Τρία διατροφικά ψέματα που λέμε στον εαυτό μας

Η διατροφή μας είναι μια πολύ απλή υπόθεση για να την κάνουμε εμείς πολύπλοκη. Κι όμως τις περισσότερες φορές αυτό ακριβώς συμβαίνει, καθώς εμείς οι ίδιοι «τεντώνουμε» την αλήθεια για να δικαιολογήσουμε τις προθέσεις μας.

Παραβλέπουμε συνειδητά ή ασυνείδητα ότι ακόμα και οι λεγόμενες «ωφέλιμες τροφές» μπορούν να γίνουν επιβλαβείς για την υγεία μας αν κάνουμε κακή χρήση τους.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τρία από τα πιο γνωστά διατροφικά ψέματα που λέμε στον εαυτό μας για να πάρουμε «συγχωροχάρτι» για τις παρασπονδίες μας.

1. Το ελαιόλαδο είναι ωφέλιμο, άρα δεν πειράζει αν φάμε λίγο παραπάνω

Το ελαιόλαδο είναι όντως καλό για την καρδιά, επειδή είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που ονομάζονται ελαϊκά οξέα. Οταν αντικαταστήσετε κάποια από τα κορεσμένα λιπαρά που καταναλώνετε με μονοακόρεστα λίπη, προσφέρετε οφέλη στην καρδιά σας. Αλλά εδώ είναι η «παγίδα»: Kατ’ αρχήν, θα πρέπει να μειώσετε κάποια από τα κορεσμένα λίπη στα αλήθεια και όχι απλά να βάλετε στην κορυφή της τακτικής πρόσληψης κορεσμένου λίπους το ελαιόλαδο. Επειτα, όλα τα λίπη έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, που είναι περίπου 9 θερμίδες ανά γραμμάριο. Επομένως, αν καταναλώνετε πολύ ελαιόλαδο, μπορεί να προσθέσετε πάρα πολλές θερμίδες στη διατροφή σας, που θα οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού σας βάρους. Κάτι που σημαίνει πως τελικά θα κάνετε κακό αντί για καλό στην καρδιά σας, λόγω της παχυσαρκίας.

Συμπέρασμα; Το ελαιόλαδο είναι καλό αν αντικαταστήσει άλλα επιβλαβή λίπη και ΜΟΝΟ αν το καταναλώνετε με μέτρο.

2. Η σοκολάτα κάνει καλό στην υγεία, άρα μπορούμε να τη φάμε άφοβα

Το κακάο περιέχει πολυφαινόλες, που θα μπορούσαν να έχουν οφέλη για την υγεία σας. Το πρόβλημα είναι πως σπάνια κανείς καταναλώνει μόνο κακάο. Η σοκολάτα έρχεται ως ένας συνδυασμός κακάο, ζάχαρης και λιπαρών, που λιώνει στη θερμοκρασία του σώματος και δίνει μια υπέροχη γεύση στο στόμα. Ετσι, ενώ η ζάχαρη και το λίπος σοκολάτας είναι νόστιμα, όχι μόνο δεν προσφέρουν οφέλη στην καρδιά, αλλά την βλάπτουν κιόλας.

Συμπέρασμα; Η σοκολάτα κάνει καλό στην υγεία αλλά αυτό αφορά ΜΟΝΟ την μαύρη σοκολάτα και μάλιστα σε ελεγχόμενη ποσότητα.

3. Το παγωμένο γιαούρτι είναι πιο υγιεινό από το παγωτό, επομένως μπορούμε να το τρώμε σε μεγάλες ποσότητες

Το γιαούρτι είναι υγιεινό επειδή είναι χαμηλό σε λιπαρά και αποτελεί εξαιρετική πηγή ασβεστίου και πρωτεΐνης, καθώς και προβιοτικών που βοηθούν να κρατήσει το πεπτικό σας σύστημα υγιές. Το παγωμένο γιαούρτι είναι προφανώς καλύτερο από το παγωτό, επειδή είναι χαμηλότερο σε λιπαρά, όμως εξακολουθεί να έχει πολλή ζάχαρη, οπότε θα πρέπει να παρακολουθήσετε το μέγεθος της μερίδας σας. Μπορεί, επίσης να μην έχει τόσο πολλά ευεργετικά βακτήρια όπως το κανονικό γιαούρτι.

Συμπέρασμα; Ο καλύτερος τρόπος να απολαύσετε το γιαούρτι είναι να καταναλώσετε το κανονικό γιαούρτι και να προσθέσετε μικρά κομματάκια φρούτων ή ίσως και λίγο μέλι.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει