Σχέση αρθρίτιδας και λύκου με τον κοροναϊό

Λύκος και φλεγμονώδης αρθρίτιδα δεν αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες για τη νόσο Covid-19, σύμφωνα με δύο μελέτες που δημοσιεύτηκαν χθες στην επιθεώρηση Arthritis & Rheumatology.

Στο πλαίσιο της πρώτης μελέτης, εξετάστηκαν από τα μέσα Απριλίου μέχρι αρχές Ιουνίου οι περιπτώσεις 226 ενηλίκων -στην πλειονότητά τους μαύρων, ισπανόφωνων και γυναικών- που έπασχαν από περισσότερο ή λιγότερο σοβαρές μορφές του λύκου. Στο πλαίσιο της δεύτερης, παρακολουθήθηκαν από τον Μάρτιο 100 άνθρωποι -κυρίως λευκές γυναίκες- που έπασχαν από φλεγμονώδη αρθρίτιδα (ρευματοειδή, ψωριασική και σπονδυλοαρθρίτιδα). Αυτές οι τελευταίες ήταν όλες θετικές στην Covid-19 ή είχαν αναπτύξει συμπτώματα. Το 26% χρειάσθηκε να νοσηλευθεί και το 4% πέθανε.

Πρόκειται για ποσοστά συγκρίσιμα με αυτά που καταγράφηκαν στο σύνολο του πληθυσμού της Νέας Υόρκης.

«Οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από λύκο ή φλεγμονώδη αρθρίτιδα έχουν τόσο κίνδυνο να αναπτύξουν μια σοβαρή μορφή της Covid-19 όσο και αυτοί που δεν εμφανίζουν αυτές τις παθολογίες», εξηγεί η δρ Ρουθ Φερνάντες-Ρουίς, η οποία συνυπογράφει τη μία από τις μελέτες, που πραγματοποιήθηκαν από ερευνητές της σχολής ιατρικής Grossman του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Αντίθετα, οι ασθενείς με αρθρίτιδα, οι οποίοι υποβάλλονταν σε θεραπεία με στεροειδή φάρμακα μάλλον, παρά με στοχευμένα βιολογικά φάρμακα, ήταν 10 φορές πιθανότερο να νοσηλευθούν αν μολύνονταν από τον νέο κοροναϊό. Το συμπέρασμα αυτό βρίσκεται σε πλήρη συμφωνία με ένα αντίστοιχο άρθρο που δημοσιεύτηκε στην Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, σύμφωνα με το οποίο οι ασθενείς που λαμβάνουν γλυκοκορτικοειδή φάρμακα για φλεγμονώδεις νόσους θεωρούνται υψηλού κινδύνου σε περίπτωση που μολυνθούν με τον Sars-Cov2.

Όμως, οι ερευνητές επισήμαναν πως ο κίνδυνος αυτός μπορεί και να υπερεκτιμάται εξαιτίας του μικρού μεγέθους του υπό παρακολούθηση δείγματος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει