Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε σελήνιο

Το σελήνιο είναι ένα ιχνοστοιχείο που βρίσκεται στα θαλασσινά, τους ξηρούς καρπούς, το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα δημητριακά, ενώ μπορεί κανείς να πάρει σελήνιο και από συμπληρώματα διατροφής.

Το σελήνιο είναι απαραίτητο για το DNA, τις θυρεοειδικές ορμόνες, την αναπαραγωγή και την προστασία από την οξείδωση. Μπορεί επίσης να προστατεύσει έναντι του καρκίνου και να μειώσει τον κίνδυνο της καρδιαγγειακής νόσου. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σεληνίου για άτομα ηλικίας 19 έως 50 ετών είναι 55 μικρογραμμάρια ανά ημέρα.

Όσπρια και λαχανικά

Η περιεκτικότητα σε σελήνιο σε φυτικά τρόφιμα μπορεί να ποικίλει ανάλογα με το έδαφος στο οποίο αυτά καλλιεργούνται. Σε γενικές γραμμές, μία φέτα ψωμί ολικής αλέσεως, 1 φλιτζάνι πλιγούρι βρώμης και 1 φλιτζάνι φασόλια περιέχουν το καθένα γύρω στα 13 μικρογραμμάρια σεληνίου. Ένα φλιτζάνι ζυμαρικά περιέχει 37 μικρογραμμάρια και ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο καστανό ρύζι περιέχει 19 μικρογραμμάρια. Τα λαχανικά τείνουν να είναι σχετικά φτωχές πηγές σεληνίου. Ένα φλιτζάνι κατεψυγμένο σπανάκι περιέχει 11 μικρογραμμάρια, σε σύγκριση με ένα φλιτζάνι μαρούλι, το οποίο δεν περιέχει κανένα. Τα καρότα, επίσης, δεν περιέχουν σελήνιο, ενώ μία πατάτα περιέχει μόνο 1 μικρογραμμάριο.

Κρέας και πουλερικά

Το κρέας αποτελεί καλή πηγή σεληνίου. Τα 90 γρ. γαλοπούλας περιέχουν 31 μικρογραμμάρια σεληνίου, ενώ τα 90 γρ. κοτόπουλου περιέχουν 22 μικρογραμμάρια. Αντίστοιχα, τα 90 γρ. μοσχαρίσιο φιλέτο και το ζαμπόν περιέχουν 33 και 42 μικρογραμμάρια αντίστοιχα. Τα οργανικά κρέατα περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα σεληνίου.

Ξηροί καρποί

Τα καρύδια Βραζιλίας είναι μία από τις καλύτερες πηγές σεληνίου, ανάλογα με την περιεκτικότητα του εδάφους, καθώς μπορούν να περιέχουν έως 544 μικρογραμμάρια σεληνίου σε μόλις 30 γραμμάρια. Επίσης, 30 γρ. ηλιόσποροι έχουν 23 μικρογραμμάρια, σε σύγκριση με 30 γρ. αμύγδαλα που έχουν λιγότερο από 1 μικρογραμμάριο. Τα 30 γρ. κάσιους έχουν 6 μικρογραμμάρια, τα φιστίκια 3 και τα καρύδια 2 μικρογραμμάρια αντίστοιχα.

Θαλασσινά και γαλακτοκομικά προϊόντα

Τα θαλασσινά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι καλές πηγές σεληνίου. Τα 90 γρ. τόνου έχουν 92 μικρογραμμάρια σεληνίου, οι σαρδέλες έχουν 45 μικρογραμμάρια και οι γαρίδες 40 μικρογραμμάρια. Ένα φλιτζάνι τυρί cottage με χαμηλά λιπαρά έχει 20 μικρογραμμάρια σεληνίου. Ένα φλιτζάνι γάλακτος με χαμηλά λιπαρά και ένα φλιτζάνι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά περιέχουν το καθένα από 8 μικρογραμμάρια σεληνίου.

Διαβάστε επίσης:

Σελήνιο: Ένα πολύτιμο αντικαρκινικό συστατικό

Τι σημαίνει για το σώμα η ανεπάρκεια σεληνίου

Μπορεί επίσης να σας αρέσει