Τι πρέπει να κάνω αν μπει ένα ξένο αντικείμενο στο αυτί;

Ενα ξένο αντικείμενο στο αυτί μπορεί να προκαλέσει πόνο και απώλεια ακοής. Συνήθως, μπορείτε να αντιληφθείτε ότι ένα ξένο αντικείμενο έχει κολλήσει στο αυτί σας. Ομως, τα μικρά παιδιά πολλές φορές δεν μπορούν.

Αν ένα αντικείμενο σφηνωθεί στο αυτί, πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:

Μην εξετάσετε το αυτί με οποιοδήποτε εργαλείο. Μην επιχειρήσετε να αφαιρέσετε το ξένο αντικείμενο «ανιχνεύοντας» με μια μπατονέτα, ένα σπίρτο, ή οποιοδήποτε εργαλείο. Αν κάνετε κάτι τέτοιο διακινδυνεύετε να πιέσετε το αντικείμενο ακόμα πιο βαθιά στο αυτί και να βλάψετε τις εύθραυστες δομές του μέσου αυτιού.

Αφαιρέστε το αντικείμενο, αν αυτό είναι δυνατόν. Αν το αντικείμενο είναι ευδιάκριτο ή εύπλαστο και μπορεί να πιαστεί εύκολα, δοκιμάστε να το αφαιρέσετε με λαβίδα, κάνοντας πάντα πολύ απαλές κινήσεις.

Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε τη βαρύτητα. Γείρετε το κεφάλι προς την πλευρά που είναι το αυτί που έχει το πρόβλημα και προσπαθήστε να αποσπάσετε το αντικείμενο.

Χρησιμοποιήστε λάδι αν πρόκειται για έντομο. Αν το ξένο αντικείμενο είναι έντομο, γείρετε το κεφάλι του ατόμου, ώστε το αυτί που βρίσκεται το έντομο να είναι προς τα πάνω. Προσπαθήστε να κάνετε το έντομο να επιπλεύσει ρίχνοντας στο αυτί ελαιόλαδο. Το λάδι πρέπει να είναι ζεστό αλλά σε καμία περίπτωση καυτό. Οπως ρίχνετε το λάδι προσπαθήστε να διευκολύνετε την είσοδό του, ισιώνοντας την δίοδο του αυτιού. Τραβήξτε απαλά το λοβό του αυτιού προς τα πίσω και προς τα πάνω για έναν ενήλικα, ή προς τα πίσω και προς τα κάτω αν πρόκειται για παιδί. Μην χρησιμοποιείτε λάδι για να αφαιρέσετε αντικείμενο από το αυτί, παρά μόνο αν πρόκειται για έντομο. Μην χρησιμοποιείτε αυτή τη μέθοδο αν υπάρχει οποιαδήποτε υποψία διάτρησης του τυμπάνου, πόνος ή αιμορραγία.

Εάν όλες οι παραπάνω μέθοδοι αποτύχουν ή το άτομο συνεχίσει να αισθάνεται πόνο στο αυτί, ή έχει μειωμένη ακοή ή την αίσθηση ότι κάτι έχει κολλήσει μέσα στο αυτί του, τότε ζητήστε ιατρική βοήθεια.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει