Πώς μπορείτε να φάτε λιγότερο φαγητό

Μπορείτε να μειώσετε τον αριθμό των θερμίδων που τρώτε κάνοντας πιο υγιεινές επιλογές όταν πρόκειται για φαγητό και ποτό αν θέλετε να οδηγηθείτε σε μια ασφαλή και υγιή απώλεια βάρους.

Συχνά, αυτό θα σημαίνει την αντικατάσταση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ζάχαρη με λύσεις που περιέχουν λιγότερες θερμίδες ή την κατανάλωση αυτών των τροφών σε μικρότερες ποσότητες και λιγότερο συχνά απ’ ό,τι συνηθίζατε πριν.

Δεν είναι, όμως, μόνο οι τροφές. Τα ποτά έχουν επίσης πολλές θερμίδες. Για να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες, θα πρέπει να επιλέξετε ποτά χαμηλότερης περιεκτικότητας σε ζάχαρη ή να πίνετε λιγότερο συχνά αναψυκτικά με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Μην ξεχνάτε ότι και το αλκοόλ μπορεί να έχει πολλές θερμίδες.

Εκτός από την επιλογή τροφών και ποτών με λιγότερα λιπαρά και σάκχαρα, θα πρέπει να μειώσετε και το μέγεθος των μερίδων σας. Η έρευνα δείχνει ότι τείνουμε να τρώμε περισσότερο όταν σερβίρουμε περισσότερο, ακόμη και όταν δεν χρειαζόμαστε πραγματικά  τις επιπλέον θερμίδες.

Οταν σερβίρετε στον εαυτό σας φαγητό στο σπίτι, αντισταθείτε στον πειρασμό να γεμίσετε το πιάτο σας και σκεφτείτε αν είστε πραγματικά πεινασμένοι, πριν κάνετε το βήμα για να βάλετε και συμπληρωματική μερίδα. Να έχετε πάντα κατά νου ότι οι νευροδιαβιβαστές χρειάζονται κάποιο χρόνο για να μεταφέρουν στον εγκέφαλο το μήνυμα ότι έχετε χορτάσει, επομένως θα πρέπει να τρώτε αργά το φαγητό σας, για να τους δώσετε το χρόνο να το μεταφέρουν. Διαφορετικά θα καταναλώσετε μεγάλες ποσότητες φαγητού, ακόμα κι αν δεν πεινάτε πια, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση λίπους.

Οταν τρώτε έξω αποφύγετε επίσης την υπερκατανάλωση ή την επιλογή μεγάλων μερίδων φαγητού ή ποτού. Δεν είναι καθόλου εύκολο, γιατί όταν κάποιος βγαίνει έξω συνήθως με φίλους, η διάθεση είναι καλή και αυτό οδηγεί στην υπερκατανάλωση. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να επιστρατεύσετε τον αυτοέλεγχό σας.

Χρήσιμη είναι επίσης η γνώση των θερμίδων διαφόρων τροφών και ποτών, όταν θέλει κάποιος να χάσει βάρος ή να διατηρηθεί στα κιλά του. Η γνώση των θερμίδων του φαγητού που τρώμε μπορεί να βοηθήσει να παρακολουθήσουμε την ποσότητα ενέργειας που βάζουμε στο σώμα μας και να διασφαλίσουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο ότι δεν θα φάμε πολύ και δεν θα φάμε φαγητά που είναι ιδιαίτερα παχυντικά.

Η περιεκτικότητα σε θερμίδες πολλών τροφών και ποτών βρίσκεται στη συσκευασία ως μέρος της διατροφικής ετικέτας. Μπορείτε να δείτε την ποσότητα θερμίδων για να αξιολογήσετε πώς ένα συγκεκριμένο φαγητό ή ποτό ταιριάζει στην καθημερινή σας πρόσληψη.

Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε:

• Αντικαταστήστε τα σακχαρούχα αναψυκτικά και ποτά με τις αντίστοιχες light ή zero εκδόσεις τους. Ακόμα καλύτερο βέβαια θα είναι να τα αντικαταστήσετε με φυσικό ανθρακούχο μεταλλικό νερό με μια φέτα λεμονιού.

• Αντικαταστήστε τα τηγανητά με τα ψητά τρόφιμα και τα τηγάνια με αντικολλητικά σκεύη ή γκριλιέρες όπου δεν χρειάζεται να προσθέσετε λάδι.

• Αντικαταστήστε τις κρεμώδεις σάλτσες με σάλτσα που βασίζεται σε ντομάτα και λαχανικά ως συνοδευτικά στα ζυμαρικά σας ή στα πιάτα με βάση το κρέας ή το ψάρι.

• Επιλέξτε δημητριακά και ψωμί ολικής αλέσεως που δεν παχαίνουν και περιέχουν περισσότερες ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά. Τα προϊόντα ολικής αλέσεως χωνεύονται πιο αργά με αποτέλεσμα να αισθάνεστε το αίσθημα του κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

• Αντικαταστήστε ένα κέικ ή μπισκότα με ένα σταφιδόψωμο ή κάποιο μπισκότο μειωμένης περιεκτικότητας σε λίπος και ζάχαρη.

• Μην αμελείτε να διαβάζετε τις διατροφικές ετικέτες. Μπορούν να σας βοηθήσουν να επιλέξετε τροφές χαμηλότερες σε θερμίδες αλλά και σε κορεσμένα λιπαρά και σάκχαρα.

• Το αλκοόλ είναι επίσης υψηλό σε θερμίδες, οπότε ο περιορισμός του θα σας βοηθήσει να ελέγξετε το βάρος σας.

Θυμηθείτε να συνδυάσετε την κατανάλωση λιγότερων θερμίδων με περισσότερη σωματική δραστηριότητα για να χάσετε βαθμιαία βάρος και να μπορέσετε να το κρατήσετε μακριά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει