5 αιτίες που προκαλούν πόνο στην πλάτη και πώς αντιμετωπίζονται

Στατιστικά, το 80% των ανθρώπων βιώνουν κάποιου είδους οσφυαλγία σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Συνήθως αυτό συμβαίνει στο κάτω μέρος της πλάτης και όχι στο επάνω και υπάρχει λόγος γι’ αυτό.

Ο θώρακας προσφέρει μεγάλη στήριξη και σταθεροποιεί τη σπονδυλική στήλη και το πάνω μέρος της πλάτης, ενώ δεν υπάρχει παρόμοια υποστήριξη στο λαιμό ή στο κάτω μέρος της πλάτης. Αλλά επειδή υπάρχει αυτή η στήριξη, αυτό δεν σημαίνει ότι το άνω μέρος της πλάτης δεν παρουσιάζει προβλήματα.

Διαβάστε παρακάτω ποιοι είναι οι λόγοι που ο πόνος στο πάνω μέρος της πλάτης μπορεί να δυσκολέψει τη ζωή σας και πώς αυτό μπορεί να διορθωθεί.

Η εργασία

Δεν έχει σημασία αν κάνετε χειρωνακτική εργασία ή βρίσκεστε τις περισσότερες ώρες της ημέρας καθηλωμένοι σε κάποια καρέκλα γραφείου. Ο πόνος στην πλάτη είναι η πιο συχνή αιτία αναπηρίας στον σύγχρονο κόσμο και ο λόγος που οι άνθρωποι χρειάζεται να λείψουν από την εργασία τους. Η κακή στάση του σώματος και η υπερφόρτωση της πλάτης με μεγαλύτερο βάρος από αυτό που μπορεί να διαχειριστεί, είναι οι κύριοι λόγοι πίσω από αυτό το πρόβλημα. Εάν οι μύες στην πλάτη σας είναι αδύναμοι, δεν θα είστε σε θέση να στηρίξετε τους ώμους, το κεφάλι και το λαιμό σας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πολλοί άνθρωποι γέρνουν όταν κάθονται.

Η επιδιόρθωση: Εργάζεστε σε έναν υπολογιστή; Βεβαιωθείτε ότι η οθόνη σας βρίσκεται στο επίπεδο των ματιών, ώστε να μην χρειάζεται να σκύβετε προς τα εμπρός για να την δείτε. Εάν η δουλειά σας απαιτεί βαριά ανύψωση, προσπαθήστε να αποφύγετε την κάμψη μόνο των γοφών, καθώς αυτό θα αναγκάσει την πλάτη σας να κουβαλήσει το μεγαλύτερο μέρος του βάρους. Αντί γι’ αυτό λυγίστε οπωσδήποτε τα γόνατα και χρησιμοποιήστε τα πόδια σας για να βοηθήσετε στην ανύψωση.

Η άσκηση

Oταν γυμνάζεστε θα πρέπει να εστιάζετε σε ολόκληρο το σώμα σας και όχι μόνο στις κινήσεις που θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε μια επίπεδη κοιλιά ή λεπτά πόδια. Υπάρχουν πολλοί μύες που δεν μπορούμε να δούμε και είναι υποστηρικτικοί μύες που βοηθούν να διατηρούμε μια σωστή στάση στο λαιμό, την πλάτη και τα άκρα μας. Οταν δεν δίνουμε προσοχή σ’ αυτούς τους μύες, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία που κάνει τους ισχυρότερους μύες να λειτουργούν εις βάρος των πιο αδύναμων, οδηγώντας έτσι στον πόνο.

Η επιδιόρθωση: Δοκιμάστε ασκήσεις Pilates για την πρόληψη των πόνων στην πλάτη. Δουλεύουν τους μύες σας από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα, δημιουργώντας ισχυρά θεμέλια που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο του πόνου. Πριν από κάθε προπόνηση κάνετε στρέτσινγκ. Το τέντωμα της πλάτης είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να ξεκινήσετε την άσκησή σας.

Η τσάντα

Ναι, πολλές τσάντες είναι σχεδιασμένες για να μεταφέρονται στον έναν ώμο. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως αυτή η πρακτική λύση κάνει καλό στο σώμα σας. Το βάρος της τσάντας μπορεί να βλάψει το πάνω μέρος της πλάτης, τους ώμους και το λαιμό. Η μεταφορά μιας τσάντας από τη μία πλευρά του σώματος, ιδιαίτερα αν είναι βαριά μπορεί να μετατοπίσει τη σπονδυλική στήλη.

Η επιδιόρθωση: Τις ημέρες που πρέπει να κουβαλήσετε πολλά πράγματα με την τσάντα σας, προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε ένα σακίδιο αντί για τσάντα. Με τον τρόπο αυτό το βάρος θα κατανεμηθεί ομοιόμορφα και στους δύο ώμους. Αν κουβαλάτε μια τσάντα που δεν μπορεί να φορεθεί και στους δύο ώμους θα πρέπει να θυμάστε πως το βάρος που θα περιέχει δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 20% του δικού σας σωματικού βάρους.

Κάπνισμα

Το κάπνισμα έχει πολύ επιζήμια αποτελέσματα σε οτιδήποτε μπορεί να πάει στραβά με το σώμα, κυρίως επειδή όταν καπνίζετε, μειώνεται το οξυγόνο που πηγαίνει στους μύες σας, στις αρθρώσεις σας και στο δέρμα σας. Το γεγονός αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα με τους υγιείς μύες και να παρουσιαστούν εκφυλιστικά προβλήματα. Να θυμάστε πως ποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί στον οργανισμό ενός ανθρώπου μεγεθύνεται αν αυτός είναι καπνιστής.

Η επιδιόρθωση: Μία και μόνη: Κόψτε το κάπνισμα.

Τα επίπεδα του άγχους

Εχετε παρατηρήσει ποτέ πώς τεντώνονται οι μύες σας όταν αγχώνεστε για κάτι; Υπάρχει λόγος γι’ αυτό. Το άγχος θεωρείται μέρος της εγγενούς αντίδρασης fight or flight (πάλη και φυγή) που έχουν όλοι οι άνθρωποι. Εάν είστε αγχωμένοι, το σώμα σας αντιλαμβάνεται αυτά τα συναισθήματα ως απάντηση σε κάποιο είδος απειλής και αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο ως προστατευτικό μηχανισμό.

Η επιδιόρθωση: Μάθετε να αναγνωρίζετε τα σιωπηλά σήματα του άγχους (π.χ. πονοκέφαλοι, κοιλιακές κράμπες, παράξενα όνειρα κ.λπ.) και λάβετε μέτρα για να τα αντιμετωπίσετε (βγείτε μια βόλτα, κάντε ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή ένα μασάζ, φάτε λίγη σοκολάτα, ακούστε λίγη ήρεμη μουσική κ.λπ.) που θα σας βοηθήσουν να το μετριάσετε.

Να θυμάστε τέλος πως δεν επιδιορθώνονται με κάποια αλλαγή συμπεριφοράς ή στάσης όλοι οι πόνοι της πλάτης. Υπάρχουν πόνοι στην πλάτη που σχετίζονται με ιδιαίτερα σοβαρές καταστάσεις, όπως είναι η οστεοαρθρίτιδα, η οστεροπόρωση, η δισκοκήλη ή η ασθένεια της χοληδόχου κύστης που χρειάζονται ιατρική αντιμετώπιση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει