Ποιες είναι οι 7 κορυφαίες τροφές για τον εγκέφαλο

Ο εγκέφαλος είναι ένα από τα πιο σημαντικά όργανα του ανθρώπινου σώματος και απαιτεί πολλή ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, προκειμένου η λειτουργία του να είναι εύρυθμη.

Διαβάστε παρακάτω ποιες είναι οι 7 κορυφαίες τροφές για τον εγκέφαλό σας, που μπορούν να σας βοηθήσουν να τον κρατήσετε υγιή και σε εγρήγορση.

Ξηροί καρποί

Η βιταμίνη Ε είναι μία από τις σημαντικότερες θρεπτικές ουσίες που απαιτούνται από τον εγκέφαλο, δεδομένου ότι τον προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες που συνδέονται με την απώλεια μνήμης και το γήρας και μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξη της νόσου του Αλτσχάιμερ. Οι ξηροί καρποί δεν είναι απλώς καλές πηγές της βιταμίνης Ε, αλλά έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο που σχετίζεται με την απώλεια μνήμης που έρχεται με την ηλικία.

Ψάρια

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι σημαντικά θρεπτικά συστατικά που διαχειρίζονται το οξειδωτικό στρες στα ηλικιωμένα άτομα με ήπια γνωστική εξασθένηση. Τα ψάρια και τα ιχθυέλαια είναι πλούσιες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Αυτά τα λαχανικά είναι γεμάτα με μαγνήσιο και φυλλικό οξύ. Η επάρκεια του φυλλικού οξέος σάς διατηρεί σε εγρήγορση και βελτιώνει τη μνήμη και την προσοχή σας. Βοηθά στη μείωση των επιπέδων στο αίμα της ομοκυστεΐνης, ενός αμινοξέος που είναι γνωστό ότι προκαλεί βλάβη των κυττάρων του εγκεφάλου. Επίσης, περιέχουν μαγνήσιο που καθυστερεί την απώλεια μνήμης που προκαλεί η ηλικία.

Μούρα

Είναι πολλές οι μελέτες που δείχνουν πως τα φλαβονοειδή στα μούρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για τη νόσο του Πάρκινσον, λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους. Τα μούρα βοηθούν, επίσης, στην προστασία του εγκεφάλου από το οξειδωτικό στρες και μπορούν να μειώσουν τις επιπτώσεις των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την ηλικια, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η άνοια.

Δημητριακά ολικής αλέσεως

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως το αλεύρι βρώμης ή το καστανό ρύζι είναι πλούσια σε πηγές διαιτητικών ινών, που μειώνουν την φλεγμονή, το οξειδωτικό στρες και άλλους αγγειακούς παράγοντες κινδύνου, όπως η υψηλή πίεση του αίματος, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον εγκέφαλο.

Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα έχει μεγάλες αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Περιέχει, επίσης, διάφορα φυσικά διεγερτικά, συμπεριλαμβανομένης της καφεΐνης, που ενισχύουν την εστίαση και συγκέντρωση και διεγείρουν την παραγωγή των ενδορφινών, οι οποίες βοηθούν στην βελτίωση της διάθεσης. Ομως, εκτός από τα παραπάνω οφέλη, έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες (αν και πάντα αισθητά λιγότερες απ’ όσες έχει η κανονική σοκολάτα), γι’ αυτό πρέπει πάντα να διατηρείται το μέτρο στην κατανάλωσή της.

Ελαια

Το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, τα ιχθυέλαια, το λινέλαιο κ.λπ., περιλαμβάνουν τα υγιή για την καρδιά μονοακόρεστα ωμέγα-3 και ωμέγα-9 λιπαρά οξέα. Αυτά τα λιπαρά οξέα και οι πολυφαινόλες βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής στις αρθρώσεις και τα κύτταρά μας. Τα έλαια είναι επίσης μια πλούσια πηγή βιταμίνης Ε, η οποία προστατεύει τους νευρώνες και τα νευρικά κύτταρα.

Συμπεριλάβετε αυτές τις τροφές στη διατροφή σας για να κάνετε το μυαλό σας νεότερο και ικανό να πολεμήσει εναντίον διαφόρων ασθενειών και για να σας βοηθήσουν να έχετε καλύτερη εστίαση και συγκέντρωση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει