ΔΕΗ: Aπεργίες, διακοπές ρεύματος και πιθανή επιστράτευση

Κατατίθεται το απόγευμα της Τετάρτης (2/7) το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και ως «απάντηση» οι συνδικαλιστές ξεκινούν από το ίδιο βράδυ απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η κυβέρνηση βρίσκεται στα «χαρακώματα» με την αντιπολίτευση και τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ, με αφορμή το νομοσχέδιο, μετά την απόφαση της ΓΕΝΟΠ να ξεκινήσει από τα μεσάνυχτα κυλιόμενες 48ωρες απεργίες και συγκεντρώσεις εργαζομένων στις μονάδες όλης της χώρας αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίηση του 30% της εταιρείας.

Απεργιακές κινητοποιήσεις θα γίνουν σε όλους τους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς ΑΗΣ (Αγίου Δημητρίου, Καρδιάς, Αμυνταίου και Μελίτης στη Δυτική Μακεδονία), σε όλα τα ορυχεία (λεκανοπέδιο Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Φλώρινας, καθώς και εκείνα του Νοτίου Πεδίου, της Καρδιάς, της Μαυροπηγής και του Αμυνταίου), στα υδροηλεκτρικά έργα του Πολυφύτου, της Σφηκιάς, του Εδεσσαίου και του Αγρα, στον ΑΗΣ Κομοτηνής, το υδροηλεκτρικό έργο του Θησαυρού στη Δράμα, το υδροηλεκτρικό έργο στο Πουρνάρι της Αρτας και σε όλο το υδροηλεκτρικό σύστημα του Αλιάκμονα.

Ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής καταρτίζει προγράμματα κυλιόμενων περικοπών στην ηλεκτροδότηση ανά περιοχή, προκειμένου πιθανή απώλεια ισχύος από τις μονάδες του Βορρά να μην προκαλέσει κατάρρευση του συστήματος ηλεκτροδότησης της χώρας.

Σε αντίθεση, ωστόσο, με τα προηγούμενα χρόνια, κρίσιμες ώρες δεν θεωρούνται πια οι μεσημεριανές, αλλά οι βραδινές, καθώς τα φωτοβολταϊκά που έχουν εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια έχουν τη μέγιστη απόδοση τις ώρες που η κατανάλωση κορυφώνεται, λόγω ζέστης και χρήσης των κλιματιστικών.

Ετσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ το μέγιστο της ζήτησης αυτήν την περίοδο κυμαίνεται στα 7.000-7.500 MW μεταξύ 8 και 10 το βράδυ.

Στο μεταξύ, ανοικτό ενδεχόμενο για επιστράτευση των εργαζομένων στη ΔΕΗ εάν κατεβάσουν τους διακόπτες εν μέσω θέρους και τουριστικής περιόδου, άφησε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη.

Διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι θα υπάρξουν βελτιώσεις στο νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή και πρόσθεσε ότι τα χρήματα από την ιδιωτικοποίηση μέρους της ΔΕΗ θα χρησιμοποιηθούν από την επιχείρηση για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξή της στη Ν.Α. Ευρώπη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει