6 μύθοι για την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα

Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα είναι μια μορφή φλεγμονώδους αρθρίτιδας που προκαλεί φλεγμονή των αρθρώσεων μεταξύ των σπονδύλων της σπονδυλικής στήλης και αυτών μεταξύ της σπονδυλικής στήλης και της πυέλου.

Μπορεί, επίσης, να προκαλέσει φλεγμονή και σε άλλα μέρη του σώματος. Δεν είναι τόσο γνωστή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι συχνή κατάσταση. Υπάρχουν, όμως, πολλές παρανοήσεις σχετικά με τη νόσο.

Ας προσπαθήσουμε να τις ξεδιαλύνουμε και να καταρρίψουμε τους μύθους:

Μύθος 1: Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα είναι μια σπάνια πάθηση

Πραγματικότητα. Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα είναι πιο συχνή πάθηση απ’ όσο μπορείτε να σκεφτείτε. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως επηρεάζει το 1,4% του γενικού πληθυσμού. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο συχνή απ’ όσο η σκλήρυνση κατά πλάκας, η κυστική ίνωση και η νόσος του Gehrig μαζί. Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα είναι η πιο συχνή πάθηση σε μια ομάδα αρκετών ρευματικών παθήσεων που ονομάζονται σπονδυλοαρθροπάθειες και προκαλούν συχνά χρόνια προβλήματα.

Μύθος 2: Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα είναι κατά κύριο λόγο μια ανησυχία για τους άνδρες

Πραγματικότητα. Παρόλο που οι νέοι άνδρες είναι δύο με τρεις φορές πιο πιθανό να επηρεαστούν από σπονδυλοαρθροπάθειες, σε σχέση με τις νεαρές γυναίκες, η αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθροπάθεια επηρεάζει και τα δύο φύλα, απλά στους άνδρες τείνει να είναι πιο σοβαρή. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως στις γυναίκες είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί. Για παράδειγμα ορισμένες γυναίκες μπορεί να βιώνουν τα συμπτώματα στο λαιμό αντί για το κάτω μέρος της πλάτης.

Μύθος 3: Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα επηρεάζει μόνο την πλάτη

Πραγματικότητα. Ο χρόνιος πόνος στην πλάτη είναι συχνά αυτός που οδηγεί στη διάγνωση. Αυτό συμβαίνει επειδή η νόσος επηρεάζει συχνά τη σπονδυλική στήλη. Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, ωστόσο, μπορεί να επηρεάσει επίσης και άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της αορτικής βαλβίδας της καρδιάς, όπως επίσης τα μάτια μέσω μιας φλεγμονώδους διεργασίας που ονομάζεται ραγοειδίτιδα, το δέρμα μέσω της ψωρίασης, τα πλευρά, το πεπτικό σύστημα και τα νεφρά.

Μύθος 4: Η ανάπαυση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την καταπολέμηση του πόνου της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας

Πραγματικότητα. Η δραστηριότητα είναι στην πραγματικότητα ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ανακουφίσετε τον πόνο της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το Μάρτιο του 2014 στο επιστημονικό έντυπο BMJ, οι συμμετέχοντες που έκαναν ασκήσεις στο σπίτι (πρόγραμμα ρουτίνας, μυϊκή ενδυνάμωση, stretching) και αναπνευστικές ασκήσεις βελτίωσης της ποιότητας της ζωής τους μείωσαν το συναισθηματικό στρες και την κούραση που συνδέεται με την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα. Ρωτήστε το γιατρό σας για συγκεκριμένες ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι.

Μύθος 5: Δεν θα πρέπει να λαμβάνονται μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα αν κάποιος πάσχει από αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα

Πραγματικότητα. Μερικοί άνθρωποι είναι διστακτικοί να πάρουν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα για την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, επειδή έχουν ακούσει ότι μπορεί να τους προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές. Ωστόσο, τα συγκεκριμένα φάρμακα είναι στην πραγματικότητα το πιο συχνό παυσίπονο που συνιστάται για τα πρώτα στάδια της πάθησης. Οταν τα πάρει κανείς υπό την επίβλεψη του γιατρού του, μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο παρενεργειών, όπως η καούρα.

Μύθος 6: Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα διαγιγνώσκεται πάντα από τον πόνο στην πλάτη

Πραγματικότητα. Είναι δύσκολο να διαγνωστεί από τον πόνο η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα για τον απλούστατο λόγο ότι ο πόνος στην πλάτη είναι πολύ συχνός και ενυπάρχει σε πολλές ιατρικές καταστάσεις. Σχεδόν κάθε άνθρωπος παθαίνει μια φορά το χρόνο οσφυαλγία. Μερικοί εξακολουθούν ακόμα να ψάχνουν απαντήσεις για το χρόνιο πόνο στην πλάτη τους, κάποιοι άλλοι δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν μια πιο σοβαρή κατάσταση. Επειδή η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα μπορεί να επηρεάσει άλλα μέρη του σώματος, η διάγνωση μπορεί να προέλθει από κάποιο άλλο πρόβλημα. Επίσης είναι δυνατό για έναν γιατρό να δει τα σημάδια της σε μια ακτινογραφία που θα έχει γίνει για ένα διαφορετικό ιατρικό θέμα.

Οσο περισσότερα πράγματα γνωρίζετε για την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, τόσο πιο «εξοπλισμένοι» θα είστε για να ζήσετε με την πάθηση, ανακουφίζοντας τα συμπτώματά σας. Το να καταρρίψετε τους μύθους που την ακολουθούν είναι σαφέστατα το πρώτο βήμα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει