Τι είναι το σύνδρομο του χριστουγεννιάτικου δέντρου

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αγοράζουν το Δεκέμβριο ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο που το στολίζουν μέσα στο σπίτι τους για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα.

Οι περισσότεροι απ’ αυτούς δεν έχουν ακούσει ποτέ για το «σύνδρομο του Χριστουγεννιάτικου δέντρου ή κι αν το έχουν ακούσει το απορρίπτουν ως θεωρία. Ωστόσο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι για κάποιους από εμάς η παρουσία ενός έλατου στο σπίτι για αρκετές ημέρες ή και εβδομάδες, θα μπορούσε να αποτελέσει την απαρχή μιας σειράς προβλημάτων υγείας.

Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο αποτελεί πλέον παράδοση παγκοσμίως, ωστόσο δεν συμβάλλει πάντα σε ευτυχισμένα Χριστούγεννα, τουλάχιστον για τα άτομα που υποφέρουν από αλλεργίες. Το πρόβλημα έγκειται στη μούχλα. Τα δέντρα μεγαλώνουν σε συνθήκες υγρασίας κι έτσι μπορούν να αποτελέσουν ιδανικό μέρος για να αναπτυχθούν οι σπόροι της μούχλας.

Οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται μια χαρά όταν το δέντρο φτάνει στο σπίτι τους, αλλά μετά από μερικές ημέρες ή εβδομάδες μπορεί να αρχίσουν τα συμπτώματα. Η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί με την κεντρική θέρμανση, με την παρουσία της οικογένειας και των φίλων και τις πόρτες που κλείνουν για να κρατήσουν μέσα τη ζέστη.

Σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που διερεύνησε τα στοιχεία για τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, διαπιστώθηκε πως τα αναπνευστικά νοσήματα κορυφώθηκαν σε άτομα όλων των ηλικιακών ομάδων, στις εβδομάδες πριν ή μετά την 25η Δεκεμβρίου. Η εξέταση των αερομεταφερόμενων σπόρων μούχλας σε ένα διαμέρισμα αυξήθηκε από 800 σπόρους ανά κυβικό μέτρο πριν από την άφιξη του χριστουγεννιάτικου δέντρου σε 5.000 σπόρους ανά κυβικό μέτρο μετά από 2 εβδομάδες.

Βήχας, συριγμός, πόνος στα μάτια

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι περισσότεροι αερομεταφερόμενοι σπόροι μούχλας είναι πιθανά αλλεργιογόνα και έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο συριγμού, επίμονου βήχα και αλλεργικής ευαισθησίας σε βρέφη, χωρίς βεβαίως να αποκλείσουν την πιθανότητα να υπήρχαν και πριν φτάσει το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο σπίτι.

Αυτοί οι σπόροι μούχλας μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε δακρύρροια, κνησμό ή πόνο στα μάτια, ρινική καταρροή και μερικές φορές δυσκολία στην αναπνοή ακόμα και σε άτομα που δεν πάσχουν από άσθμα.

Οι σπόροι της μούχλας που υπάρχουν στο δέντρο διανέμονται στο περιβάλλον, ιδιαίτερα αν το δέντρο κουνηθεί, πατηθεί ή παίζουν μ’ αυτό τα παιδιά.

Οι ειδικοί συνιστούν, αν δεν γνωρίζει κάποιος αν πάσχει ο ίδιος ή κάποιο μέλος της οικογένειάς του από αλλεργία, για ασφάλεια καλύτερα να αγοράσει ένα τεχνητό δέντρο. Αν πάλι αποφασίσει να αγοράσει ένα αληθινό δέντρο, τότε θα πρέπει προτού το βάλει μέσα στο σπίτι να το βρέξει με άφθονο νερό για να απομακρυνθεί μεγάλο μέρος της μούχλας και της σκόνης.

Ένα άλλο «τρικ» είναι να καθυστερήσει ο στολισμός, γιατί έτσι θα περιοριστεί η έκθεση στα αλλεργιογόνα. Το δέντρο μπορεί επίσης να ψεκαστεί με ένα διάλυμα νερού και χλωρίνης ή ως εναλλακτική λύση να στολιστεί στο μπαλκόνι του σπιτιού. Αν τελικά αποφασιστεί να μπει το δέντρο μέσα στο σπίτι, καλό θα είναι να υπάρχει μια συσκευή καθαρισμού του αέρα στο χώρο που θα βρίσκεται.

Τέλος, όσο μικρότερο είναι το δέντρο τόσο περισσότερο περιορίζεται η «ζημιά».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει