Τι είναι το λίπωμα

Ένα λίπωμα είναι ένας καλοήθης όγκος που αποτελείται από λιποκύτταρα. Γνωστά και ως λιπώδεις όγκοι, τα λιπώματα είναι πολύ κοινά στον γενικό πληθυσμό.

Η θεραπεία για ένα λίπωμα συνήθως προσφέρεται όταν ένας ασθενής θεωρεί τον όγκο αισθητικά δυσάρεστο ή διαπιστώνει ότι του περιορίζει την ελευθερία κινήσεων.

Η θεραπεία μπορεί επίσης να συνιστάται εάν ο όγκος έχει διφορούμενο χαρακτήρα και ο γιατρός ανησυχεί ότι μπορεί να είναι κακοήθης, οπότε η θεραπεία θα επιτρέψει στον γιατρό να τον αφαιρέσει και να τον ελέγξει για σημάδια κακοήθειας.

Τα λιπώματα είναι ο πιο κοινός τύπος όγκου μαλακών ιστών. Πολλά λιπώματα εμφανίζονται ακριβώς κάτω από το δέρμα, επιτρέποντας στους ασθενείς να δουν και να αισθανθούν τον όγκο, ο οποίος παρουσιάζεται ως ένα μαλακό, κινητό εξόγκωμα. Τα λιπώματα είναι συνήθως ανώδυνα και μπορεί να έχουν υπόλευκη έως κίτρινη εμφάνιση.

Μια κοινή θεραπεία για τέτοιου τύπου όγκο είναι η χειρουργική εκτομή, στην οποία ο όγκος αφαιρείται απλώς από έναν χειρουργό, αν και ένα λίπωμα μπορεί επίσης να αφαιρεθεί με λιποαναρρόφηση.

Μια άλλη θεραπευτική επιλογή για το λίπωμα είναι οι ενέσεις στεροειδών. Τα στεροειδή θα συρρικνώσουν τα λιποκύτταρα, διασπώντας τον όγκο. Αυτή η επιλογή είναι λιγότερο επεμβατική και λιγότερο επώδυνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μια αρχική προσπάθεια θεραπείας για να διαπιστωθεί εάν θα είναι δυνατή η εξαφάνιση του όγκου χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουμε σε χειρουργική επέμβαση. Οι ενέσεις στεροειδών μπορούν να γίνουν ως διαδικασία εξωτερικών ασθενών σε ιατρείο ή ιατρική κλινική.

Μια παραλλαγή του βασικού λιπώματος γνωστή ως λιπομάτωση περιλαμβάνει τον σχηματισμό πολυάριθμων λιπωμάτων. Η λιπομάτωση είναι πιο συχνή στους άνδρες και μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα, ωστόσο συνήθως τη συναντά κανείς στον κορμό.

Πιο σπάνια, οι ασθενείς μπορούν να αναπτύξουν τη νόσο του Dercum, επίσης γνωστή ως adiposis dolorosa. Πρόκειται για μια σπάνια διαταραχή, στην οποία σχηματίζονται πολυάριθμα πολύ επώδυνα λιπώματα. Ακριβώς επειδή τα λιπώματα σε αυτή την περίπτωση είναι επώδυνα, η θεραπεία αυτής της κατάστασης είναι συνήθως πιο επιθετική.

Όταν διαγνωστεί ένας ασθενής με λίπωμα θα πρέπει να μιλήσει με το γιατρό του για τις επιλογές που πρέπει να ακολουθήσει. Ο γιατρός μπορεί να συστήσει να ακολουθηθεί μια προσέγγιση αναμονής που δεν θα είναι καμία επέμβαση στο λίπωμα και απλά θα παρακολουθείται για τυχόν σημάδια φλεγμονής ή ταχείας ανάπτυξης. Οι ασθενείς που θέλουν να αφαιρέσουν το λίπωμα θα πρέπει να συζητήσουν τις επιλογές τους με το γιατρό, ώστε να δουν και τυχόν κινδύνους που σχετίζονται με κάθε επιλογή.

Εάν ένας γιατρός υποψιάζεται ότι αυτό που έχει αναπτυχθεί είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό λίπωμα, τότε συνήθως ζητά βιοψία, οπότε λαμβάνεται δείγμα του όγκου που θα εξεταστεί στο εργαστήριο.

Οι ασθενείς μπορούν επίσης να επιλέξουν μια πλήρη αφαίρεση και βιοψία ύποπτης ανάπτυξης, η οποία θα εξοικονομήσει χρόνο, καθώς έτσι κι αλλιώς αν πρόκειται για ένα κακόηθες αποτέλεσμα βιοψίας θα οδηγήσει σε σύσταση από τον γιατρό να αφαιρεθεί ο όγκος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει