Πυουρία, αίτια, συμπτώματα και θεραπεία

Η πυουρία είναι μια ιατρική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αυξημένο αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων στα ούρα. Οι γιατροί ορίζουν ως υψηλό αριθμό την ύπαρξη τουλάχιστον 10 λευκών αιμοσφαιρίων ανά κυβικό χιλιοστό (mm3) φυγοκεντρημένων ούρων.

Η πυουρία μπορεί να κάνει τα ούρα να μοιάζουν αφρώδη ή σα να περιέχουν πύον.

Η παρουσία της πυουρίας συμβαίνει συχνά σε μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να είναι ένα σημάδι σύνθετης λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος ή σήψης.

Η άσηπτη πυουρία είναι μια μορφή πυουρίας που εμφανίζεται χωρίς ανίχνευση παρουσίας βακτηριδίων, κατά την οποία η καλλιέργεια ούρων μπορεί να βγει στείρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να σχετίζεται με μη ανιχνευθέντα βακτηρίδια, ιούς ή άλλους γενετικούς τύπους ή κάποια άλλη υποκείμενη ιατρική κατάσταση.

Αιτίες

Η πυουρία μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα πολλών διαφορετικών συνθηκών. Συνήθως προκαλείται από λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, η οποία είναι λοίμωξη σε οποιαδήποτε περιοχή του ουροποιητικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των νεφρών, των ουρητήρων, της ουρήθρας ή της ουροδόχου κύστης.

Η άσηπτη πυουρία προκαλείται συχνότερα από σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, όπως η γονόρροια ή οι ιογενείς λοιμώξεις.

Αλλα αίτια της άσηπτης πυουρίας περιλαμβάνουν:

διάμεση κυστίτιδα

βακτηριαιμία με σηψαιμία

φυματίωση

πέτρες ουροφόρων οδών

νεφρική νόσο

προστατίτιδα

• πνευμονία

αυτοάνοσες ασθένειες, όπως συστηματικός ερυθηματώδης λύκος ή νόσος Kawasaki

παράσιτα

όγκους στο ουροποιητικό σύστημα

πολυκυστική νεφρική νόσο

Η πυουρία μπορεί επίσης να είναι μια αντίδραση στη λήψη ορισμένων τύπων φαρμάκων, όπως:

μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα

διουρητικά

αντιβιοτικά πενικιλίνης

αναστολείς της αντλίας πρωτονίων, όπως η ομεπραζόλη

Συμπτώματα

Η πυουρία μπορεί να προκαλέσει θολά ούρα και ούρα με πύον που μπορεί να μην συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα. Η αλλαγή χρώματος ή υφής οφείλεται στον αυξημένο αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων.

Εάν υπάρχει λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, τα συμπτώματα μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν:

συνεχή ανάγκη για ούρηση

αίσθηση καψίματος κατά την ούρηση

αίμα στα ούρα

άσχημη μυρωδιά ούρων

πυελικό άλγος

πυρετό

Αλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν εάν μια άλλη υποκείμενη κατάσταση προκαλεί πυουρία είναι:

πυρετός

κοιλιακό άλγος

μη φυσιολογικές εκκρίσεις

δυσκολία στην αναπνοή

ναυτία ή εμετός

Διάγνωση

Ο γιατρός θα ζητήσει να γίνει μια ανάλυση ούρων για να διαγνώσει την πυουρία. Αυτή περιλαμβάνει λήψη δείγματος ούρων, που στη συνέχεια αναλύονται με βάση την εμφάνιση, τη συγκέντρωση και το περιεχόμενό τους.

Τα  αφρώδη ούρα με μη φυσιολογικό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων μπορεί να υποδεικνύουν πυουρία.

Η ανάλυση ούρων μπορεί επίσης να επισημάνει άλλες ανωμαλίες. Για παράδειγμα, η παρουσία λευκοκυτταρικής εστεράσης ή νιτρωδών μπορεί να υποδηλώνει λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, ενώ τα αυξημένα επίπεδα πρωτεΐνης μπορεί να υποδεικνύουν νεφρική νόσο.

Θεραπεία

Η αντιμετώπιση της πυουρίας εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία. Συνήθως, μία λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος προκαλεί πυουρία και η θεραπεία θα περιλαμβάνει σύντομη πορεία αντιβιοτικής θεραπείας.

Τα αντιβιοτικά μπορούν επίσης να αντιμετωπίσουν σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις και φυματίωση. Αν δεν υπάρξει βελτίωση μετά τη λήψη μιας πλήρους σειράς αντιβιοτικών, μπορεί αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει μια πιο σοβαρή υποκείμενη κατάσταση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η διακοπή των φαρμάκων που προκαλούν την αύξηση στα λευκά αιμοσφαίρια ούρων μπορεί να αντιμετωπίσει την πυουρία. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν σταματήσετε ή αλλάξετε οποιαδήποτε φάρμακα.

Κατά την εγκυμοσύνη

Η πυουρία και οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος συχνά εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό οφείλεται στις ανατομικές και ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που επιτρέπουν στα βακτήρια να εισέλθουν στο ουροποιητικό σύστημα και να αναπτυχθούν.

Οποια γυναίκα βιώνει πυουρία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να μιλήσει σε γιατρό για να προσδιορίσει την υποκείμενη αιτία. Μια λοίμωξη ή ακόμη και ασυμπτωματική βακτηριακή παρουσία στα ούρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι επιβλαβής και μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές με το μωρό.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει