Στα 73,790 δισ. ευρώ έφτασαν οι οφειλές στο Δημόσιο

Μετά την υστέρηση φορολογικών εσόδων που καταγράφηκε τον περασμένο μήνα κατά 1,3 δισ. ευρώ, ήρθαν και οι νέες οφειλές στην Εφορία που σε ένα μήνα έφτασαν στα 1,268 δισεκατομμύρια ευρώ.

Από την αρχή του περασμένου έτους ήταν σαφές ότι οι φορολογικές υποχρεώσεις θα αύξαναν και τον όγκο των ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς οι Ελληνες αδυνατούν ολοένα και περισσότερο να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Από το περασμένο καλοκαίρι αυτή η τάση ενισχύθηκε λόγω της συσσώρευσης των οφειλών από τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος, ενώ το τελευταίο τρίμηνο το φαινόμενο εντάθηκε, αφενός λόγω των προβλημάτων στο πρόγραμμα των 100 δόσεων, αφετέρου λόγω του γενικότερου κλίματος που «μύριζε» εκλογές.

Το αποτέλεσμα ήταν πως μέσα στο 2014 δημιουργήθηκαν 13,768 δισ. ευρώ νέων οφειλών, που μαζί με τις παλαιότερες εκτόξευσαν το χρέος προς το Δημόσιο στα 73,790 δισ. ευρώ.

Ετσι, οι στόχοι έχουν απομακρυνθεί καθώς ενώ έπρεπε να έχει εισπραχθεί 1 δισ. ευρώ από τις παλιές οφειλές στα ταμεία μπήκε 1,561 δισ. ευρώ, ενώ από τις νέες οφειλές αντί για το 25% που ήταν οι προσδοκίες και αντιστοιχούσε σε 3,442 δισ. ευρώ, εισπράχθηκε το 15,30% δηλαδή 2,074 δισ. ευρώ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει