Τα πιο Εθιστικά «Πατατάκια» Ζυμαρικών

Ψάχνετε για ένα σνακ που είναι ταυτόχρονα εθιστικά νόστιμο, απίστευτα τραγανό αλλά και πιο υγιειινό από τα κλασικά πατατάκια του εμπορίου; Η λύση έρχεται από το TikTok και έχει κατακτήσει τις κουζίνες όλου του κόσμου: τα τραγανά πατατάκια ζυμαρικών στο air fryer. Αυτή η πανέξυπνη συνταγή μετατρέπει ταπεινά ζυμαρικά σε ένα ακαταμάχητο σνακ, ιδανικό για ταινία, για πάρτι ή για εκείνες τις στιγμές που έχετε λιγούρα για κάτι αλμυρό και τραγανό. Με τη βοήθεια του air fryer, επιτυγχάνουμε το τέλειο τραγανό αποτέλεσμα με ελάχιστο λάδι, δημιουργώντας μια έξυπνη εναλλακτική που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.
Υλικά (για 4 μερίδες)
500 γρ. ζυμαρικά (ιδανικά πένες, ριγκατόνι ή άλλα κοντά ζυμαρικά)
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
1 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη (ή κόκκους)
1 κ.γ. ξερή ρίγανη
50 γρ. παρμεζάνα, φρεσκοτριμμένη
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Για το Ντιπ Γιαουρτιού:
4 κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι
Χυμός από ½ λεμόνι
Εκτέλεση
Βράσιμο των Ζυμαρικών: Βράστε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, αλλά φροντίστε να τα βγάλετε al dente (να «κρατάνε» ελαφρώς στο δάγκωμα). Αυτό είναι κρίσιμο για να γίνουν τραγανά και να μην λασπώσουν.
Στέγνωμα και Καρύκευμα: Στραγγίστε καλά τα ζυμαρικά και αφήστε τα για 1-2 λεπτά να στεγνώσουν ελαφρώς από τον ατμό. Μεταφέρετέ τα σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε το ελαιόλαδο και ανακατέψτε καλά για να καλυφθούν ομοιόμορφα. Στη συνέχεια, προσθέστε την καπνιστή πάπρικα, το σκόρδο, τη ρίγανη, την τριμμένη παρμεζάνα, αλάτι και πιπέρι, και ανακατέψτε ξανά μέχρι όλα τα ζυμαρικά να έχουν καλυφθεί από τα μπαχαρικά.
Ψήσιμο στο Air Fryer: Προθερμάνετε το air fryer στους 200°C. Τοποθετήστε τα καρυκευμένα ζυμαρικά σε μία μόνο στρώση στο καλάθι (ίσως χρειαστεί να το κάνετε σε δύο δόσεις για να μην είναι στριμωγμένα). Ψήστε για 10-12 λεπτά, ανακινώντας καλά το καλάθι στα μισά του χρόνου, μέχρι να γίνουν χρυσαφένια και πολύ τραγανά.
Ετοιμασία του Ντιπ: Ενώ ψήνονται τα ζυμαρικά, ετοιμάστε το ντιπ. Σε ένα μικρό μπολ, απλώς ανακατέψτε το στραγγιστό γιαούρτι με τον χυμό λεμονιού.
Σερβίρισμα: Σερβίρετε τα ζεστά και τραγανά πατατάκια ζυμαρικών αμέσως, μαζί με το δροσερό ντιπ γιαουρτιού.
Διατροφικός Πίνακας (Κατ’ εκτίμηση ανά μερίδα)
Διατροφικό Στοιχείο | Ποσότητα ανά Μερίδα |
Θερμίδες (kcal) | 295 |
Ολικό Λίπος (g) | 9 g |
– εκ των οποίων Κορεσμένα (g) | 2.5 g |
Υδατάνθρακες (g) | 42 g |
– εκ των οποίων Σάκχαρα (g) | 2 g |
Φυτικές Ίνες (g) | 3 g |
Πρωτεΐνη (g) | 11 g |
Σημείωση: Οι παραπάνω τιμές είναι κατά προσέγγιση. Για μια πιο υγιεινή εκδοχή με περισσότερες φυτικές ίνες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ζυμαρικά ολικής άλεσης.
[via]