Γιατροί χωρίς Σύνορα: Εντελώς εκτός ελέγχου ο Εμπολα (video)

«Το ξέσπασμα της επιδημίας Εμπολα στη Δυτική Αφρική είναι το πιο θανατηφόρο που έχουμε δει ποτέ και ο ιός μαίνεται κυριολεκτικά εκτός ελέγχου», τόνισε ένας εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Ο ιός, που προκαλεί μια ιδιαίτερα δυσάρεστη μορφή αιμορραγικού πυρετού, έχει σκοτώσει 337 ανθρώπους από τους 528 που έχουν μολυνθεί, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Το γεγονός αυτό καθιστά τον συγκεκριμένο ιό την μεγαλύτερη και πιο θανατηφόρα επιδημία του ιού Εμπολα που υπήρξε ποτέ, από το 1976 που εντοπίστηκε για πρώτη φορά.

«Είναι σαφές ότι η επιδημία βρίσκεται τώρα στο δεύτερο κύμα της και για μένα προσωπικά είναι εντελώς εκτός ελέγχου», λέει ο Bart Janssens, Διευθυντής των Εργασιών για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στις Βρυξέλλες.

Ο ιός έχει εξαπλωθεί από την άνοιξη σε τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής που συνορεύουν, τη Γουϊνέα, τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία. Το μεγαλύτερο μέχρι το σημερινό ξέσπασμα του ιού είχε σημειωθεί το 2000 στην Ουγκάντα, όταν είχε επηρεάσει 425 άτομα και είχε σκοτώσει τα 224 απ’ αυτά. Ως γνωστόν, δεν υπάρχει κανένα εμβόλιο ή αποτελεσματική θεραπεία για τον Εμπολα, που είναι ένας ιός ιδιαίτερα μεταδοτικός.

http://www.youtube.com/watch?v=ca6Z0onm5xw

Μπορεί επίσης να σας αρέσει