Πόσο μπορεί πραγματικά να μας παχύνει το αλκοόλ

Γιατί καταναλώνουμε αλκοόλ; Υπάρχουν τόσοι πολλοί λόγοι… Και είτε ανοίγετε μια κρύα μπύρα το καλοκαίρι, είτε απολαμβάνετε ένα αρωματικό ποτήρι κρασί, γνωρίζετε καλά πως το αλκοόλ προσφέρει μια αίσθηση ευχαρίστησης.

Ομως, με επτά θερμίδες ανά γραμμάριο, το αλκοόλ μπορεί να αποτελέσει ένα πραγματικό άγχος για την αύξηση της περιμέτρου της μέσης.

Γνωρίζουμε ότι πρέπει να μειώσουμε την πρόσληψη του αλκοόλ και να επιλέξουμε τα ποτά μας με σύνεση για να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος, όμως πόσο πραγματικά γνωρίζουμε αν η υπερβολική πρόσληψη αλκοόλ (πέρα από τα άλλα προβλήματα υγείας που μπορεί να δημιουργήσει) μπορεί να οδηγήσει στην παχυσαρκία;

Η σχέση μεταξύ αλκοόλ και παχυσαρκίας

Η πλειοψηφία των ερευνών που δημοσιεύονται στις κατά καιρούς Εκθέσεις για την Παχυσαρκία, καταλήγουν στο γεγονός ότι υπάρχει μια άμεση σχέση της κατανάλωσης αλκοόλ και της παχυσαρκίας. Οι έρευνες που δημοσιεύθηκαν στις Εκθέσεις για την Παχυσαρκία επιχειρούσαν να τεκμηριώσουν μια άμεση σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της παχυσαρκίας. Ομως, ενώ υπάρχουν αποδεδειγμένοι παράγοντες στο αλκοόλ που συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους, υπήρξαν κάποια όρια στις μελέτες, που εμπόδισαν την επιβεβαίωση της σαφούς σχέσης μεταξύ αλκοόλ και παχυσαρκίας.

Μελέτες που έγιναν στην Ιατρική Σχολή της Ουάσιγκτον στο Σαιντ Λούις εξέτασαν τα δεδομένα από δύο μεγάλες έρευνες αλκοολισμού. Ενώ η πρώτη έρευνα δεν έδειξε καμία σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και του οικογενειακού ιστορικού του αλκοολισμού, η δεύτερη πιο πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι εκείνοι που έχουν οικογενειακό ιστορικό αλκοολισμού είναι πιο πιθανό να γίνουν παχύσαρκοι.

Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι αυτός ο σύνδεσμος θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως ένας ολοένα και πιο καθιστικός τρόπος ζωής και η κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων.

Η περιστασιακή υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ χειρότερη από την κανονική κατανάλωση

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν περιστασιακά υπερβολική ποσότητα αλκοόλ, είναι πιο πιθανό να πάρουν βάρος συγκριτικά με εκείνους που πίνουν τακτικά, αλλά μικρές ποσότητες.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους και τελικά σε παχυσαρκία, αν καταναλώνετε υπερβολική ποσότητα αλκοόλ:

1. Το αλκοόλ είναι πυκνό σε θερμίδες και κενό σε θρεπτικά συστατικά

Δεν είναι όλες οι θερμίδες οι ίδιες. Ενώ ορισμένες θερμίδες παρέχουν ευεργετική διατροφή, οι  θερμίδες από το αλκοόλ δεν έχουν θρεπτική αξία. Ορισμένα αλκοολούχα ποτά είναι επίσης συσκευασμένα με ζάχαρη, ειδικά αν προτιμάτε κοκτέιλ ή σκληρά ποτά που αναμειγνύονται με αναψυκτικά. Αν έχετε την τάση να πίνετε κατά καιρούς υπερβολική ποσότητα αλκοόλ, η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη, καθώς οι θερμίδες προστίθενται αρκετά γρήγορα. Οταν το σώμα παίρνει πάρα πολλή ενέργεια από το αλκοόλ, αυτή δεν χρησιμοποιείται πουθενά και τελικά αποθηκεύεται ως λίπος.

2. Το αλκοόλ είναι πιο πιθανό να μας ωθήσει να φάμε ανθυγιεινά και παρορμητικά

Δεν υπάρχει τίποτα που να μας κάνει πιο εύκολα να αφήσουμε τις αναστολές μας στην άκρη, από μια βραδιά γεμάτη με ποτό. Το αλκοόλ κάνει το σάκχαρο του αίματος να ανεβαίνει απότομα και στην συνέχεια να καταρρέει, οδηγώντας σε λιγούρες και σίγουρα αυτό που θα επιθυμήσουμε να φάμε δεν είναι μια υγιεινή σαλάτα. Το πιθανότερο είναι να ξεχάσουμε τα πάντα για την υγιεινή διατροφή και να επιλέξουμε ό,τι πιο γλυκό ή ανθυγιεινό υπάρχει στο μενού. Το χειρότερο είναι ότι αυτές οι θερμίδες θα έρθουν να προστεθούν σ’ αυτές που ήδη καταναλώσαμε πίνοντας αλκοόλ. Εάν συνηθίζετε τέτοιου είδους συμπεριφορές, αυτό σίγουρα θα οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού σας βάρους.

3. Το αλκοόλ μπορεί να μας βγάλει από την ρουτίνα της άσκησης

Αν πίνετε συχνά τα Σαββατοκύριακα, είναι απίθανο να νιώσετε την επιθυμία να τρέξετε σε… μαραθώνιο ή να πάτε στο γυμναστήριο. Το πλέον πιθανό είναι να αισθάνεστε υποτονικά, σα να βρίσκεστε σε λήθαργο και έτσι είναι πιο εύκολο να παραλείψετε τη γυμναστική σας. Κι ενώ μια περιστασιακή νύχτα… οινοποσίας πιθανότατα δεν θα καταστρέψει τα μακροχρόνια σχέδια γυμναστικής που έχετε κάνει, η τακτική κατανάλωση αλκοόλ σίγουρα θα σας μετατρέψει σταδιακά σε έναν υπέρβαρο αδρανή άνθρωπο που θα θέλει μόνο να κάθεται στον καναπέ του, απέναντι από την τηλεόραση.

4. Το αλκοόλ μπορεί να μεταβάλλει τον εγκέφαλο

Σύμφωνα με την έρευνα, υπάρχουν ομοιότητες στα εγκεφαλικά μονοπάτια που οδηγούν στην υπερκατανάλωση τροφής και την εξάρτηση από το αλκοόλ. Η αιθανόλη πυροδοτεί τον εγκέφαλο για να σηματοδοτήσει τη λειτουργία της «κατάστασης πείνας», η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της όρεξης και της υπερκατανάλωσης τροφής.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει