Χάστε βάρος αλλάζοντας μια συνήθεια κάθε φορά

Η απώλεια βάρους μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε σαν το roller coaster. Μία πάνω, μία κάτω χωρίς το τέλος της διαδρομής να είναι ορατό. Βρείτε το δρόμο σας πατώντας σταθερά στο έδαφος και αποκτώντας υγιεινές συνήθειες.

Κρατήστε σταθερό το στόχο σας, προσθέτοντας κάθε φορά και μια νέα υγιεινή συνήθεια, που μπορεί να αλλάξει μόνιμα τη συμπεριφορά σας.

Ενας λόγος που οι μικρές αλλαγές στις συνήθειές σας λειτουργούν άμεσα είναι επειδή χτίζουν γρήγορα την επιτυχία. Κάθε φορά που έχετε αποτέλεσμα αλλάζοντας μια μικρή συνήθεια, οικοδομείτε την εμπιστοσύνη σας κι αυτό σας κάνει να αισθάνεστε περισσότερο έλεγχο.

Οταν πια θα έχετε δημιουργήσει ειδικές συνήθειες, μπορείτε να μειώσετε το άγχος σας για το αν το κάνετε σωστά ή για το αν αυτό που κάνετε είναι αρκετό. Εάν η μικρή σας συνήθεια είναι να τρώτε μια μερίδα λαχανικών απαραίτητα σε κάθε μεσημεριανό σας γεύμα, κάθε φορά που το κάνετε θα αισθάνεστε ότι έχετε επιτύχει.

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε όταν επιλέγετε μια μικρή συνήθεια είναι πως πρέπει να βάλετε έναν στόχο που μπορείτε να φτάσετε. Ορίστε για τον εαυτό σας την επιτυχία.

Με την πάροδο του χρόνου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή την υγιεινή συνήθεια σαν ένα σκαλοπάτι για να φτάσετε στο επόμενο επίπεδο και να έχετε καλύτερα αποτελέσματα. Για παράδειγμα μετά από την καθιέρωση της κατανάλωσης μιας μερίδας λαχανικών κάθε μεσημέρι μπορείτε να φτάσετε στον επόμενο στόχο σας. Θα μπορούσατε ας πούμε να ενσωματώσετε ένα λαχανικό κάθε μέσα και στο δείπνο σας.

Αυτή είναι η ομορφιά του να κάνετε τις μικρές συνήθειες ρουτίνα. Θα συνεχίσετε να κινείστε σταθερά με εύκολα βήματα στο δρόμο προς τη μεγάλη αλλαγή.

Συνδέστε τη συνήθεια με κάτι που σας δίνει κίνητρο. Οι αλλαγές στις παλιές σας συμπεριφορές χρειάζονται δουλειά, οπότε θα πρέπει να έχετε έναν καλό λόγο για να κάνετε την νέα συνήθεια να αξίζει την προσπάθειά σας.

Και βέβαια δεν υπάρχει καλύτερος λόγος και μεγαλύτερο κίνητρο από την βελτίωση της υγείας σας. Αν αυτό σας εμπνέει, είναι το ιδανικό. Αν δεν σας εμπνέει, δοκιμάστε κάτι άλλο πιο συγκεκριμένο που θα κάνει τη διαφορά άμεσα αισθητή.

Η αντικατάσταση των αναψυκτικών light με το νερό είναι ένας ακόμα τρόπος που θα μπορούσε να σας παρακινήσει να αποθηκεύσετε τα χρήματα που ξοδεύετε για την αγορά τους για να κάνετε κάτι που συνήθως δεν κάνετε για τον εαυτό σας. Θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε. Να αγοράσετε περιοδικά για τα οποία δεν σας περισσεύουν χρήματα, να πάτε σινεμά, να αγοράσετε ένα ωραίο αξεσουάρ κ.λπ. Κίνητρο μπορεί να είναι επίσης το πώς το αισθάνεστε ή σκέφτεστε. Μπορείτε δηλαδή να σκέφτεστε πως πίνοντας νερό κάνετε κάτι πιο φυσικό και υγιεινό για τον εαυτό σας.

Δημιουργήστε ένα έναυσμα για να σας υπενθυμίζει τι πρέπει να κάνετε. Μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό, όπως το να κολλήσετε κάπου ένα σημείωμα που να σας υπενθυμίζει ας πούμε να πίνετε νερό σε κάθε ευκαιρία. Για παράδειγμα κάθε φορά που θα πλένετε τα χέρια σας, αυτό να σας θυμίζει ότι πρέπει να πιείτε νερό.

Ακόμα και όταν έχετε ένα συγκεκριμένο εύκολο στόχο, το ισχυρό κίνητρο θα είναι αυτό που θα σας υπενθυμίσει την συνήθειά σας, ακόμα κι όταν είστε λιγότερο ενθουσιασμένοι για την επίτευξη του στόχου σας.

Υποστηρίξτε τη νέα σας συνήθεια. Ενημερώστε έναν καλό σας φίλο ή μέλος της οικογένειάς σας για το τι κάνετε και ζητήστε τους να σας το υπενθυμίζουν.

Μιλήστε με τον εαυτό σας. Εάν αισθάνεστε τον πειρασμό να παραλείψετε μια προπόνηση ή να φάτε κάτι που δεν θα έπρεπε να φάτε, κάντε απλές σκέψεις όπως για παράδειγμα ότι «αυτό το γλυκό δεν είναι μέρος του σχεδίου μου», για να σας αποτρέψουν να βγείτε εκτός πορείας.

Η απώλεια βάρους απαιτεί χρόνο. Η προσέγγιση μιας μικρής συνήθειας δεν θα ανάψει πυροτεχνήματα. Αλλά μπορεί να σας κρατήσει σε καλό δρόμο χωρίς την ενοχλητική επίδραση μιας τεράστιας αλλαγής. Σιγά-σιγά, όμως, η συσσώρευση μικρών συνηθειών, που θα έρχονται η μία μετά την άλλη θα οδηγήσουν σε ισχυρές υγιεινές συνήθειες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να διατηρήσετε το βάρος σας υπό έλεγχο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει