Διπλασιάστηκε ο αριθμός των νεκρών από τον Εμπολα στη Σιέρα Λεόνε

Σε μία μόλις εβδομάδα, ο αριθμός των νεκρών από το μεταδοτικό ιό Εμπολα έχει διπλασιαστεί στη Σιέρα Λεόνε, με 12 άτομα να έχουν χάσει τη ζωή τους έναντι 6 της περασμένης εβδομάδας.

Πρόκειται για επίσημα στοιχεία από το υπουργείο Υγείας της χώρας που υποστηρίζουν ότι οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι συνέβησαν στα ανατολικά, κοντά στα σύνορα με τη Γουινέα, που αποτελεί εδώ και μήνες το επίκεντρο της επιδημίας και όπου έχουν χάσει τη ζωή τους φέτος πάνω από 200 άνθρωποι.

Ως γνωστόν, δεν υπάρχει θεραπεία ή εμβόλιο για τον Εμπολα που είναι ένας από τους πλέον θανατηφόρους ιούς στον κόσμο.

Η Σιέρα Λεόνε, ένα από τα πιο φτωχά κράτη της Δυτικής Αφρικής, είχε επιβεβαιώσει τον πρώτο θάνατο από Εμπολα πριν από δύο εβδομάδες.

Αλλα 12 κρούσματα έχουν παρουσιαστεί στη γειτονική Λιβερία με 9 επιβεβαιωμένους θανάτους από τον ιό.

Οι κοινότητες αρνούνται να δεχθούν βοήθεια

Η δρ Amara Jambai, διευθύντρια Πρόληψης και Καταπολέμησης της Νόσου στο υπουργείο Υγείας της Σιέρα Λεόνε, ανακοίνωσε τη Δευτέρα (9/6) ότι οι θάνατοι στα ανατολικά της χώρας συνέβησαν κυρίως στην περιοχή Kailahun.

Οπως είπε, υπάρχουν πλέον 42 επιβεβαιωμένα κρούσματα από τα 113 άτομα που εξετάστηκαν, με νέες περιπτώσεις να καταγράφονται στη βόρεια περιοχή της Kambia. Πρόσθεσε δε πως η ασθένεια άρχισε να εξαπλώνεται, ενώ οι τοπικές αρχές προσπαθούσαν να ελέγξουν την κίνηση των ανθρώπων.

Η Γουινέα είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο, με 328 κρούσματα, από τα οποία 193 έχουν επιβεβαιωθεί από εργαστηριακές δοκιμές και με 208 θανάτους.

Τα τελευταία στοιχεία ακολούθησαν τις προειδοποιήσεις από τις υγειονομικές αρχές και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις στη Δυτική Αφρική ότι ο θανατηφόρος ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται στην περιοχή, με τον Εμπολα να αναφέρεται σε περιοχές όπου δεν είχαν παρουσιαστεί νέα κρούσματα για περισσότερες από 40 ημέρες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λένε ότι αυτό συμβαίνει επειδή ορισμένες κοινότητες αντιστέκονται στην ιατρική βοήθεια, ενώ μερικοί άνθρωποι αρνούνται να πάνε στο νοσοκομείο και προτιμούν να στρέφονται σε παραδοσιακούς θεραπευτές.

Ο Εμπολα είναι ένας αιμορραγικός πυρετός που μπορεί να σκοτώσει ακόμα και το 90% των ατόμων που έχουν μολυνθεί και μεταδίδεται μέσω της επαφής με τα υγρά μολυσμένων ατόμων και ζώων, όπως τα ούρα, ο ιδρώτας και το αίμα.

Ωστόσο, οι άνθρωποι έχουν καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης αν εντοπιστούν έγκαιρα και λάβουν ιατρική φροντίδα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει