Τι είναι η ανοσμία

Η απώλεια της όσφρησης είναι η αδυναμία να αντιλαμβάνεται κανείς τις οσμές. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται ανοσμία και μπορεί να είναι προσωρινή, αρκεί να βρει κανείς την υποκείμενη αιτία.

Η απώλεια της αίσθησης της όσφρησης θα μπορούσε επίσης να είναι το αποτέλεσμα ενός σοβαρού υποκείμενου προβλήματος. Ρινικοί πολύποδες, όγκοι, αλλεργίες, όγκοι του εγκεφάλου, η νόσος του Alzheimer, νευρολογικές διαταραχές, τραύμα στο κεφάλι και διατροφικές διαταραχές, είναι όλες καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν απώλεια όσφρησης. Μερικά φάρμακα, χημικοί ερεθισμοί, αλλεργίες και λοιμώξεις μπορούν επίσης να περιορίσουν τη δυνατότητά σας να μυρίσετε.

Αλλεργίες

Η απώλεια της όσφρησης που συνδέεται με αλλεργίες και ρινική συμφόρηση μπορεί να θεραπευτεί με τη χρήση αποσυμφορητικών, αντιισταμινικών, με σπρέι, στοματικά και ρινικά στεροειδή, πλύσεις της μύτης με αλατούχο διάλυμα ή ενέσεις βιταμίνης Α. Ένα αλλεργικό τεστ μπορεί να είναι ευεργετικό για την εύρεση της αιτίας των φραγμένων ρινικών διόδων. Ο γιατρός σας ή ένας οφθαλμίατρος ή ΩΡΛ θα αποφασίσει ποια θεραπεία είναι καλύτερη για την δική σας περίπτωση.

Ερεθιστικά

Το κάπνισμα και το παθητικό κάπνισμα μπορούν να επηρεάσουν τη μυρωδιά. Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να βελτιώσει, τόσο την οσμή, όσο και τη γεύση. Αποφύγετε την παραμονή κοντά σε άτομα που καπνίζουν. Η όσφρηση είναι σημαντικό να αντιλαμβάνεται ορισμένες γεύσεις. Εάν εργάζεστε ή εκτίθεστε σε χημικές ερεθιστικές ουσίες, φορέστε μια μάσκα. Φυσιολογικός ορός πλύσης της μύτης μπορεί να βοηθήσει στην άρση των αερομεταφερόμενων ερεθιστικών ουσιών που μπορεί να εισπνεύσει κανείς και να προστατεύσει τις βλεννώδεις μεμβράνες στο εσωτερικό της μύτης. Εξετάστε την ποιότητα του αέρα εσωτερικών χώρων. Κεριά, θυμίαμα, και οτιδήποτε εξέρχεται ως σπρέι θα πρέπει να εξαλειφθούν ως πηγές ερεθισμού της μύτης, που οδηγεί σε απώλεια της όσφρησης.

Ρινικοί πολύποδες και όγκοι

Οι ρινικοί πολύποδες και οι καρκινικοί όγκοι μπορεί να εμποδίζουν τις μυρωδιές. Οι υποδοχείς που μας επιτρέπουν να αντιλαμβανόμαστε οσμές βρίσκονται ψηλά στη μύτη. Η θεραπεία για την απώλεια της όσφρησης από πολύποδες ή όγκους είναι να αφαιρεθούν χειρουργικά και να γίνει θεραπεία με στεροειδή και αντιβιοτικά.

Φάρμακα

Η απώλεια της όσφρησης μπορεί να θεραπευτεί με την αλλαγή ή διακοπή φαρμάκων που ίσως είναι αυτά που προκαλούν το πρόβλημα. Η κατάχρηση των ρινικών αποσυμφορητικών ή η χρήση αμφεταμινών, τα οιστρογόνα και οι φαινοθειαζίνες σχετίζονται με την απώλεια της όσφρησης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει