Ποια είναι τα μυστικά της μακροζωίας

longevity

Αν καθίσει κανείς να παρατηρήσει τη φύση τα πρώτα πράγματα που θα εντοπίσει είναι η απλότητα και η ισορροπία. Το αντίθετο δηλαδή απ’ αυτό που συνήθως συμβαίνει στη ζωή των ανθρώπων που είναι περίπλοκη και  πολλές φορές ακραία.

Η διατάραξη αυτής της ισορροπίας έχει επιπτώσεις και στη φύση. Ο πολύς ήλιος δημιουργεί έρημο, η πολλή βροχή δημιουργεί πλημμύρες. Ομως όλα μαζί δημιουργούν την ομορφιά της. Η φύση περιτριγυρίζεται από την αρμονία. Κάθε τι γίνεται για ένα σκοπό. Και είναι αυτό ακριβώς που θα πρέπει να έχει υπόψιν ο άνθρωπος αν θέλει να διδαχθεί απ’ αυτήν και να ζήσει μια όμορφη, αρμονική και μεγάλης διάρκειας ζωή.

Διαβάστε παρακάτω ποια είναι τα μυστικά της μακροζωίας και είναι βέβαιο πως θα διαπιστώσετε ότι τα συστατικά για μια υγιή και ισορροπημένη ζωή είναι τα ίδια μ’ αυτά που υπάρχουν στη φύση.

dna

Προστατέψτε το DNA σας

Καθώς μεγαλώνουμε, τα άκρα των χρωμοσωμάτων μας – που ονομάζονται τελομερή – μικραίνουν. Αυτό κάνει τους ανθρώπους πιο ευάλωτους σε ασθένειες. Μπορεί να νομίζετε ότι δεν υπάρχει τίποτα που μπορείτε να κάνετε, αλλά νέα έρευνα δείχνει το αντίθετο. Σε μια πιλοτική μελέτη, οι αλλαγές του τρόπου ζωής ενίσχυσαν ένα ένζυμο που αυξάνει το μήκος των τελομερών. Αλλες μελέτες έχουν βρει επίσης ότι η διατροφή και η άσκηση μπορούν να προστατεύσουν τα τελομερή. Ετσι, οι υγιεινές συνήθειες μπορούν να επιβραδύνουν τη γήρανση σε κυτταρικό επίπεδο.

pupil

Να είστε επιμελείς

Μια μελέτη 80 ετών βρήκε ότι ένας από τους καλύτερους δείκτες πρόβλεψης για μια μακρά ζωή είναι μια προσωπικότητα που χαρακτηρίζεται από επιμέλεια. Οι ερευνητές μέτρησαν τα χαρακτηριστικά όπως η προσοχή στη λεπτομέρεια και η επιμονή. Βρήκαν ότι οι ευσυνείδητοι άνθρωποι κάνουν περισσότερα πράγματα για να προστατεύσουν την υγεία τους και ότι κάνουν επιλογές που οδηγούν σε πιο ισχυρές σχέσεις και καλύτερες καριέρες.

PEX2091.TIF

Κάντε φίλους

Η επιστήμη σας έχει δώσει έναν ακόμη λόγο για να είστε ευγνώμονες για τους φίλους σας: Μπορούν να σας βοηθήσουν να ζήσετε περισσότερο. Αυστραλοί ερευνητές διαπίστωσαν πως οι ηλικιωμένοι με κοινωνικές σχέσεις είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 10 ετών σε σύγκριση με άτομα που είχαν λιγότερους φίλους. Μια άλλη ανάλυση των αποτελεσμάτων από 148 μελέτες υποστηρίζει τη σύνδεση μεταξύ της πληθώρας των κοινωνικών σχέσεων και της μακροζωίας.

stop-smoking

Σταματήστε το κάπνισμα

Αν και δεν είναι μυστικό ότι το κόψιμο του τσιγάρου μπορεί να επιμηκύνει τη ζωή σας, ο ακριβής χρόνος που κερδίζετε μπορεί να σας εκπλήξει. Σύμφωνα με μια βρετανική μελέτη 50 ετών, το κόψιμο του τσιγάρου σε ηλικία 30 ετών θα μπορούσε να αυξήσει τη διάρκεια ζωής σας μια ολόκληρη δεκαετία. Η αποβολή της συνήθειας στην ηλικία των 40, 50, ή 60 αυξάνει το προσδόκιμο ζωής κατά 9, 6, ή 3 έτη, αντίστοιχα.

siesta

Υιοθετήστε τον μεσημεριανό ύπνο

Ο μεσημεριανός ύπνος θεωρείται δεδομένος σε πολλά μέρη του κόσμου, και τώρα υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι ο ύπνος αυτός μπορεί να σας βοηθήσει να ζείτε περισσότερο. Μια πρόσφατη μελέτη με 24.000 συμμετέχοντες δείχνει ότι όσοι κοιμούνται τακτικά το μεσημέρι έχουν 37% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή νόσο, σε σχέση με όσους κοιμούνται περιστασιακά το μεσημέρι. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτός ο ύπνος μπορεί να βοηθήσει την καρδιά σας, κρατώντας σε χαμηλά επίπεδα τις ορμόνες του στρες.

mediterranean-diet

Ακολουθήστε μια μεσογειακή διατροφή

Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ελαιόλαδο και ψάρια. Μια ανάλυση 50 μελετών που περιλαμβάνει  περισσότερους από μισό εκατομμύριο ανθρώπους δείχνει τα εντυπωσιακά οφέλη από αυτή τη δίαιτα. Τα ευρήματα δείχνουν ότι μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο του μεταβολικού συνδρόμου – ενός συνδυασμού της παχυσαρκίας, αυξημένων επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αυξημένης αρτηριακής πίεσης και άλλων παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και διαβήτη.

 

sushi

Φάτε σαν να είστε κάτοικοι της Οκινάουα

Οι άνθρωποι της Οκινάουα στην Ιαπωνία είχαν κάποτε το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής στον κόσμο. Οι ερευνητές αποδίδουν το γεγονός αυτό στην παραδοσιακή διατροφή της περιοχής, η οποία είναι πλούσια σε πράσινα και κίτρινα λαχανικά και χαμηλή σε θερμίδες. Μερικοί κάτοικοι της Οκινάουα έχουν τη συνήθεια να τρώνε μόνο το 80% των τροφίμων στο πιάτο τους. Καθώς οι νεότερες γενιές έχουν πάρει αποστάσεις από αυτές τις παραδόσεις, το προσδόκιμο ζωής στην Οκινάουα έχει πέσει.

getting-married-1

Παντρευτείτε

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι παντρεμένοι άνθρωποι τείνουν να ζουν περισσότερο από τους εργένηδες. Πολλοί ερευνητές αποδίδουν τη διαφορά στην κοινωνική και οικονομική στήριξη που παρέχει ο γάμος. Ενώ ένας γάμος προσφέρει το μεγαλύτερο όφελος, οι άνθρωποι που είναι διαζευγμένοι ή χήροι έχουν χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από εκείνους που δεν έχουν ποτέ παντρευτεί.

lose-weight

Χάστε βάρος

Εάν είστε υπέρβαροι, το αδυνάτισμα μπορεί να σας προστατεύσει από τον διαβήτη, τις καρδιακές παθήσεις αλλά και άλλες συνθήκες που περιορίζουν τη διάρκεια της ζωής. Το λοίπος της κοιλιάς φαίνεται να είναι ιδιαίτερα επιβλαβές, έτσι δώστε προσοχή στο να το αντιμετωπίσετε. Μια 5ετής μελέτη Ισπανόφωνων και Αφροαμερικανών προτείνει να τρώμε περισσότερες φυτικές ίνες και να ασκούμαστε τακτικά, προκειμένου να μειωθεί το λίπος της κοιλιάς.

active

Να είστε σε κίνηση

Τα αποδεικτικά στοιχεία είναι συντριπτικά: οι άνθρωποι που ασκούνται ζουν περισσότερο -κατά μέσο όρο- από εκείνους που δεν αθλούνται. Σύμφωνα με δεκάδες μελέτες, η τακτική σωματική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, διαβήτη, ορισμένων μορφών καρκίνου και της κατάθλιψης. Η άσκηση μπορεί ακόμη και να σας βοηθήσει να μείνετε διαυγείς στην τρίτη ηλικία. Δεκάλεπτα άθλησης είναι αρκετά, αρκεί να φτάνουν συνολικά τις 2,5 ώρες μέτριας άσκησης την εβδομάδα.

drink

Ποτό με μέτρο

Oι καρδιακές παθήσεις είναι λιγότερο συχνές σε μετριοπαθείς πότες από ό,τι σε άτομα που δεν πίνουν καθόλου. Αλλά να έχετε κατά νου ότι το πολύ αλκοόλ έχει επιπτώσεις στην κοιλιά, αυξάνει την πίεση του αίματος και μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από άλλα προβλήματα υγείας. Η Αμερικανική Καρδιολογική Ενωση συνιστά ως όριο το ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και ένα ή δύο για τους άνδρες. Αλλά αν δεν πίνετε, μην αρχίσετε. Υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για την προστασία της καρδιάς σας.

forgive

Συγχωρήστε

Το να μην κατατρύχεστε από μνησικακίες έχει εκπληκτικά οφέλη για τη σωματική υγεία. Ο χρόνιος θυμός συνδέεται με μειωμένη λειτουργία των πνευμόνων, καρδιακή νόσο, εγκεφαλικά επεισόδια και άλλες ασθένειες. Η συγχώρεση θα μειώσει το άγχος, την αρτηριακή σας πίεση και θα σας βοηθήσει να αναπνέετε πιο εύκολα. Τα οφέλη αυτά έχουν την τάση να αυξάνουν, καθώς γερνάτε.

gear

Φοράτε ζώνη/κράνος όταν οδηγείτε

Τα ατυχήματα είναι μια συχνή αιτία θανάτου. Φορώντας ζώνη ή κράνος όταν οδηγείτε είναι ένας απλός τρόπος για να αυξήσετε τις πιθανότητές σας για μια μεγάλη διάρκεια ζωής. Σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος με αυτοκίνητο, οι ζώνες ασφαλείας μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού κατά 50%. Σε ατυχήματα με δίτροχο, οι περισσότεροι θάνατοι προκαλούνται από τραυματισμούς στο κεφάλι. Αυτό σημαίνει ότι πάντα πρέπει να φοράτε το κράνος σας.

woman sleeping

Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο

Το να έχετε καλής ποιότητας ύπνο είναι κάτι που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και διαταραχών της διάθεσης. Ο επαρκής ύπνος θα σας βοηθήσει να αναρρώσετε γρηγορότερα από ασθένεια. Ο λίγος ύπνος, από την άλλη πλευρά, ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Οι λιγότερες από 5 ώρες τη νύχτα αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

stress-management

Διαχειριστείτε το στρες

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης του άγχους, δεν συμβάλλουν μόνο στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, αλλά μπορούν στην πραγματικότητα να τις αναστρέψουν. Αν και η αποφυγή του άγχους δεν είναι μια εφικτή επιλογή για τους περισσότερους ανθρώπους, υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι για την καταπολέμησή του. Δοκιμάστε γιόγκα, διαλογισμό ή βαθιά αναπνοή. Ακόμη και λίγα λεπτά την ημέρα μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει