6 είδη άσκησης για να ανακουφίσετε τον πόνο

Οταν κάποιος πονάει, το τελευταίο πράγμα που θέλει είναι να γυμναστεί. Ομως, οι άνθρωποι μπορούν να κρατήσουν τα συμπτώματά τους υπό έλεγχο αν ασκηθούν τουλάχιστον για λίγα λεπτά την ημέρα.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικά είδη άσκησης που μπορούν να σας βοηθήσουν να νοιώσετε καλύτερα και να ανακουφιστείτε από τους πόνους.

1. Επιβράδυνση

Οταν είστε στη μέση ενός έντονου πόνου, προφανώς δεν θέλετε να κάνετε κάτι που θα αυξήσει τη φλεγμονή. Σε γενικές γραμμές οι γιατροί συνιστούν να συνεχίσετε την άσκηση αντικαθιστώντας ενδεχομένως την κίνηση με το τέντωμα. Από την άλλη πλευρά, μπορείτε να επικεντρωθείτε σε μια περιοχή του σώματος που δεν πονάει. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι σκόπιμο να διακόψετε τις ασκήσεις για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά όχι για πολύ, δεδομένου ότι μπορεί να πέσετε σε έναν φαύλο κύκλο που οδηγεί σε δυσκαμψία και αδυναμία των αρθρώσεων.

2. Κολύμπι

Αν οι αρθρώσεις σας πονάνε, τότε η άσκηση μέσα στο νερό είναι ένας πολύ καλός τρόπος να μετριάσετε τον πόνο. Η άνωση παίρνει το βάρος από τις αρθρώσεις. Η κολύμβηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος γυμναστικής για τους πόνους των αρθρώσεων, δεδομένου ότι βοηθά να κρατήσετε τους αγκώνες σας ευέλικτους. Η άσκηση στο νερό μπορεί να πάρει μορφή τακτικής αεροβικής άσκησης στο νερό ή ακόμα και περπάτημα μέσα στην πισίνα. Μια μελέτη του 2011 διαπίστωσε ότι οι υδρόβιες προπονήσεις έχουν μικρά έως μέτρια οφέλη σε διάφορες μορφές πόνου, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η μυαλγία, η οσφυαλγία και η οστεοαρθρίτιδα.

3. Ποδηλασία

Δεν έχει καμία σημασία αν το ποδήλατο είναι σταθμευμένο στο σαλόνι σας ή κάνετε μ’ αυτό βόλτα στην πόλη ή στην ύπαιθρο. Η ποδηλασία όχι μόνο βοηθά στην απώλεια βάρους, αλλά μπορεί να απελευθερώσει και τις ενδορφίνες, τις ορμόνες που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά. Τα άτομα με αρθρίτιδα στα γόνατα έχουν κάποια δυσκολία στην ποδηλασία, γι’ αυτό πρέπει να βεβαιωθούν ότι το κάθισμα είναι στο σωστό ύψος. Σ’ αυτή την περίπτωση ένα καθιστό ποδήλατο είναι η καλύτερη επιλογή. Είναι καλό γιατί τα καθίσματα είναι ανατομικά και βοηθούν στην υποστήριξη της σπονδυλικής στήλης.

4. Βάρη

Η ανύψωση βάρους φαίνεται πως είναι χρήσιμη για τα άτομα που πονάνε, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, αλλά το πρόγραμμα πρέπει να γίνεται με μέτρο. Σκεφτείτε την άρση βαρών σαν τη λήψη μιας καθημερινής βιταμίνης. Οταν είστε νεότεροι θέλετε να δείχνετε ωραίοι με μαγιό. Οταν μεγαλώσετε θα πρέπει να δείτε την άσκηση σαν ένα είδος ιατρικής.

5. Περίπατος

Το περπάτημα μπορεί να είναι δύσκολο αν έχετε πόνο στο γόνατο και το πόδι, αλλά αν μπορείτε να περπατήσετε, αυτό το είδος άσκησης θα ενισχύσει τους μύες γύρω από το γόνατό σας και θα προστατέψει τις αρθρώσεις. Αν οι μύες στο μηρό ή στον τετρακέφαλο είναι σε καλή κατάσταση, η πίεση στο πόδι θα εκτρέψει τον πόνο μακριά από το γόνατο. Αν ο μυς είναι σε κακή κατάσταση, δεν θα μπορέσει να απορροφήσει το σοκ που θα μεταδοθεί στην άρθρωση και θα δημιουργήσει φλεγμονή. Ομως, δεν είναι λύση ούτε το να περπατάτε από το αυτοκίνητό σας μέχρι την πόρτα σας, καθώς έτσι δεν πρόκειται να πάρετε κανένα καρδιαγγειακό όφελος.

6. Τζόγκινγκ και τρέξιμο

Δραστηριότητες υψηλού αντίκτυπου, όπως είναι το τζόγκινγκ και το έντονο τρέξιμο, μπορεί να είναι δύσκολες, όταν υπάρχει πόνος στις αρθρώσεις και όχι μόνο για άτομα που πάσχουν από χρόνιο πόνο. Εάν ο γιατρός ή ο φυσικοθεραπευτής σας αποφασίσει ότι είναι η κατάλληλη προπόνηση για εσάς, τότε θα πρέπει να μειώσετε την πίεση στις αρθρώσεις με τη χρήση ειδικών αθλητικών παπουτσιών που έχουν πέντε δάχτυλα σαν γάντι. Είναι πολύ πιο ασφαλή για τα γόνατα και τις άλλες αρθρώσεις.

sport-shoes

Το καλό με τις αερόβιες δραστηριότητες, όπως το κολύμπι, η ποδηλασία, το τρέξιμο είναι ότι με τον καιρό θα αυξήσουν τη ροή του αίματος σε όλο σας το σώμα. Η βελτιωμένη κυκλοφορία μειώνει τις κυτοκίνες, μόρια που είναι επιρρεπή σε φλεγμονή.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει