Ακτιβιστές: Πρέπει να μπουν κανόνες στα τρόφιμα όπως έγινε με το τσιγάρο

Ο κλάδος των τροφίμων θα πρέπει να ρυθμίζεται με ειδικούς κανόνες, όπως ρυθμίζεται η βιομηχανία καπνού, καθώς η παχυσαρκία αποτελεί κίνδυνο για την παγκόσμια υγεία, λένε οι διεθνείς ομάδες ακτιβιστών.

Δύο οργανώσεις που εδρεύουν στην Μεγάλη Βρετανία, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καταναλωτών και η Παγκόσμια Ομοσπονδία κατά της Παχυσαρκίας, καλούν για υιοθέτηση αυστηρότερων κανόνων, που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν στις συσκευασίες των τροφίμων προειδοποιήσεις για τη ζημιά που προκαλεί η παχυσαρκία, παρόμοιες με εκείνες που υπάρχουν στα πακέτα τσιγάρων.

Οι δύο οργανώσεις αναφέρουν ότι οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να επιβάλλουν υποχρεωτικούς κανόνες για τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, καθώς οι θάνατοι που οφείλονται στην παχυσαρκία παγκοσμίως αυξήθηκαν από 2,6 εκατομμύρια το 2005 σε 3,4 εκατομμύρια το 2010.

Οι νέοι κανόνες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μείωση των επιπέδων του αλατιού και των κορεσμένων λιπαρών, καθώς και της ζάχαρης στα τρόφιμα, τη βελτίωση του φαγητού που σερβίρεται στα νοσοκομεία και τα σχολεία, την επιβολή αυστηρότερων ελέγχων στη διαφήμιση, καθώς και στην εκπαίδευση του κοινού σχετικά με την υγιεινή διατροφή.

Υποστηρίζουν, ακόμα, πως τα τρανς λιπαρά θα πρέπει να αφαιρεθούν από όλα τα προϊόντα μέσα σε πέντε χρόνια, ενώ η διαφήμιση που απευθύνεται στα παιδιά κατά τη διάρκεια τηλεοπτικών προγραμμάτων θα πρέπει να περιοριστεί.

«Να αναλάβουν δράση οι κυβερνήσεις»

Οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να επανεξετάσουν, επίσης, τις τιμές των τροφίμων, να επιβάλλουν φόρους και να τροποποιήσουν τους ελέγχους αδειοδότησης, όπως αναφέρουν στην έκθεσή τους οι ακτιβιστές.

Εν ολίγοις, ζητούν να επικρατήσουν «τα ίδια επίπεδα παγκόσμιας συνθήκης που αντιμετωπίζει και η καπνοβιομηχανία».

«Θέλουμε να αποφύγουμε μια κατάσταση, όπως τη δεκαετία του 1960, όπου η βιομηχανία καπνού έλεγε ότι δεν υπάρχει κανένα λάθος με τα τσιγάρα για να φτάσουμε 30 και 40 χρόνια αργότερα να θρηνούμε εκατομμύρια νεκρούς από το κάπνισμα. Αν δεν αναλάβουμε δράση τώρα, θα έχουμε την ίδια αδιαλλαξία και κωλυσιεργία στη βιομηχανία τροφίμων», είπε χαρακτηριστικά ο Luke Upchurch, από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Καταναλωτών.

Τόνισε πως οι νέοι κανόνες πρέπει να είναι στο υψηλότερο επίπεδο της παγκόσμιας συμφωνίας, που σημαίνει πως οι κυβερνήσεις θα έχουν τη «νομική  υποχρέωση» για την εφαρμογή τους. Είπε ακόμα πως η Βραζιλία και η Νορβηγία είναι μπροστάρηδες σ’ αυτή την προσπάθεια και πως και η Μεγάλη Βρετανία έχει αρκετά καλές ιδέες.

Από την πλευρά του ο δρ Ian Campbell, κλινικός γιατρός και ιδρυτής του Εθνικού Φόρουμ της Μ. Βρετανίας κατά της Παχυσαρκίας, τόνισε:

«Οι συστάσεις των δύο οργανώσεων είναι ενδιαφέρουσες και σε μεγάλο βαθμό λογικές και πρακτικές. Μόνο όταν οι κυβερνήσεις αναλάβουν τις ευθύνες τους και βάλουν σε πρώτη προτεραιότητα τους καταναλωτές και όχι τους παραγωγούς, θα δούμε πραγματική αλλαγή. Μια σημαντική διαφορά των ρυθμίσεων για τον καπνό σε σχέση με τα τρόφιμα, είναι πως οι άνθρωποι χρειάζονται τα τρόφιμα για να επιβιώσουν, ενώ δεν έχουν καμία ανάγκη τον καπνό. Το αναπόφευκτο γεγονός είναι πως  η παχυσαρκία σκοτώνει σε μαζική κλίμακα και μόνο η ανάληψη δράσης από τις κυβερνήσεις μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστική μείωση».

«Τα συμφέροντα “όχημα” της βιομηχανίας τροφίμων»

Ο δρ Τιμ Lobstein από την Παγκόσμια Ομοσπονδία κατά της Παχυσαρκίας, αναφέρει πως ο λόγος που δεν θεσπίζονται κανόνες κατά της παχυσαρκίας είναι τα μεγάλα συμφέροντα των εταιριών που ασχολούνται με την βιομηχανία τροφίμων:

«Αν η παχυσαρκία ήταν μια μολυσματική ασθένεια, θα είχαμε δει δισεκατομμύρια δολαρίων να επενδύονται, για να τη θέσουν υπό έλεγχο. Αλλά επειδή η παχυσαρκία προκαλείται κυρίως από την υπερκατανάλωση λιπαρών και γλυκών τροφών, είδαμε τους φορείς χάραξης πολιτικής απρόθυμους να αναλάβουν δράση απέναντι στα εταιρικά συμφέροντα που προωθούν αυτά τα τρόφιμα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει