Στα μέσα Νοεμβρίου οι προκαταβολές για το επίδομα θέρμανσης

Δεν φτάνει που καθυστέρησε να υπογραφεί η απόφαση για το επίδομα θέρμανσης, καθυστέρησε να ανοίξει και η ηλεκτρονική εφαρμογή του υπουργείου Οικονομικών για τους ενδιαφερόμενους.

Aυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ότι όποιος δικαιούται επίδομα θέρμανσης θα πρέπει να περιμένει περίπου 20 ημέρες, από την στιγμή που θα ανοίξει η εφαρμογή, για να μπορέσει να υποβάλλει αίτηση και να λάβει την προκαταβολή. Κάτι που σημαίνει πως όσοι δεν έχουν χρήματα για να αγοράσουν πετρέλαιο και περιμένουν την προκαταβολή για να το κάνουν, δεν θα έχουν θέρμανση μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

Και βέβαια ο λόγος για μια προκαταβολή ελάχιστη για να καλύψει το κόστος αγοράς πετρελαίου, σε πολλές περιοχές της χώρας, αφού η κυβέρνηση προέβλεψε ότι στην Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την νησιωτική χώρα δεν θα κάνει τόσο… κρύο.

Η προκαταβολή ανέρχεται στο 25% του συνολικού δικαιούμενου ποσού και τα ανώτατα όρια στην Α΄ Ζώνη είναι 262,50 ευρώ, στη Β΄ Ζώνη 157,50 ευρώ, στη Γ΄ Ζώνη 84 ευρώ και στη Δ΄ Ζώνη μόλις 52,50 ευρώ! Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για διαμέρισμα με το ίδιο εμβαδόν (70 τμ.) η προκαταβολή στην Φλώρινα θα είναι 153,13 ευρώ, στις Σέρρες 91,88 ευρώ, στην Αθήνα 49 ευρώ, στα Χανιά 30,63 ευρώ!

Παράλληλα, ούτε φέτος λύθηκε το πρόβλημα που παρουσιάστηκε από πέρυσι με το θέμα των φοιτητών που νοικιάζουν σπίτι στην επαρχία, καθώς δεν έχουν δικαίωμα να πάρουν επίδομα, δεδομένου ότι αυτό το δικαιούνται μόνο όσοι υποβάλλουν φορολογική δήλωση με μικρές εξαιρέσεις.

Το εισοδηματικό όριο για τους άγαμους ανέβηκε στις 30.000 ευρώ και στις 40.000 ευρώ για έγγαμους με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ παρέμεινε στις 43.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Το όριο περιουσίας ανέβηκε στις 200.000 ευρώ για άγαμους και στις 300.000 ευρώ για έγγαμους. Βασικό κριτήριο για το ύψος του επιδόματος είναι η γεωγραφική ζώνη στην οποία ανήκει η κατοικία του δικαιούχου. Στη Ζώνη Α που υπάγονται ακριτικοί νομοί της Βορείου Ελλάδας, η ανώτατη επιδοτούμενη κατανάλωση είναι 3.000 λίτρα και το ανώτατο ποσό επιδόματος διαμορφώνεται στα 1.050 ευρώ. Στη Ζώνη Β, που υπάγονται οι υπόλοιποι Νομοί της Β. και Κ. Ελλάδας καθώς και η Αρκαδία, η ανώτατη επιδοτούμενη κατανάλωση είναι 1.800 λίτρα και το ανώτατο ποσό επιδόματος διαμορφώνεται στα 630 ευρώ. Στη Ζώνη Γ, που υπάγονται οι Νομοί της Στερεάς Ελλάδας, η Μαγνησία, η Πελοπόννησος (εκτός Λακωνίας και Μεσσηνίας), τα νησιά του Β. Αιγαίου, η Κέρκυρα, η Λευκάδα και οι Νομοί της Δυτικής Ελλάδας, η ανώτατη επιδοτούμενη κατανάλωση είναι 960 λίτρα και το ανώτατο ποσό επιδόματος διαμορφώνεται στα 336 ευρώ. Στη Ζώνη Δ, που υπάγονται όλοι οι υπόλοιποι Νομοί, η ανώτατη επιδοτούμενη κατανάλωση είναι 600 λίτρα και το ανώτατο ποσό επιδόματος διαμορφώνεται στα 210 ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών θα διασταυρώνει τα στοιχεία που υποβάλλουν οι δικαιούχοι με αυτά που θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά οι πωλητές πετρελαίου για να διαπιστωθεί ότι πράγματι η προκαταβολή δόθηκε για αγορά πετρελαίου θέρμανσης και σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρχουν ποινές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει