Πώς λειτουργούν τα αντιοξειδωτικά στο σώμα

Ισως έχετε ήδη ακούσει πως τα αντιοξειδωτικά είναι κάτι καλό για την υγεία, ίσως μάλιστα κάποιος να είπε κάποια στιγμή πως μια μπάρα σοκολάτας δεν είναι τόσο κακή τελικά αφού μεταφέρει μια… καραβιά από αντιοξειδωτικά.

Τι ακριβώς είναι, όμως, τα αντιοξειδωτικά και πώς λειτουργούν;

Τα αντιοξειδωτικά είναι μικροσκοπικά μόρια που προστατεύουν τα κύτταρά σας από τη ζημιά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια που μπορούν να προκαλέσουν ζημιά σε άλλα μόρια που περιέχουν DNA ή πρωτεΐνες. Είναι όπως ακριβώς όταν κόβετε ένα μήλο και το αφήσετε στον πάγκο της κουζίνας και λίγο μετά γίνεται καφέ. Αν βυθίσετε τη φέτα του μήλου σε χυμό λεμονιού που περιέχει βιταμίνη C, η οποία είναι αντιοξειδωτικό, τότε η φέτα του μήλου σας θα παραμείνει όμορφη και φρέσκια. Τα αντιοξειδωτικά κάνουν το ίδιο πράγμα μέσα στο σώμα σας, προστατεύοντας τα κύτταρά σας από τις επιθέσεις των ελεύθερων ριζών.

Ακούγεται σα να υπάρχει ένας πόλεμος σε εξέλιξη μέσα στο σώμα σας και σε μοριακό επίπεδο όντως υπάρχει. Είναι πολλοί οι παράγοντες που αντιμάχονται την υγεία των κυττάρων σας, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών διαδικασιών γήρανσης, της ρύπανσης και των τοξινών. Αν τρώτε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, αυτές προμηθεύουν το σώμα σας με φυσική αντίσταση απέναντι σ’ αυτούς τους παράγοντες. Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν την οξείδωση και τις βλάβες σε κυτταρικό επίπεδο.

Μερικές τροφές έχουν υψηλότερα αντιοξειδωτικά απ’ ό,τι άλλες. Πρέπει να επιδιώκετε να τρώτε τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικά αντιοξειδωτικά, όπως είναι τα όσπρια, τα λαχανικά και οι ξηροί καρποί και σπόροι. Τα τρόφιμα αυτά είναι φυσικοί μαχητές κατά του καρκίνου.

Πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν επίσης αντιοξειδωτικά συμπληρώματα, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσουν τις επιπτώσεις της γήρανσης και του καρκίνου. Τα συμπληρώματα μπορούν να σας βοηθήσουν να πάρετε τα αντιοξειδωτικά που χρειάζεστε αν φοβάστε ότι μπορεί να μην τρώτε αρκετά φρούτα, όσπρια και λαχανικά.

Σε κάθε περίπτωση, είτε μέσω της διατροφής, είτε μέσω συμπληρωμάτων, πρέπει να επιδιώκετε να τρώτε τροφές που περιέχουν αντιοξειδωτικά γιατί με τον τρόπο αυτό ενισχύετε την άμυνά σας απέναντι στον καρκίνο και τις ελεύθερες ρίζες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει