Τι είναι η δίαιτα της χοληδόχου κύστης

Η δίαιτα της χοληδόχου κύστης είναι μια δίαιτα που ωφελεί ανθρώπους που υποφέρουν από ασθένειες της χοληδόχου κύστης.

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα όργανο που βρίσκεται κάτω από το ήπαρ και είναι υπεύθυνο για την αποθήκευση της χολής. Η χολή απελευθερώνεται για να βοηθήσει στην αφομοίωση των τροφίμων που ταξιδεύουν από το στομάχι στο λεπτό έντερο.

Εάν η χολή περιέχει υπερβολική χοληστερόλη, σχηματίζονται μέσα στο σώμα οι επώδυνες χολικές πέτρες. Αυτές οι πέτρες της χολής αποτελούνται από κρυσταλλική χοληστερόλη και άλατα από τη χολή. Οι άνθρωποι των οποίων η δίαιτα αποτελείται από τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι πρώτοι υποψήφιοι για την ανάπτυξη χολικών λίθων. Πολλοί απ’ αυτούς, μάλιστα, θα υποχρεωθούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, προκειμένου να αφαιρεθεί η χοληδόχος κύστη.

Οταν η χοληδόχος κύστη αφαιρεθεί, οι ασθενείς καλούνται να ακολουθήσουν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά για αρκετές εβδομάδες ή ακόμα και μήνες. Μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά είναι επιτακτική για αυτούς τους ασθενείς, αφού μετά από αυτή τη χειρουργική επέμβαση, ο οργανισμός δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα λιπαρά τρόφιμα. Ενα σώμα που εξακολουθεί να έχει χοληδόχο κύστη είναι σε θέση να απελευθερώσει μια μεγάλη ποσότητα χολής στο έντερο, έτσι ώστε το λίπος να μπορεί να απορροφηθεί. Αντίθετα, σε ένα σώμα χωρίς χοληδόχο κύστη, απελευθερώνεται στο έντερο μια μικρή μόνο ποσότητα χολής. Αυτό προκαλεί στο έντερο δυσκολία στην απορρόφηση του λίπους.

Ενας ασθενής που του έχει αφαιρεθεί πρόσφατα η χοληδόχος κύστη, μπορεί να υποφέρει από διάρροια και φούσκωμα μετά την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος. Η διάρροια και το φούσκωμα οφείλονται σε δύο λόγους. Ο ένας είναι ότι το λίπος στο εσωτερικό του εντέρου απορροφά περισσότερο νερό, προκαλώντας στομαχικές διαταραχές. Ενας δεύτερος λόγος είναι ότι τα βακτήρια αρχίζουν να χωνεύουν το λίπος μέσα στο έντερο και τελικά παράγουν αέρια. Οταν ένα άτομο με προβλήματα στη χοληδόχο κύστη καταναλώνει πικάντικα τρόφιμα, τηγανητά, φασόλια, ξηρούς καρπούς και άλλες τροφές που επηρεάζουν δυσμενώς το σώμα, μπορεί να εμφανίσει δυσάρεστες παρενέργειες, όπως αέρια και καούρα.

Ο τρόπος με τον οποίο μπορούν να καταπολεμηθούν αυτά τα προβλήματα πέψης, είναι η δίαιτα της χοληδόχου κύστης. Για παράδειγμα, θα πρέπει να αποφευχθούν το fast food, το αλκοόλ, η καφεΐνη, τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πολλά λιπαρά και οι ξηροί καρποί. Αντί γι’ αυτά θα πρέπει να προτιμηθούν λαχανικά, άπαχα κρέατα, ψάρια στη σχάρα και κοτόπουλο χωρίς πέτσα. Παράλληλα θα πρέπει να αποφεύγεται το υπερβολικό λίπος στο μαγείρεμα κάθε είδους. Ρύζι, ψητές πατάτες, σαλάτες χωρίς σάλτσα, τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και σούπες λαχανικών είναι άλλες έξυπνες επιλογές για όσους ξεκινούν τη δίαιτα της χοληδόχου κύστης.

Μετά την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται έναν γιατρό, προκειμένου να καθορίσει την καλύτερη διατροφή για τις ειδικές του ανάγκες. Κάθε ασθενής είναι διαφορετικός και γι’ αυτό θα πρέπει να ακολουθήσει τη συμβουλή του γιατρού προτού προχωρήσει σε δίαιτα χοληδόχου κύστης.

Παρακολουθώντας προσεκτικά τη διατροφή και αποφεύγοντας τα τρόφιμα που προκαλούν πεπτικά προβλήματα, ένας ασθενής που έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στη χοληδόχο κύστη μπορεί να απολαύσει καλύτερη υγεία και ένα πιο αδύνατο σώμα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει