Ποια ποτά είναι ιδιαίτερα υψηλά σε θερμίδες

Οι θερμίδες είναι μονάδες ενέργειας που το σώμα μετατρέπει σε «καύσιμο». Ενα ποτό θεωρείται ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες αν μετράει τουλάχιστον 500 θερμίδες ή και παραπάνω.

Οι περισσότεροι ειδικοί στον τομέα της υγείας συνιστούν ότι οι υγιείς ενήλικες πρέπει να  καταναλώνουν περίπου 2.000 θερμίδες την ημέρα, από τρόφιμα και ποτά συνολικά.

Τα περισσότερα ποτά κατατάσσονται σχετικά χαμηλά στον μετρητή θερμίδων, αλλά αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σύνθεσή τους. Τα ποτά με πολλή ζάχαρη και άλλα πρόσθετα έχουν συχνά περισσότερες θερμίδες από ό,τι συνειδητοποιούν οι άνθρωποι.

Αυτό είναι συχνά προβληματικό και μπορεί να προκαλέσει θέματα υγείας, όπως η υπερβολική αύξηση βάρους. Υπάρχουν, βεβαίως, περιπτώσεις όπου η γρήγορη λήψη θερμίδων από ένα ποτό μπορεί να είναι επωφελής. Αυτό όμως αφορά κυρίως αθλητές, ιδιαίτερα τους body builders, που θέλουν υψηλής ενέργειας και υψηλής θερμιδικής αξίας ποτά, για να τονώσουν την ανάπτυξη των μυών.

Επίσης, οι άνθρωποι που πάσχουν από ορισμένες ασθένειες ή συνθήκες υγείας μπορεί επίσης να χρειαστούν αυτά τα είδη ποτών για να πάρουν θρεπτικά συστατικά. Σε αυτά τα δύο τελευταία παραδείγματα, είναι συνήθως η ποιότητα των θερμίδων περισσότερο και όχι ο αριθμός τους που τις καθιστά πολύτιμες. Δεν έχουν όλες οι θερμίδες ισότιμο θρεπτικό προφίλ και οι άνθρωποι που είναι συνετοί κοιτάζουν τα συστατικά, καθώς και το σύνολο της διατροφικής σύστασης των ποτών, προτού τα καταναλώσουν.

Η χρησιμότητα στους αθλητές

Για τους body builders και κάποιους αθλητές που κάνουν πρωταθλητισμό σε συγκεκριμένα αθλήματα, τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες είναι συχνά ένας βολικός και εύκολος τρόπος για να αποκτήσουν γρήγορη ενέργεια που μπορεί να βοηθήσει άμεσα στην τροφοδοσία της μυϊκής δύναμης. Η διαδικασία της πέψης είναι συνήθως πολύ πιο αργή και η διάσπαση των πρωτεϊνών είναι συχνά πιο χρονοβόρα για τις τροφές που χρειάζεται να μασηθούν, παρά για εκείνες που είναι ήδη υγροποιημένες και έτοιμες για κάποιον να τις καταπιεί.

Τα έτοιμα αθλητικά ποτά μπορεί να τα βρει κανείς σε καταστήματα υγιεινής διατροφής. Στις περισσότερες περιπτώσεις χαρακτηρίζονται από ένα υγιεινό μείγμα συστατικών με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες για να βοηθήσουν τον αθλητή να βάλει βάρος και να διατηρήσει υψηλή την ποσότητα των θερμίδων στη διατροφή του, αποφεύγοντας παράλληλα τις τροφές που περιλαμβάνουν ανθυγιεινά συστατικά. Είναι επίσης πολύ εύκολο να τα φτιάξουν στο σπίτι και συνήθως εστιάζουν στις πρωτεΐνες από φυτικές πηγές και σπόρους μαζί με γαλακτοκομικά προϊόντα. Ισως να προστεθεί και μια μικρή ποσότητα ζάχαρης για να βελτιώσει τη γεύση και να δώσει ώθηση στην ενέργεια της γλυκόζης.

Ως μορφή διατροφής

Οι ιατρικοί εμπειρογνώμονες μερικές φορές συνιστούν επίσης μια σειρά από συμπληρώματα διατροφής για άτομα που δεν μπορούν να πάρουν τις θερμίδες που χρειάζονται μόνο από το φαγητό. Οι άνθρωποι που πάσχουν από ορισμένες ασθένειες ή που βρίσκονται σε κατάσταση αποκατάστασης από χειρουργική επέμβαση ή άλλες διαδικασίες μπορεί να μην είναι σε θέση να φάνε τροφές ή μπορεί να μην έχουν όρεξη για κανονικά γεύματα. Ενα ποτό υψηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες ίσως είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσουν τις θερμίδες που χρειάζονται για να συνεχίσουν να θεραπεύονται και να βελτιώνεται η κατάστασή τους. Τα περισσότερα από αυτά τα είδη ποτών παρασκευάζονται από σύνθετες πρωτεΐνες και συνήθως εμπλουτίζονται με βιταμίνες και ανόργανα άλατα.

Ποτά από ζάχαρη και λίπη

Δεν είναι, όμως, όλα τα ποτά υψηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες χρήσιμα, πολλές φορές μάλιστα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Τα σάκχαρα και τα χημικά γλυκαντικά συχνά εκτοξεύουν το ύψος των θερμίδων χωρίς την αντίστοιχη διατροφική ωφέλεια. Τα μιλκσέικ που παρασκευάζονται κυρίως από παγωτό και σακχαρούχα κρέμα γάλακτος είναι κάποια από αυτά τα άσχημα παραδείγματα, όπως και κάθε είδος καφέ με κρέμα, σαντιγί ή σιρόπια που είναι εξαιρετικά δημοφιλή. Τα αναψυκτικά τύπου κόλα επίσης εμπίπτουν σ’ αυτή την κατηγορία, ιδιαίτερα αν καταναλώνονται σε μεγαλύτερα μεγέθη από ένα κανονικό κουτάκι αναψυκτικού.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ που από μόνο του είναι μια σύνθετη ζάχαρη αποτελεί άλλον έναν τρόπο να προσθέσετε θερμίδες στον οργανισμό σας, χωρίς αντίστοιχα ποιοτικά οφέλη και ανάλογα με την ποσότητα που καταναλώνετε, μπορεί να κάνετε ζημιά στον εαυτό σας. Τα διάφορα κοκτέιλ, είναι επίσης πρόβλημα, καθώς με τα διάφορα λικέρ, σιρόπια και γλυκαντικά που διαθέτει στο… οπλοστάσιό του ο μπάρμαν μπορούν να διπλασιάσουν ή ακόμα και να τριπλασιάσουν τη θερμιδική αξία του ποτού που έχετε παραγγείλλει.

Οι άνθρωποι που δεν είναι προσεκτικοί σε ό,τι αφορά τα ποτά που καταναλώνουν, μπορεί να διαπιστώσουν μακροπρόθεσμα με δυσάρεστο τρόπο (αύξηση βάρους) ότι δύο κοκτέιλ πριν από το δείπνο κοστίζουν από άποψη θερμίδων, πιο πολύ από το ίδιο το δείπνο τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει