Ποιες είναι οι πιο εθιστικές ανθυγιεινές τροφές

sweets

Είτε πρόκειται για τις τεράστιες διαφημίσεις στους δρόμους και την τηλεόραση, είτε για τις ιλουστρασιόν σελίδες ενός περιοδικού, οι ανθυγιεινοί πειρασμοί περιβάλλουν καθημερινά τους ανθρώπους.

Τυπικά οι περισσότερο διαφημιζόμενες τροφές είναι αυτές που ποθούμε περισσότερο: Τροφές πλούσιες σε συστατικά όπως η ζάχαρη, το λίπος και το αλάτι. Πιο συγκεκριμένα ακόμα, οι διαφημίσεις και τα μενού των εστιατορίων fast foods, οι πίτσες, τα σακχαρούχα αναψυκτικά και τα λαχταριστά γλυκά.

Τι ακριβώς, όμως, είναι αυτό που κάνει ορισμένα συστατικά τόσο εθιστικά; Γιατί νοιώθουμε σα να χρειαζόμαστε όλο και περισσότερα απ’ αυτά και θέλουμε να φάμε όσο πιο πολλά μπορούμε;

Ας δούμε ποιες είναι οι 7 περισσότερο εθιστικές τροφές και ποιος είναι ο λόγος που δεν μπορούμε να τούς αντισταθούμε:

baked-goods

1) Μεταποιημένα Γλυκίσματα

Το να φάει κάποιος ένα μπισκότο μοιάζει να μην είναι απλά μια επιλογή. Γιατί όμως; Μελέτες έχουν δείξει πως ένα συστατικό που υπάρχει σε πολλά ψημένα αγαθά, το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις παρόμοιες με αυτές που λαμβάνουν χώρα όταν κάποιος κάνει κατάχρηση ναρκωτικών. Oταν κάποιος νοιώθει επιθυμία για ένα γλυκό καλό είναι να επιλέξει σνακ που περιέχουν θρεπτικά συστατικά όπως τα μούρα, τα κεράσια, οι φράουλες ή κάποιο άλλο φρούτο πασπαλισμένο με κανέλα.  Επίσης, σκεφτείτε το δύο φορές αν πρέπει να προσθέσετε τεχνητές γλυκαντικές ουσίες στον καφέ σας γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να σας οδηγήσει σε μεγαλύτερη επιθυμία για ζάχαρη αργότερα.

soda

2) Καφεϊνούχα αναψυκτικά

Ο συνδυασμός ζάχαρης ή σιροπιού καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη με την καφεΐνη, είναι η τέλεια συνταγή εθισμού. Η καφεΐνη πηγαίνει απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος και μπλοκάρει τους υποδοχείς αδενοσίνης, τονώνοντας τα επινεφρίδια να παράγουν την αδρεναλίνη που δίνει στους ανθρώπους την αίσθηση της ενέργειας. Με απλά λόγια το σώμα αναγκάζεται να βρεθεί σε μια αφύσικη κατάσταση που συχνά το αφήνει εξαντλημένο αργότερα. Και βέβαια συχνά ξεχνάμε πως όταν πίνει κανείς ένα αναψυκτικό τύπου κόλα καταναλώνει παράλληλα πολλές θερμίδες και… τόνους ζάχαρης. Μόνο ένα κουτάκι κόκα κόλα περιέχει 11 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη. Τα όξινα αναψυκτικά μπορούν επίσης να διαβρώσουν το σμάλτο των δοντιών. Αν τώρα το να πάρει κάποιος βάρος και να χαλάσει τα δόντια του δεν είναι αρκετοί λόγοι για να εγκαταλείψει αυτά τα αναψυκτικά, πρέπει να γνωρίζει πως προκαλούν, επίσης, ψυχολογικές μεταπτώσεις. Οι μελέτες έχουν δείξει πως η υπερβολική κατανάλωση καφεϊνούχων αναψυκτικών μπορεί να προκαλέσει ή να ενισχύσει τα συμπτώματα ψυχικών διαταραχών ενός ασθενούς.

bread

3) Ασπρο ψωμί

Εχετε αναρωτηθεί γιατί είναι δύσκολο να μείνετε μακριά από το ψωμί όταν βρίσκεστε έξω για δείπνο; Οταν εμφανίζεται στο τραπέζι οποιοσδήποτε επεξεργασμένος και υψηλού γλυκαιμικού δείκτη υδατάνθρακας, όπως το λευκό ψωμί, είναι δύσκολο να σταματήσουμε να τρώμε και όσο τρώμε θέλουμε περισσότερο. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε πως οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερο θρεπτικούς και με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη υδατάνθρακες, είναι λιγότερο πιθανό να φάνε υπερβολικά. Παραδείγματα τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι τα περισσότερα φρούτα, τα φασόλια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα οποία απελευθερώνουν τη γλυκόζη πιο αργά στην κυκλοφορία του αίματος και βοηθούν στην ισορροπία των επιπέδων του σακχάρου του αίματος.

chips

4) Τσιπς

Τα πατατάκια είναι πλούσια σε αλάτι και λιπαρά. Οταν δαγκώσετε ένα λιπαρό πατατάκι οι νευρικές απολήξεις σας στέλνουν σήματα, που ταξιδεύουν μέχρι το κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου. Ξαφνικά υπερφορτώνεται το κέντρο ευχαρίστησης και καταρρέει, οπότε έχετε την ανάγκη να φάτε ολοένα και περισσότερα πατατάκια. Ακόμα και τα «υγιή» πατατάκια, όπως τα ψημένα τσιπς λαχανικών, είναι συνήθως υψηλά σε λιπαρά.

processed

5) Επεξεργασμένα κρέατα

Αλλαντικά, ζαμπόν, σαλάμι, λουκάνικο, χοτ ντογκ, μπέικον είναι όλα φορτωμένα με αλάτι και διάφορες χημικές ουσίες όπως τα νιτρικά άλατα. Πολλά απ’ αυτά περιέχουν επίσης πολλά συντηρητικά και λιπαρά. Συγκεκριμένα, τα χοτ ντογκ και τα λουκάνικα μπορεί να περιέχουν μέχρι και 23 γραμμάρια λίπους. Προτιμήστε τα νωπά κρέατα, όπως τα πουλερικά χωρίς πέτσα.

fries

6) Τηγανητές πατάτες

Ολοι γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο να φάει κανείς λίγες μόνο τηγανητές πατάτες. Το αλάτι που υπάρχει στις τηγανητές πατάτες είναι αυτό που μας κρατάει και θέλουμε να καταναλώσουμε ολοένα και περισσότερες. Μια μελέτη αποκαλύπτει πως η πρόσληψη νατρίου δημιουργεί ευαισθησία στη ντοπαμίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που βοηθά στον έλεγχο του κέντρου ευχαρίστησης του εγκεφάλου. Υπάρχει πραγματικά μια σύνδεση μεταξύ του νατρίου και των οδών που σχετίζονται με τον εθισμό, στον εγκέφαλο. Για την ακρίβεια, η ίδια ομάδα γονιδίων που ρυθμίζει την όρεξη για το αλάτι, ρυθμίζει επίσης τον εθισμό στην κοκαΐνη και την ηρωίνη.

ice cream

7) Παγωτό

Επίσης γεμάτο από λίπος, θερμίδες, ζάχαρη και συχνά εθιστικό σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, το παγωτό μπορεί να είναι δύσκολο να μείνει υπό έλεγχο σε ό,τι αφορά τις μερίδες του. Ρεαλιστικά δύσκολα μπορεί κανείς να περιοριστεί σε μόλις μισό φλιτζάνι παγωτό που είναι η τυπική μερίδα για τα περισσότερα εμπορικά σήματα παγωτών. Μισό, μόλις, φλιτζάνι Haagen Dazs έχει 18 γραμμάρια λίπους, 310 θερμίδες και 28 γραμμάρια ζάχαρη. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα φάνε τουλάχιστον ένα φλιτζάνι που σημαίνει ότι θα διπλασιάσουν αυτούς τους αριθμούς. Κάποιοι, μάλιστα, δεν θα περιοριστούν στο φλιτζάνι. Αντί για παγωτό, προτιμήστε το άπαχο γιαούρτι μέσα στο οποίο θα τοποθετήσετε εσείς φρούτα της αρεσκείας σας. Αν φάτε τελικά παγωτό, θα πρέπει να καταναλώσετε ένα παγωτό με χαμηλά λιπαρά και λιγότερες θερμίδες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει