Δέκα βασικά λάθη στον καθαρισμό του προσώπου

Μπορεί o καθαρισμός του προσώπου σας να σας φαίνεται το λιγότερο πολύπλοκο μέρος της φροντίδας του εαυτού σας, αλλά έχει αποδειχθεί ότι ορισμένες κακές συνήθειες μπορούν να προκαλέσουν μεγάλα δεινά στο δέρμα σας.

Ο κακός τρόπος πλυσίματος μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα, ερυθρότητα, ερεθισμό, λιπαρότητα και σπυράκια.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε ποια είναι τα 10 μεγαλύτερα σφάλματα που μπορεί να κάνετε στη διάρκεια του καθαρισμού του προσώπου σας ώστε να τα αποφεύγετε από εδώ και στο εξής:

Λάθος προϊόν

Ο σωστός καθαρισμός θα πρέπει να εξαλείψει από το πρόσωπο τελείως τη βρωμιά, κάθε ίχνος μακιγιάζ και νεκρά κύτταρα, αλλά δεν θα πρέπει να είναι τόσο βαθύς ώστε να αφαιρέσει από το δέρμα σας τα φυσικά του έλαια και τα υγιή κύτταρα. Βρείτε αυτό που κάνει σωστά τη δουλειά του και δεν είναι ούτε πολύ ήπιο, ώστε να πρέπει να πλυθείτε δύο φορές για να καθαρίσει σωστά, ούτε πολύ σκληρό, ώστε μετά το πλύσιμο το δέρμα σας να έχει ερεθιστεί και να έχει κοκκινίσει ή να το αισθάνεστε ξηρό.

Υπερβολικός ζήλος

Για τους περισσότερους, το πλύσιμο του προσώπου δύο φορές την ημέρα είναι ένας καλός αριθμός, αλλά αν το πλύνετε παραπάνω μπορεί να ερεθίσετε το δέρμα και να το οδηγήσετε σε υπερέκκριση ελαίων. Εάν δεν φοράτε μακιγιάζ, ή ιδρώνετε πολύ, παραλείψτε το καθαριστικό το βράδυ και προσπαθήστε απλώς να ξεβγάλετε με χλιαρό νερό. Το να δώσετε στο δέρμα σας από καιρού εις καιρόν κάποιο διάλειμμα από τα προϊόντα καθαρισμού, περισσότερο θα το ωφελήσει, παρά θα το βλάψει.

Λάθος θερμοκρασία νερού

Είναι μύθος ότι το ζεστό νερό ανοίγει τους πόρους και το κύριο νερό τους κλείνει. Η πραγματικότητα είναι ότι οι πόροι δεν έχουν μύες για να ανοίξουν και να κλείσουν. Αν και το ζεστό νερό μπορεί να το αισθάνεστε καλό για το δέρμα σας, εντούτοις μπορεί να καταστρέψει τα φυσικά προστατευτικά έλαια του δέρματός σας και να οδηγήσει σε υπερβολική ξήρανση ή υπερβολική παραγωγή σμήγματος. Το χλιαρό νερό είναι το καλύτερο στοίχημα για να καθαριστεί το δέρμα σας ήπια αλλά αποτελεσματικά.

Πολλή απολέπιση

Η απολέπιση είναι μια υγιής πρακτική για να απομακρύνετε από το δέρμα τα νεκρά κύτταρα, αλλά θα πρέπει να θυμάστε πως το μέτρο είναι το κλειδί. Δροσίστε το δέρμα σας με απολεπιστικά προϊόντα που έχουν κόκκους (τα οξέα φρούτων είναι μια ήπια και καλή επιλογή) και επιμείνετε σε απολέπιση το πολύ δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Χρησιμοποιήστε τα δάχτυλά σας αντί για μια πετσέτα απολέπισης για την πρόληψη της αίσθησης «τραβήγματος» του δέρματος.

Κακό ξέπλυμα

Το κακό ξέπλυμα μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση υπολειμμάτων που μπορεί να φράξουν τους πόρους και να στεγνώσουν το δέρμα. Ξεπλύνετε καλά, ακόμα κι αν βιάζεστε πολύ το πρωί ή είστε κουρασμένοι το βράδυ. Το σαγόνι, η γραμμή που ξεκινούν τα μαλλιά και η μύτη, είναι τα πιο παραμελημένα σημεία γι’ αυτό πρέπει να τους δείξουμε περισσότερη φροντίδα.

Ερεθιστικά συστατικά

Αποφύγετε τα ερεθιστικά συστατικά όπως αρώματα, χρωστικές και συνθετικά συντηρητικά. Το θειικό νάτριο που συνήθως χρησιμοποιείται για να αποβάλλετε τα υπολείμματα που συσσωρεύονται στην επιφάνεια του δέρματος είναι επίσης μια κοινή αιτία των ερεθισμών και των αλλεργικών αντιδράσεων. Πάντα να διαβάζετε τις ετικέτες των προϊόντων για να ξέρετε ποια ακριβώς συστατικά εμπεριέχει κάθε προϊόν που χρησιμοποιείτε.

Τρίψιμο με την πετσέτα

Μην τρίβετε το πρόσωπό σας με την πετσέτα, αλλά να το κτυπάτε μ’ αυτήν ελαφρώς. Το τρίψιμο μπορεί να πιστεύετε ότι κάνει καλό στο δέρμα, αλλά δεν είναι αλήθεια. Στην πραγματικότητα τραβάει το δέρμα και θέτει την ελαστίνη του σε κίνδυνο. Επίσης, είναι σημαντικό να μην αρπάξετε την πρώτη πετσέτα που θα βρείτε μπροστά σας. Μην αφήσετε τα βακτήρια που ελλοχεύουν να απλωθούν πάνω σε ένα ωραίο καθαρό πρόσωπο. Να έχετε στην άκρη μια καθαρή, μαλακή πετσέτα, ειδικά για να καθαρίζετε το πρόσωπό σας.

Αναμονή για ενυδάτωση

Για τη μεγιστοποίηση της απορρόφησης και για να βοηθήσετε το δέρμα σας να παραμείνει ενυδατωμένο απλώστε τα ενυδατικά αμέσως μετά τον καθαρισμό όσο το δέρμα είναι ακόμα υγρό. Το ίδιο ισχύει και για τους ορούς και τα ειδικά προϊόντα επεξεργασίας. Η αναμονή θα στεγνώσει το δέρμα σας και θα κάνει δυσκολότερη την απορρόφηση των ενεργών συστατικών, ενώ εκτός αυτού μπορεί να προκαλέσει και μια λιπαρή ή κολλώδη αίσθηση.

Ξοδεύοντας μια… περιουσία

Η εντύπωση που υπάρχει πως όσο πιο ακριβό είναι ένα προϊόν, τόσο πιο καλό είναι για σας είναι λανθασμένη όσον αφορά τα καθαριστικά προσώπου. Ψάξτε για απλά προϊόντα με φυσικά υλικά που μπορούν να καθαρίσουν καλά την επιδερμίδα σας και να σας προσφέρουν μακροπρόθεσμα οφέλη.

Φόβος για τα έλαια

Για μεγάλο χρονικό διάστημα τα έλαια εθεωρείτο πως έφραζαν τους πόρους, αλλά αυτή η εντύπωση τώρα πια έχει – ευτυχώς – αλλάξει. Οι ειδικοί λένε ότι όλοι οι τύποι δέρματος μπορούν να επωφεληθούν από τον καθαρισμό με λάδι, ακόμα και τα λιπαρά δέρματα. Το έλαιο διαλύει τα βακτηρίδια και βοηθά στην επούλωση και την ισορροπία του δέρματος. Ψάξτε για προϊόντα καθαρισμού με φυτικά έλαια ή δοκιμάστε ένα υψηλής ποιότητας αμυγδαλέλαιο, λάδι από κουκούτσι σταφυλιού, ή ηλιέλαιο. Αποφύγετε το λάδι καρύδας ή το ελαιόλαδο γιατί μπορεί για κάποιους να λειτουργήσει άψογα αλλά σε κάποιους άλλους να δημιουργήσει προβλήματα. Κάντε μασάζ με το λάδι στο πρόσωπό σας και σκουπίστε με ένα απαλό σφουγγαράκι που θα το βυθίζετε κάθε τόσο σε ζεστό νερό. Σιγουρευτείτε πως έχετε σκουπίσει όλο το λάδι για να αποφύγετε εμφάνιση υπολειμμάτων αλλά και για να κρατήσετε τους πόρους καθαρούς.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει