Σύστημα προειδοποίησης προβλέπει κρούσματα δάγκειου πυρετού

Με τη βοήθεια ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης που μετρά τον κίνδυνο εμφάνισης δάγκειου πυρετού χρησιμοποιώντας τη βροχόπτωση και τη θερμοκρασία, μπορεί να προβλεφθεί η νόσος έως και 16 εβδομάδες πριν.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η Yien Ling Hii στη διατριβή της στο Πανεπιστήμιο Umea της Σουηδίας.

Ο δάγκειος πυρετός είναι μια λοιμώδης νόσος που προκαλείται από ιό και μεταδίδεται σε άτομα από τα κουνούπια. Ένα πρόσωπο που προσβάλλει ο δάγκειος πυρετός συνήθως δείχνει συμπτώματα όπως ξαφνικό υψηλό πυρετό, μυαλγία, αρθραλγία, εξανθήματα και κεφαλαλγία. Ένα ασθενής αναρρώνει κανονικά μέσα σε λίγες εβδομάδες, αλλά ένα μικρό ποσοστό των ασθενών μπορεί να αναπτύξουν θανατηφόρες επιπλοκές όπως διαρροή πλάσματος, σοβαρή αιμορραγία και σοβαρές βλάβες οργάνων που μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο.

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει κανένα φάρμακο για τη θεραπεία ή εμβόλιο για την προστασία από τον δάγκειο πυρετό. Ως εκ τούτου, ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη του δάγκειου πυρετού είναι ο έλεγχος του πληθυσμού των κουνουπιών.

Ο δάγκειος πυρετός είναι διαδεδομένος σε περισσότερες από 100 χώρες στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές, όπου το κλίμα είναι ζεστό και υγρό. Κατά τα τελευταία έτη, ο δάγκειος πυρετός έχει γίνει επίσης μια απειλή στη νότια Ευρώπη από ένα είδος κουνουπιών που είναι ικανά να εξαπλώνουν τον δάγκειο πυρετό που έχει βρεθεί στην περιοχή. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων έχει αναφέρει περισσότερες από χίλιες περιπτώσεις δάγκειου στη Μαδέρα στο ξέσπασμα του 2012. Περιπτώσεις δάγκειου πυρετού αναφέρθηκαν επίσης στη Γαλλία και την Κροατία το 2010.

Η θερμοκρασία και οι βροχοπτώσεις επηρεάζουν άμεσα την βιολογική ανάπτυξη των κουνουπιών. Oι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να επιταχύνουν τα στάδια ανάπτυξης των κουνουπιών και την αύξηση της μετάδοσης του δάγκειου πυρετού, ενώ οι βροχοπτώσεις παράγουν περισσότερες περιοχές αναπαραγωγής για τα κουνούπια.

Σύμφωνα με τη μελέτη που πραγματοποίησε η Yien Ling Hii χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη Σιγκαπούρη, υψηλότερος κίνδυνος δάγκειου πυρετού υπάρχει σε 3-4 μήνες μετά την ευνοϊκή θερμοκρασία και τις βροχοπτώσεις. Ένα στατιστικό μοντέλο πρόβλεψης αναπτύχθηκε για να εκτιμηθεί ο κίνδυνος επιδημίας δάγκειου σε αυτήν την περίοδο για την παροχή έγκαιρης προειδοποίησης που επιτρέπει επαρκή χρόνο για την αντίδραση. Το μοντέλο πρόβλεψης είναι ευαίσθητo στην ανίχνευση κρουσμάτων δάγκειου αλλά και μη κρουσμάτων με έως 20% πιθανότητα εσφαλμένου συναγερμού.

«Η έγκαιρη προειδοποίηση της εστίας της νόσου μπορεί να βοηθήσει τις τοπικές αρχές και την κοινότητα να εφαρμόσουν προληπτικά μέτρα, όπως η εξάλειψη των κουνουπιών, τόπους αναπαραγωγής για τον έλεγχο έτσι ώστε να κάνουν ό,τι μπορούν για να εμποδίσουν την εκδήλωση του φαινομένου», λέει η Yien Ling Hii.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει