Ποια είναι τα συμπτώματα της παγκρεατίτιδας

Το πάγκρεας είναι ένα όργανο στο πίσω μέρος της κοιλιάς που ρόλος του είναι η έκκριση παγκρεατικού υγρού. Αυτό περιέχει ένζυμα που συμμετέχουν στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από το λεπτό έντερο.

Τα ένζυμα αυτά βοηθούν στη διάσπαση πρωτεϊνών, αμύλου και λιπάσης, αλλά δεν αρχίζουν να λειτουργούν παρά μόνο όταν εκκρίνονται στο δωδεκαδάκτυλο (άνω τμήμα του εντέρου).

Είναι σημαντικό να ελέγξετε αν έχετε συμπτώματα παγκρεατίτιδας ή αν ανησυχείτε ότι έχετε και αν όντως συμβαίνει αυτό να φροντίσετε να δείτε αν χρειάζεστε θεραπεία.

Υπάρχουν δύο τύποι της παγκρεατίτιδας, η χρόνια και η οξεία. Η οξεία κατάσταση συμβαίνει γρήγορα και τα συμπτώματά της είναι πιο σοβαρά ή τουλάχιστον πιο αισθητά. Η χρόνια πάθηση τείνει να διαρκέσει πάνω από ένα χρόνο. Αν και τα συμπτώματα μπορεί να μη φαίνονται σοβαρά, ωστόσο αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι ένα σημάδι ενός μεγαλύτερου προβλήματος.

Οξεία παγκρεατίτιδα

Ο πόνος είναι το πιο κοινό σύμπτωμα της οξείας παγκρεατίτιδας. Σχεδόν όλοι οι πάσχοντες της συγκεκριμένης κατάστασης θα βιώσουν πόνο, συνήθως στην άνω κοιλιακή περιοχή, συχνά στην άνω αριστερή περιοχή. Αυτό το είδος του πόνου μπορεί να αντανακλά στην πλάτη ή στο στήθος.

Ο πόνος που σχετίζεται με την οξεία παγκρεατίτιδα συχνά αρχίζει ή επιδεινώνεται μετά το φαγητό και μπορεί επίσης να επιδεινωθεί όταν βρίσκεστε ανάσκελα. Δυστυχώς, αυτός ο πόνος μπορεί να διαρκέσει για αρκετές ημέρες.

Άλλα συμπτώματα της οξείας παγκρεατίτιδας περιλαμβάνουν πυρετό ή ρίγη, μια πρησμένη κοιλιά, ταχυκαρδία (αυτό μπορεί να συμβεί σε συνδυασμό με τον πυρετό ή θα μπορούσε να είναι ενδεικτική μιας εσωτερικής αιμορραγίας), ναυτία και εμετό (που δυστυχώς δεν ανακουφίζουν τα υπόλοιπα συμπτώματα).

Μπορεί επίσης να έχετε εσωτερική αιμορραγία ή κάποια λοίμωξη αν παρουσιάσετε τα ακόλουθα συμπτώματα: Κόπωση, πονοκέφαλο, διανοητική σύγχυση ή/και δυσκολία συγκέντρωσης, χαμηλή αρτηριακή πίεση, αφυδάτωση, ζαλάδα ή ασυνήθιστη ευερεθιστότητα.

Χρόνια παγκρεατίτιδα

Τα συμπτώματα της χρόνιας παγκρεατίτιδας είναι συχνά το είδος των συμπτωμάτων που είναι πιο αισθητά από έναν γιατρό. Αυτά περιλαμβάνουν:

Αδυναμία παραγωγής ινσουλίνης (π.χ. διαβήτης).

Αναιμία / χαμηλό αιματοκρίτη. Αυτή η κατάσταση είναι ενδεικτική της χρόνιας παγκρεατίτιδας, που αποτελεί έναν από τους λόγους που είναι σημαντικό να τρώτε τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως το σπανάκι και το κατσαρό λάχανο.

Ηπατικά προβλήματα. Τα ηπατικά προβλήματα μπορεί να είναι ενδεικτικά μιας χρόνιας κατάστασης όπως η παγκρεατίτιδα. Αν το δέρμα σας γίνεται κίτρινο και έχετε ίκτερο, τότε θα πρέπει να δείτε ένα γιατρό, ανεξάρτητα από το τι πιστεύετε εσείς οι ίδιοι για την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται το πάγκρεάς σας.

Αδυναμία αφομοίωσης των τροφών. Ένα από τα συμπτώματα της χρόνιας παγκρεατίτιδας είναι η δυσκολία που έχετε να αφομοιώσετε τις τροφές. Αν τρώτε μια υγιεινή διατροφή αλλά βιώνετε επιπτώσεις που υπό κανονικές συνθήκες θα βιώνατε μόνο αν ακολουθούσατε ανθυγιεινή διατροφή, τότε καλό είναι να επισκεφθείτε το γιατρό σας για να κάνετε έναν έλεγχο στο πάγκρεας.

Το να έχει κανείς παγκρεατίτιδα, είτε είναι οξεία είτε χρόνια, δεν είναι το τέλος του κόσμου. Αλλά δεν είναι και κάτι που πρέπει να μείνει χωρίς αντιμετώπιση. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα συμπτώματά της, ώστε να εντοπίσετε και να θεραπεύσετε αυτή την κατάσταση όσο το δυνατόν συντομότερα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει