Πώς να σχεδιάσετε διαβητικά γεύματα εντός προϋπολογισμού

Η υγιεινή διατροφή είναι αναπόσπαστο μέρος της διαχείρισης του διαβήτη και του σακχάρου στο αίμα. Συνήθως, όμως, η εντύπωση που υπάρχει είναι πως ο διαβήτης είναι μια «ακριβή» ασθένεια.

Kι αυτό ισχύει ή κάποιοι νομίζουν ότι ισχύει υπό την έννοια πως χρειάζεται ειδικά σχεδιασμένα φαγητά,που κοστίζουν περισσότερο από τα συμβατικά. Αυτό, όμως, δεν είναι απόλυτα αληθινό. Εχοντας ένα καλά σχεδιασμένο εβδομαδιαίο μενού και μια καλά εξοπλισμένη κουζίνα, μπορείτε πραγματικά να κάνετε σωστή διαχείριση της υγιεινής διατροφής. Είτε το πιστεύετε, είτε όχι, αγοράζοντας υγιεινά τρόφιμα μπορείτε πραγματικά να εξοικονομήσετε χρήματα.

Δείτε πώς μπορεί να γίνει αυτό:

1. Μην αγοράζετε πάντα βιολογικά προϊόντα

Μερικές φορές νομίζουμε ότι τα βιολογικά τρόφιμα είναι πιο θρεπτικά. Εχουν άλλωστε εκτεθεί ελάχιστα στα χημικά φυτοφάρμακα ή στις ορμόνες, ενώ παράγονται μέσω ενός πιο φιλικού προς το περιβάλλον τρόπου καλλιέργειας ή βοσκής. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι τα συμβατικά (μη οργανικά) τρόφιμα είναι θρεπτικά κατώτερα. Ετσι, μπορείτε να κάνετε τον προϋπολογισμό σας και να επιλέξετε ανάλογα. Για παράδειγμα, είναι λογικό να αγοράσετε οργανικά φρούτα όπως μήλα, φράουλες, ροδάκινα ή δαμάσκηνα στα οποία θα φάτε και τη φλούδα. Αλλά δεν υπάρχει λόγος να είναι βιολογικά τα πορτοκάλια και τα πεπόνια.

2. Μην αγοράζετε διαβητικά φαγητά

Τα τρόφιμα που ισχυρίζονται ότι είναι διαβητικά ή χωρίς ζάχαρη, συχνά είναι πιο ακριβά. Αυτά τα τρόφιμα συνήθως περιέχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Εάν ανησυχείτε για την περιεκτικότητα κάποιων τροφίμων σε ζάχαρη, η καλύτερη προσέγγιση είναι να τρώτε όσο το δυνατόν λιγότερα σακχαρούχα τρόφιμα. Σε γενικές γραμμές, όσο λιγότερο επεξεργασμένα και όσο περισσότερα φυσικά τρόφιμα καταναλώνετε, τόσο το καλύτερο.

3. Πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ με λίστα

Πριν ετοιμαστείτε για το σούπερ μάρκετ ετοιμάστε μια λίστα με αυτά που έχετε κατά νου να αγοράσετε. Ετσι δεν πρόκειται να ξεχάσετε κάτι που σας είναι απαραίτητο, ενώ παράλληλα θα μπείτε πιο δύσκολα στον πειρασμό να αγοράσετε κάτι εκτός προγράμματος, που θα σας βγάλει εκτός προϋπολογισμού.

4. Μην πηγαίνετε πεινασμένοι στο σούπερ μάρκετ για ψώνια

Οταν το στομάχι γουργουρίζει είναι παραπάνω από βέβαιο ότι θα κάνετε κακές επιλογές. Το υποστηρίζουν πολύ πρόσφατες έρευνες, εξάλλου, πως αν είναι κάποιος πεινασμένος έχει την τάση να αγοράζει περισσότερα πράγματα στο σούπερ μάρκετ (οπότε βγαίνει και πάλι εκτός προϋπολογισμού). Αν όμως πάρετε ένα επιπλέον κουτί δημητριακών δεν θα έχετε επιπλέον όφελος. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να έχετε ένα επιπλέον τρόφιμο στο ντουλάπι σας και λιγότερα χρήματα στην τσέπη σας.

5. Τα φρέσκα τρόφιμα δεν είναι τα μοναδικά καλά τρόφιμα

Τα φρούτα και λαχανικά εποχής είναι γενικά ό,τι φθηνότερο μπορείτε να αγοράσετε. Ειδικά δε τα κατεψυγμένα λαχανικά κοστίζουν λιγότερο από τα νωπά λαχανικά, χωρίς να υπολείπονται σε θρεπτικά συστατικά. Επομένως, γιατί να μην αγοράσετε παραπάνω ποσότητες, ώστε να τα καταψύξετε και να τα έχετε για μελλοντική χρήση; Συνήθως καταψύχονται αμέσως μόλις φτάσουν στο αποκορύφωμα της ωρίμανσής τους.

Συμπέρασμα: H διατροφή του διαβήτη δεν διαφέρει πολύ από την γενικότερη υγιεινή διατροφή. Απλά χρειάζεται να παραμείνετε σταθεροί σε μια διατροφή βασισμένη σε δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους και να τρώτε λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει