7 τροφές που σάς βοηθούν να ζήσετε περισσότερο

Οσο περισσότερα πράγματα μαθαίνουμε, τόσο περισσότερο συνειδητοποιούμε πως η μακροβιότητα δεν είναι μόνο γενετική μας κληρονομιά. Eκτός της κληρονομικότητας, υπάρχουν και πολλοί άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο.

Παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα και την ποσότητα της ζωής μας, από τις μικρές καθημερινές αποφάσεις που παίρνουμε για τη διατροφή και την άσκησή μας, μέχρι τον ύπνο και άλλες συμπεριφορές ή συνήθειες που σχετίζονται με την υγεία μας.

Πρόσφατη μελέτη για παράδειγμα, διαπίστωσε πως υπάρχει σχέση ανάμεσα στη βιταμίνη D και τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Δεν είναι όμως μόνο η βιταμίνη D ή τα συμπληρώματα ασβεστίου που μπορούν να μας χαρίσουν χρόνια ζωής. Υπάρχουν και τροφές που κάνουν τον ίδιο.

1. Μπρόκολο για προστασία από τον καρκίνο

Το μπρόκολο και τα άλλα σταυρανθή λαχανικά είναι πλούσια σε σουλφοραφάνη και άλλα αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία των υγιών κυττάρων από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.

Αλλά όταν πρόκειται για λαχανικά, πρέπει να γνωρίζετε πως τα ωμά λαχανικά έχουν καλύτερα αποτελέσματα γιατί το βραστό νερό «ξεθωριάζει» τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες.

2. Δημητριακά ολικής αλέσεως για καρδιαγγειακή υγεία

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως προσφέρουν μια ποικιλία αντιοξειδωτικών και βιταμινών και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, που είναι γνωστό ότι βοηθούν στην προστασία ενάντια στην υψηλή χοληστερόλη και ρυθμίζουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, προστατεύοντας από τον διαβήτη.

Ενας μάλιστα τύπος δημητριακών ολικής αλέσεως, η βρώμη, έχει ένα μοναδικό αντιοξειδωτικό, την αβενανθραμίδη που μπορεί να προσφέρει επιπλέον προστασία κατά της χοληστερόλης.

3. Μούρα για τον εγκέφαλο, τα οστά και τη μυϊκή δύναμη

Τα μούρα δεν είναι καλά μόνο για τη μακροβιότητα, αλλά βελτιώνουν και την ποιότητα της ζωής. Είναι ασφυκτικά γεμάτα από αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία κατά των ελεύθερων ριζών, ενώ ένα αντιοξειδωτικό ιδιαίτερα, οι ανθοκυανίνες είναι χρήσιμες για την σωστή λειτουργία του εγκεφάλου, την ισορροπία και την διατήρηση των μυών.

4. Μαύρη σοκολάτα ως αντιφλεγμονώδες

Η μαύρη σοκολάτα είναι γεμάτη φλαβονοειδή που μειώνουν την φλεγμονή. Τα φλαβονοειδή έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βοηθούν στην πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων στο αίμα.

5. Ντομάτες για την πρόληψη του καρκίνου

Οι ντομάτες αποτελούν σημαντική πηγή λυκοπενίου, του λιποδιαλυτού θρεπτικού συστατικού που βοηθά στην προστασία από ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως του προστάτη, του πνεύμονα και του στομάχου.

6. Παντζάρια ως αντιφλεγμονώδες

Τα παντζάρια είναι πλούσια σε βεταΐνη, μια ένωση που σχετίζεται με χαμηλότερους δείκτες φλεγμονής.

7. Καρύδια για τη μείωση της χοληστερόλης

Τα καρύδια είναι μια μεγάλη πηγή άλφα-λινολεϊκού οξέος που είναι ένα είδος ωμέγα-3 λιπαρού οξέος που σχετίζεται με μειωμένη φλεγμονή και μείωση της χοληστερόλης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει