Πώς αντιμετωπίζεται ο πονόδοντος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Οι οδοντίατροι και οι γυναικολόγοι συστήνουν στις γυναίκες να δίνουν ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή στην υγιεινή του στόματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, για να αποφύγουν τον πόνο και τη μόλυνση.

Ακόμα κι έτσι, ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες αιτίες πονόδοντου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που πολλές γυναίκες δεν μπορούν να αποφύγουν. Μεταξύ αυτών είναι και αιτίες που περιλαμβάνουν αυξημένα επίπεδα ορμονών, φρονιμίτες και μείωση θρεπτικών συστατικών.

Ευτυχώς οι έγκυες γυναίκες έχουν συνήθως αρκετές ασφαλείς θεραπείες να επιλέξουν για τον πονόδοντο, συμπεριλαμβανομένης της φυσικής διαχείρισης πόνου, ορισμένων φαρμάκων, ακόμα και οδοντιατρικών διαδικασιών. Είτε επιλέξετε φυσικούς είτε ιατρικούς τρόπους για τη θεραπεία του πονόδοντου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, φροντίστε να συμβουλευτείτε τόσο τον οδοντίατρό σας, όσο και τον γυναικολόγο σας.

Πριν τη συνταγογράφηση φαρμάκων ή πριν σας προτείνει να υποβληθείτε σε οδοντιατρικές επεμβάσεις, ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας προτείνει διάφορες φυσικές θεραπείες για τον πονόδοντο. Ενας φυσικός τρόπος για να θεραπεύσετε τον πονόδοντο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι να μασήσετε σκελίδες σκόρδο ανάμεσα στα δόντια σας ή να εμποτίσετε ένα κομμάτι βαμβάκι με γαρυφαλέλαιο και να το αφήσετε να ποτίσει την περιοχή. Αλλες φυσικές θεραπείες για πονόδοντο περιλαμβάνουν την εφαρμογή ζεστής ή κρύας κομπρέσας, ξέπλυμα του στόματος με ζεστό αλμυρό νερό ή εφαρμογή μαγειρικής σόδας πάνω στο πονεμένο δόντι και τα ούλα. Ακόμα όμως και αν αυτές οι θεραπείες θεωρούνται φυσικές θα πρέπει να μιλήσετε με τον οδοντίατρο και το γυναικολόγο σας πριν τις δοκιμάσετε. Σε μερικά από τα συστατικά που περιλαμβάνουν μπορεί να είστε αλλεργικές και αυτό θα είναι επιβλαβές για το αγέννητο μωρό.

Εάν οι φυσικές θεραπείες για τον πονόδοντο δεν λειτουργούν, ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας συστήσει να δοκιμάσετε θεραπεία με φαρμακευτικές επιλογές. Μερικές γυναίκες που βιώνουν πονόδοντο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να χρησιμοποιήσουν ορισμένα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για τον πόνο, όπως η ακεταμινοφαίνη. Αλλες γυναίκες αισθάνονται πιο ασφαλείς με την χρήση φαρμακευτικής οδοντόκρεμας σε μορφή ζελέ. Εάν ο πόνος συνοδεύεται από μόλυνση, ο οδοντίατρος θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να σας δώσει ορισμένα αντιβιοτικά για τον πονόδοντο. Κάποια απ’ αυτά θεωρούνται ασφαλή για να τα χρησιμοποιήσουν οι έγκυες.

Σε γενικές γραμμές ένας οδοντίατρος θα δει μια οδοντιατρική διαδικασία στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μιας γυναίκας ως την έσχατη λύση. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν μπορεί πάντα να κάνει ακτινογραφία στο δόντι σας, ώστε να μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα αν ο λόγος που έχετε τον πονόδοντο απαιτεί άμεση εργασία. Παρόλ’ αυτά, τόσο ο γυναικολόγος όσο και ο οδοντίατρος κατανοούν πως ο συνεχής πόνος και το άγχος που δημιουργεί ο πονόδοντος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τυχόν μόλυνση που μπορεί να τον συνοδεύει, μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την εγκυμοσύνη σας και το μωρό σας. Αυτός είναι ο λόγος που μπορεί να συστήσουν ορισμένες οδοντιατρικές θεραπείες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αν δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τον πονόδοντο με φυσικές ή άλλες ασφαλείς θεραπείες. Το πιο πιθανό είναι ο οδοντίατρός σας να χρησιμοποιήσει μια αναισθησία για να μουδιάσει το στόμα σας για τη διαδικασία και στη συνέχεια να σας συστήσει να πάρετε ένα ήπιο φάρμακο για τον πονόδοντο, όπως η ακεταμινοφαίνη ή μια φυσική θεραπεία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει