Π.Ο.Υ. – 8,2 εκατ. οι θάνατοι από καρκίνο το 2012, «θερίζουν» οι καρκίνοι του πνεύμονα και του μαστού

Ο αριθμός των ανθρώπων που διαγνώστηκαν με καρκίνο το 2012, ξεπέρασε τα 14 εκ., λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ενώ το 2008 οι αντίστοιχες περιπτώσεις ήταν 12,7 εκατομμύρια.

Σ’ αυτό το διάστημα, ο αριθμός των θανάτων έχει επίσης αυξηθεί από τα 7,2 εκατ. στα 8,2 εκατ. ανθρώπους.

Η αύξηση των αριθμών του καρκίνου οφείλεται στην ταχεία εξέλιξη του τρόπου ζωής του αναπτυσσόμενου κόσμου που αντικατοπτρίζει ολοένα και περισσότερο τις βιομηχανικές χώρες. Η αύξηση των καπνιστών και η ολοένα αυξανόμενη παχυσαρκία, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι  άνθρωποι ζουν περισσότερα χρόνια απ’ ό,τι στο παρελθόν, έχουν επίσης συμβάλλει σ’ αυτή την άνοδο.

Ο καρκίνος του πνεύμονα, που προκαλείται κυρίως από το κάπνισμα είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου σε παγκόσμιο επίπεδο με 1,8 εκατ. περιπτώσεις, που αντιστοιχούν περίπου στο 13% του συνόλου.

Απότομη αύξηση καταγράφηκε επίσης στις περιπτώσεις του καρκίνου του μαστού. Τόσο η συχνότητα όσο και η θνησιμότητα παρουσιάζονται αυξημένες σε σχέση με το 2008. Η ασθένεια είναι πλέον η πιο κοινή μεταξύ των γυναικών σε 140 χώρες.

Ο Δρ David Forman, από το Διεθνή Οργανισμό του Π.Ο.Υ. για την Ερευνα για τον Καρκίνο, δήλωσε: «Ο καρκίνος του μαστού είναι επίσης η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου. Αυτό συμβαίνει εν μέρει λόγω της αλλαγής τρόπου ζωής που προκαλεί αύξηση της συχνότητας της εμφάνισης της νόσου και εν μέρει επειδή η κλινική πρόοδος για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού δεν φτάνει σε γυναίκες που ζουν σ’ αυτές τις περιοχές».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να σημειωθεί πρόοδος στον εντοπισμό, τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Παράλληλα, κάνει τη δυσοίωνη πρόβλεψη ότι ο αριθμός των περιπτώσεων καρκίνου θα αυξηθεί σε περισσότερα από 19 εκατ. ετησίως το 2025.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει