Πώς να μη το παρακάνετε όταν τρώτε μόνοι σας

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, τρώμε μόνοι μας περίπου το ήμισυ του χρόνου μας. Παίρνουμε μόνοι το πρωινό σε ποσοστό 60% του χρόνου, το μεσημεριανό σε ποσοστό 55% και το βραδινό σε ποσοστό 70%.

Η μοναχική πορεία στην τραπεζαρία οφείλεται ως επί το πλείστον στον τρόπο ζωής και το γεγονός ότι δεν συμπίπτουν οι ώρες εργασίας με την οικογένειά μας, αλλά και με το γεγονός επίσης ότι πολλοί άνθρωποι ζουν μόνοι.

Ενα πρόβλημα που προκύπτει αν τρώει κανείς μόνος είναι ότι δύσκολα ελέγχει τη μερίδα του. Καμιά φορά μάλιστα προτιμά να μην τρώει καν στο τραπέζι αλλά να παίρνει το φαγητό του και να τρώει μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή όπου επίσης σύμφωνα με μελέτες μπορεί κανείς να καταναλώσει φαγητό ανεξέλεγκτα ή να καταναλώνει ανθυγιεινές τροφές.

Το αποτέλεσμα είναι να το παρακάνει με το φαγητό και να αυξάνει το σωματικό του βάρος.

Διαβάστε παρακάτω μερικούς πρακτικούς τρόπους για να μην το παρακάνετε με το φαγητό αν τρώτε ως επί το πλείστον μόνοι σας.

Μην στηρίζεστε σε «εύκολα» γεύματα

Πολλοί άνθρωποι όταν γευματίζουν μόνοι βαριούνται να μαγειρέψουν και θεωρούν πως είναι πιο εύκολο και γρήγορο να προτιμήσουν συσκευασμένα τρόφιμα παρά να κάνουν τόσο κόπο μόνο για τον εαυτό τους. Ομως, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη όταν κανείς τρώει επεξεργασμένα, συσκευασμένα ή κατεψυγμένα τρόφιμα καταναλώνει περίπου 50% περισσότερες θερμίδες απ’ ό,τι αν έτρωγε ένα μαγειρεμένο φαγητό. Προτιμήστε λοιπόν να μαγειρέψετε κι αν σας φαίνεται πως σας παίρνει πολύ χρόνο κάντε την προετοιμασία από την προηγούμενη ημέρα. Αποφύγετε τα παχυντικά φαγητά και προτιμήστε πρωτεΐνες, δημητριακά ολικής αλέσεως και υγιή λίπη.

Φτιάχνετε πάρα πολύ φαγητό

Οταν κανείς γευματίζει μόνος του, ακόμα κι αν μαγειρεύει και δεν καταναλώνει πρόχειρο φαγητό έχει συχνά την τάση να μαγειρεύει μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που πραγματικά χρειάζεται. Οταν το έχει μαγειρέψει μετά τού είναι πολύ δύσκολο να το αφήσει στην άκρη. Ετσι γεμίζει όλο του το πιάτο και, ως γνωστόν, δύσκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ένα γεμάτο πιάτο. Αν δεν μπορείτε να μαγειρέψετε όσο χρειάζεστε ή αν είναι και θέμα οικονομίας και θέλετε να κρατήσει το μαγειρεμένο φαγητό σας και για μια άλλη μέρα, τότε αποθηκεύστε άμεσα το περίσσευμα κρατώντας για το γεύμα σας μια φυσιολογική ποσότητα και τίποτα παραπάνω. Να θυμάστε πως η διαχείριση της μερίδας σας είναι το κλειδί.

Τρώτε με την προσοχή στραμμένη αλλού

Είναι το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε. Αν θέλετε να καταναλώσετε φυσιολογικές ποσότητες θα πρέπει να φάτε στο τραπέζι σας και να σκέφτεστε μόνο το φαγητό σας. Να μην διαβάζετε εφημερίδα ή περιοδικό, να μην βλέπετε τηλεόραση, να μην τρώτε δίπλα στον υπολογιστή. Ολα τα παραπάνω σας αποσπούν την προσοχή και είναι δύσκολο να μεταδοθούν εγκαίρως τα σήματα στον εγκέφαλο ότι έχετε χορτάσει με αποτέλεσμα να τρώτε περισσότερη τροφή.

Καταπίνετε πολύ γρήγορα

Μπορεί να σας φαίνεται ανιαρό να τρώτε μόνοι σας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τρώτε σα να σας… κυνηγάνε. Εξάλλου, αν φάτε γρήγορα μπορεί να φουσκώσετε ή να έχετε παλινδρόμηση οξέος. Επιπρόσθετα, η γρήγορη κατάποση είναι ο πιο σίγουρος δρόμος προς την αύξηση του σωματικού βάρους. Φάτε αργά και απολαύστε το φαγητό σας. Μασήστε πολλές φορές την κάθε μπουκιά. Εξασκηθείτε στο πώς θα επιβραδύνετε το ρυθμό σας γιατί αν τρώτε γρήγορα μπορεί να συνεχίσετε να τρώτε, ενώ έχετε ήδη χορτάσει, με αποτέλεσμα -τι άλλο;- παραπανίσια κιλά.

Μην τσιμπολογάτε απρόσεκτα εδώ κι εκεί

Μια άλλη συχνή «παγίδα» που συνδέεται με την υπερκατανάλωση αν τρώτε μόνοι σας είναι το τσιμπολόγημα, ειδικά σε ό,τι αφορά τα σνακ. Μην αρπάζετε ό,τι βρείτε μπροστά σας και αν θέλετε συνειδητά να φάτε κάποιο σνακ επειδή πραγματικά πεινάτε, τότε προτιμήστε ένα μήλο από ένα ολόκληρο μπολ με φρούτα, μία ενεργειακή μπάρα από μια σοκολάτα, μία χούφτα αμύγδαλα από ένα σακουλάκι τσιπς. Η πιο καλή λύση αν είστε μόνοι σας είναι να εξαφανίσετε από το… οπτικό σας πεδίο (και τα ντουλάπια ή το ψυγείο σας) εκείνα τα σνακ που είναι γεμάτα κενές θερμίδες. Κάντε την υγιεινή διατροφή τρόπο ζωής.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει