Ολοι αγαπάμε τις πατάτες! Γνωρίζουμε ότι οι πατάτες είναι φορτωμένες με υδατάνθρακες και συνήθως μαγειρεύονται με λάδι και βούτυρο, επομένως είναι κοινή η πεποίθηση ότι συντελούν στην απόκτηση βάρους.
Είναι, όμως, αλήθεια ότι οι πατάτες παχαίνουν; Μήπως μπορούν αντίθετα να μάς βοηθήσουν να χάσουμε βάρος;
Πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι μπορείτε να φάτε πατάτες και παρόλα αυτά αντί να παχύνετε, να αδυνατίσετε!
Η μελέτη δείχνει ότι οι τροφές με ανθεκτικό άμυλο βοηθούν στο αδυνάτισμα, καθώς βελτιώνουν την πέψη, με το να αντιστέκονται στη διαδικασία της πέψης, διατηρώντας επομένως περισσότερο χρονικό διάστημα τον κορεσμό, με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν οι φυτικές ίνες. Αυτό το είδος αμύλου, βρίσκεται στα όσπρια (τα φασόλια είναι μια εξαιρετική πηγή), στις πατάτες, το κριθάρι, το καστανό ρύζι, το καλαμπόκι και άλλα μη μεταποιημένα δημητριακά (στην φυσική τους δηλαδή μορφή).
Το στοίχημα είναι πως μπορείτε να πάρετε αυτό το όφελος είτε από την κατανάλωση μπανάνας (μη επεξεργασμένης), είτε από το ανθεκτικό άμυλο κατά τη διαδικασία της ψύξης μετά το μαγείρεμα. Δεδομένου ότι το ζέσταμα καταστρέφει τα οφέλη, το κόλπο είναι να τρώτε κρύες τροφές.
Επίσης, οι πατάτες είναι φορτωμένες με φυτικές ίνες και σίδηρο. Μπορούν ακόμα να παρέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος βιταμινών Β και ακόμα βιταμίνη C, κάλιο και πρωτεΐνες. Οι φυτικές ίνες σάς κρατούν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οι πρωτεΐνες βοηθούν στην οικοδόμηση των μυών και οι υδατάνθρακες παρέχουν ενέργεια.
Ετσι η πατάτα από μόνη της δεν είναι ανθυγιεινή. Κάθε άλλο. Η διαδικασία του μαγειρέματος είναι που την κάνει ανθυγιεινή.
Ολοι αγαπούν τις πατάτες αλλά αν τις φάνε με άφθονο βούτυρο και τυρί είναι δεδομένο ότι θα παχύνουν.
Αν όμως τις βράσουν ή τις ψήσουν μαζί με το δέρμα τους θα πάρουν όλες τις φυτικές ίνες, θα χορτάσουν για περισσότερο χρονικό διάστημα, θα οικοδομήσουν μύες και τελικά θα χάσουν βάρος.