Πόσο καιρό είναι ασφαλές να παραμείνουν στο ψυγείο τα περισσεύματα του φαγητού;

Τα περισσεύματα μπορούν να διατηρούνται για τρεις έως τέσσερις ημέρες στο ψυγείο. Μέσα σ’ αυτό το διάστημα θα πρέπει να τα φάτε. Μετά από τις τέσσερις ημέρες υπάρχει κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης.

Εάν δεν πρόκειται να τα φάτε μέσα σε τέσσερις ημέρες, είναι προτιμότερο να τα βάλετε απευθείας στην κατάψυξη.

Η τροφική δηλητηρίαση προκαλείται από επιβλαβείς οργανισμούς, όπως τα βακτήρια σε μολυσμένα τρόφιμα. Επειδή τα βακτήρια συνήθως δεν αλλάζουν τη γεύση, την οσμή ή την εμφάνιση των τροφίμων, δεν μπορείτε να γνωρίζετε αν ένα τρόφιμο είναι επικίνδυνο να το φάτε. Ετσι, αν έχετε αμφιβολίες σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων σας, είναι καλύτερα να τα πετάξετε.

Ευτυχώς, οι περισσότερες περιπτώσεις της τροφικής δηλητηρίασης μπορούν να προληφθούν με τον κατάλληλο χειρισμό των τροφίμων. Για περισσότερη σιγουριά βάλτε γρήγορα στην κατάψυξη τα ευπαθή τρόφιμα, όπως το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά (μην τα αφήσετε περισσότερες από δύο ώρες σε τυπική θερμοκρασία δωματίου ή περισσότερη από μία ώρα σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 32 βαθμών Κελσίου).

Αψητα τρόφιμα όπως σαλάτες και σάντουιτς, επίσης, θα πρέπει να καταναλώνονται αμέσως ή να μπαίνουν στο ψυγείο. Στόχος σας πρέπει να είναι η ελαχιστοποίηση του χρόνου που το φαγητό θα μείνει στην «επικίνδυνη ζώνη» μεταξύ 4 και 60 βαθμών Κελσίου, θερμοκρασίες όπου μπορούν να αναπτυχθούν τα βακτήρια.

Οταν είστε έτοιμοι να φάτε τα περισσεύματα, τα ζεσταίνετε στο φούρνο ή τον φούρνο μικροκυμάτων μέχρις ότου η εσωτερική θερμοκρασία φτάσει στους 75 βαθμούς Κελσίου. Επειδή το φαγητό δεν μπορεί να ζεσταθεί σωστά και ομοιόμορφα, τα μάτια της κουζίνας δεν συνιστώνται για την αναθέρμανση των περισσευμάτων.

Προσοχή: Αν βγάλετε το φαγητό από το ψυγείο και το ζεστάνετε δεν πρέπει να το ξαναβάλετε στο ψυγείο, γιατί θα ξινίσει και κινδυνεύετε από τροφική δηλητηρίαση. Γι’ αυτό θα πρέπει να βγάζετε όσο υπολογίζετε ότι θα φάτε και να ζεσταίνετε μόνο τη συγκεκριμένη ποσότητα. Αν βγάλετε από το ψυγείο και ζεστάνετε μεγάλη ποσότητα φαγητού, αυτή που δεν καταναλώσατε θα πρέπει υποχρεωτικά να την πετάξετε. Το ξαναζεσταμένο φαγητό δεν ξαναμπαίνει στο ψυγείο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει