Υπάρχει σχέση υποθυρεοειδισμού και υπογονιμότητας στις γυναίκες;

Αν έχετε υπολειτουργία του θυρεοειδούς (υποθυρεοειδισμός), τότε ο θυρεοειδής αδένας σας δεν παράγει αρκετή ποσότητα από κάποιες σημαντικές ορμόνες κι αυτό μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα.

Για τις γυναίκες μερικές φορές υπάρχει σχέση μεταξύ υποθυρεοειδισμού και στειρότητας.

Τα χαμηλά επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών μπορεί να παρέμβουν σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση ενός ωαρίου από τις ωοθήκες σας (ωορρηξία), γεγονός που μειώνει τη γονιμότητα. Επιπλέον, ορισμένες βασικές αιτίες του υποθυρεοειδισμού, όπως ορισμένες αυτοάνοσες διαταραχές ή διαταραχές της υπόφυσης, μπορούν να βλάψουν τη γονιμότητα.

Για τις γυναίκες, η θεραπεία του υποθυρεοειδισμού είναι ένα σημαντικό μέρος της προσπάθειας να διορθώσουν την υπογονιμότητα. Αν η υπογονιμότητα παραμένει μετά την θεραπεία του υποθυρεοειδισμού, τότε μπορεί να χρειάζονται άλλες παρεμβάσεις για τη θεραπεία της υπογονιμότητας.

Αν έχετε υποθυρεοειδισμό και θέλετε να μείνετε έγκυος, συνεργαστείτε με το γιατρό σας, προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι ο υποθυρεοειδισμός σας είναι υπό έλεγχο. Ζητήστε επιπλέον βοήθεια από κάποιον ειδικό, αν χρειαστεί.

Αν έχετε υποθυρεοειδισμό και μείνετε έγκυος, ενημερώστε άμεσα το γιατρό σας. Η στενή παρακολούθηση των επιπέδων των θυρεοειδικών ορμονών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να προάγει τη φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου και να μειώσει τον κίνδυνο αποβολής.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει