Τι είναι η γαλακτόρροια

Η γαλακτόρροια είναι μία κατάσταση κατά την οποία μία θηλάζουσα μητέρα παράγει υπερβολική ποσότητα μητρικού γάλακτος όπως επίσης μία κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο που δεν θηλάζει παράγει μητρικό γάλα.

Οι άνθρωποι με γαλακτόρροια βιώνουν την έκκριση μιας γαλακτώδους ουσίας από τις θηλές τους και είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται τόσο σε γυναίκες όσο και σε άνδρες, καθώς και αυτοί διαθέτουν τον αδενικό ιστό για παραγωγή μητρικού γάλακτος, αν και σε μικρότερες ποσότητες απ’ ό,τι οι γυναίκες.

Υπάρχει ένας αριθμός από πιθανές αιτίες για την γαλακτόρροια. Μία απ’ αυτές είναι η υπερδιέγερση των μαστών, που μπορεί να στείλει σήμα στον εγκέφαλο ότι υπάρχει ένα μωρό που θέλει να θηλάσει. Οι ορμονικές ανισορροπίες μπορούν επίσης να προκαλέσουν γαλακτόρροια. Άλλες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν γαλακτόρροια είναι τα φάρμακα, ο ορμονικός έλεγχος των γεννήσεων, ή οι όγκοι στην υπόφυση.

Αν και η γαλακτόρροια αυτή καθ’ αυτή είναι αρκετά ήπια (αν και ενοχλητική), μπορεί να αποτελεί και ένδειξη ότι υπάρχει κάποιο πιο σοβαρό πρόβλημα. Για το λόγο αυτό, αν συμβεί, είναι καλό να επισκεφθείτε το γιατρό για κάποια διαγνωστική εξέταση. Ο γιατρός μπορεί να εξετάσει πιθανά επιβλαβή αίτια, όπως είναι οι όγκοι της υπόφυσης και να αποκλείσει αυτές τις αιτίες ή να εντοπίσει αν όντως βρίσκονται πίσω από την ξαφνική παραγωγή γάλακτος. Τα διαγνωστικά τεστ μπορεί να περιλαμβάνουν εξετάσεις αίματος, προκειμένου να ελεγχθούν τα επίπεδα των ορμονών ή ακόμα και ακτινογραφίες.

Μερικές φορές η αιτία δεν μπορεί να προσδιοριστεί και η γαλακτόρροια μπορεί να σταματήσει από μόνη της. Σε άλλες περιπτώσεις μια φαρμακευτική αγωγή μπορεί να επιλύσει την κατάσταση ή ένας ασθενής να πάρει φάρμακα για την καταστολή της παραγωγής μητρικού γάλακτος. Στην περίπτωση ενός όγκου στην υπόφυση, υπάρχουν φάρμακα για τη διαχείριση των ορμονικών ανισορροπιών και διάφορες θεραπευτικές επιλογές για τον ίδιο τον όγκο.

Οι ασθενείς που εμφανίζουν επίμονη γαλακτόρροια χωρίς γνωστή αιτία, μπορεί να θέλουν να αναζητήσουν μια δεύτερη γνώμη. Ενας ενδοκρινολόγος για παράδειγμα, είναι περισσότερο εξοικειωμένος με το θέμα.

Επειδή η συγκεκριμένη κατάσταση μπορεί μερικές φορές να είναι ένδειξη ενός πιο σοβαρού προβλήματος, οι άνθρωποι που έχουν γαλακτόρροια δεν θα πρέπει να την αγνοήσουν όταν συμβαίνει. Διαφορετικά θα αποτελεί αιτία ανησυχίας, μέχρι ο γιατρός να αποκλείσει πιθανή κακοήθεια ή άλλα θέματα που την έχουν προκαλέσει. Μόλις ο γιατρός επιβεβαιώσει ότι η κατάσταση είναι πραγματικά ήπια, ο ασθενής θα μπορέσει να τη δει στην πραγματική της διάσταση, ότι δηλαδή τα θηλαστικά είναι σε θέση να παράγουν ένα θρεπτικό συστατικό μέσα στο ίδιο τους το σώμα και τίποτα περισσότερο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει