Τι μπορεί να σημαίνει ένας σκοτεινός δακτύλιος γύρω από το λαιμό;

Ένας σκοτεινός δακτύλιος γύρω από το λαιμό μπορεί να είναι σύμπτωμα της αντίστασης στην ινσουλίνη και μπορεί να εμφανιστεί επίσης στους αγκώνες, τις μασχάλες, τα γόνατα και τις αρθρώσεις.

Ονομάζεται μελανίζουσα ακάνθωση (acanthosis nigricans) και εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα που είναι παχύσαρκα ή έχουν διαβήτη τύπου 2. Το δέρμα γίνεται πιο παχύ και αποκτά μια βελούδινη υφή, ενώ δεν αποκλείεται να παράγει μια έντονη οσμή. Μερικοί ασθενείς έχουν επίσης αναφέρει ότι έχουν φαγούρα.

Οι αλλαγές είναι πολύ βαθμιαίες και μπορούν να αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια μηνών ή και ετών. Πολύ σπάνια η μελανίζουσα ακάνθωση μπορεί να είναι σύμπτωμα καρκίνου. Οι πτυχώσεις του σκούρου δέρματος δείχνουν πως ένας καρκινικός όγκος αναπτύσσεται σε ένα όργανο, συνήθως το στομάχι, το ήπαρ ή το παχύ έντερο. Η μελανίζουσα ακάνθωση μπορεί, επίσης, να είναι κληρονομική.

Παρόλο που η αντίσταση στην ινσουλίνη έχει λίγα συμπτώματα, όταν η κατάσταση σοβαρέψει, μπορεί κάποιος να αναπτύξει μελανίζουσα ακάνθωση. Είναι ένας από τους παράγοντες κινδύνου, για τους οποίους μπορεί να γίνουν εξετάσεις.

Η θεραπεία για τη μελανίζουσα ακάνθωση είναι η απώλεια βάρους, η λήψη φαρμάκων και η χρησιμοποίηση ενός αντιβιοτικού ή σαπουνιού για να αφαιρεθεί η οσμή. Η θεραπεία με λέιζερ μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στη μείωση του πάχους του δέρματος στο συγκεκριμένο σημείο, προκειμένου να βελτιωθεί η εμφάνιση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει