα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί, εξάλλου, να αυξήσει το επίπεδο της HDL.

Κλειδί: Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα σας, συμπεριλαμβανομένου του οικογενειακού ιστορικού σας, της ηλικίας, του φύλου, των διατροφικών συνηθειών, του σωματικού βάρους, του σχήματος, του επιπέδου της σωματικής δραστηριότητας, καθώς και τυχόν συνθήκες διαβήτη. Τα θαλασσινά δεν αποτελούν παράγοντα που να επηρεάζει με αρνητικό τρόπο τα επίπεδα της χοληστερόλης σας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει