Ολα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για την αϋπνία

Η αϋπνία είναι η πιο κοινή διαταραχή του ύπνου. Περιλαμβάνει τόσο τη δυσκολία που αντιμετωπίζει κάποιος να κοιμηθεί, όσο και τη δυσκολία να κοιμηθεί ξανά αν έχει ξυπνήσει νωρίς μέσα στη νύχτα.

Η αϋπνία μπορεί να είναι παροδική, οξεία ή χρόνια.

Σχεδόν κάθε άνθρωπος μπορεί να έχει περιστασιακά κάποιες άγρυπνες νύχτες ίσως λόγω στρες, είτε λόγω προβλημάτων που τον απασχολούν, είτε λόγω αλκοόλ ή υπερβολικής καφεΐνης. Η αϋπνία είναι μια διαταραχή του ύπνου που μπορεί να συμβεί τακτικά και πολλές φορές χωρίς προφανή λόγο.

Παρά το γεγονός ότι επτά ώρες ύπνου κατά μέσο όρο είναι αρκετές για τους περισσότερους ανθρώπους, μερικοί άνθρωποι χρειάζονται μόνο τέσσερις με πέντε ώρες, ενώ κάποιοι άλλοι χρειάζονται εννέα με δέκα.

Τι είναι η αϋπνία

Η αϋπνία είναι η εμπειρία του ατόμου που έχει μια κακή ποιότητα ύπνου, που περιλαμβάνει τα ακόλουθα προβλήματα:

* δυσκολία στο να κοιμηθεί

* συχνό ξύπνημα κατά τη διάρκεια της νύχτας με δυσκολία να κοιμηθεί ξανά

* δυσκολία να ξυπνήσει νωρίς το πρωί

* ύπνος μετά από τον οποίο το άτομο δεν αισθάνεται ξεκούραστο

Ενα στα τρία άτομα έχουν αϋπνία σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Φαίνεται ότι υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα της αϋπνίας όπως:

* μεγαλύτερη ηλικία (αϋπνία εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα άνω των 60)

* γυναίκες

* άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη

Μεταβατική και οξεία αϋπνία συνήθως συμβαίνει σε άτομα που αντιμετωπίζουν προσωρινά έναν ή περισσότερους από τους ακόλουθους παράγοντες:

* στρες

* θόρυβο στο περιβάλλον

* ακραίες θερμοκρασίες

* περιβαλλοντικές αλλαγές

* αλλαγές στο ρυθμό του ύπνου και της εγρήγορσης

* παρενέργειες των φαρμάκων

Η χρόνια αϋπνία είναι πιο πολύπλοκη και είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της υποκείμενης σωματικής ή ψυχικής διαταραχής. Η κατάθλιψη είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες της χρόνιας αϋπνίας. Αλλες ασθένειες που μπορούν να προκαλέσουν αϋπνία είναι η αρθρίτιδα, η νεφρική και καρδιακή νόσος, το άσθμα, η ναρκοληψία και η ασθένεια του Πάρκινσον.

Τα σημάδια και τα συμπτώματα της αϋπνίας

* αδυναμία επαρκούς ύπνου τη νύχτα

* δυσκολίες στον ύπνο

* ξύπνημα κατά τη διάρκεια της νύχτας

* ημερήσια κόπωση ή υπνηλία

* ευερεθιστότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας

Πώς αντιμετωπίζεται η αϋπνία

Η μεταβατική και οξεία αϋπνία δεν απαιτεί  υποχρεωτικά θεραπεία, καθώς τα επεισόδια διαρκούν μόνο λίγες μέρες. Μερικοί άνθρωποι που πάσχουν από αϋπνία μπορεί να χρησιμοποιήσουν υπνωτικά χάπια, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν τον ύπνο, αλλά και το ξύπνημα την επόμενη ημέρα. Δεδομένου ότι αυτή η ομάδα φαρμάκων έχει πιθανές παρενέργειες, η χρήση τους συνιστάται μόνο μετά από συζήτηση με ένα γιατρό και μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα.

Η θεραπεία της χρόνιας αϋπνίας περιλαμβάνει διάγνωση και θεραπεία των πιθανών ιατρικών και ψυχολογικών προβλημάτων που την προκαλούν, καθώς και τον εντοπισμό και την πρόληψη των συμπεριφορών που μπορεί να επιδεινώσει ή να προκαλέσει αϋπνία.

Τρεις φυσικές θεραπείες που λειτουργούν αποτελεσματικά

Υπάρχουν τρεις φυσικές θεραπείες που μπορούν να σας βοηθήσουν να νικήσετε την αϋπνία:

Λεβάντα

Η λεβάντα έχει χρησιμοποιείται από καιρό ως εναλλακτική θεραπεία για την αϋπνία, τις νευρικές διαταραχές και τα προβλήματα με την πέψη. Χρησιμοποιήστε λεβάντα ως μέρος ενός ζεστού, χαλαρωτικού μπάνιου. Χαλαρώνει τους μύες, ηρεμεί τη νευρικότητα και το άγχος και μαζί με τσάι βοηθά στις διαταραχές του ύπνου.

Θυμάρι

Τα οφέλη για την υγεία από το θυμάρι, βρίσκονται στα φύλλα και το λουλούδι. Τα αιθέρια έλαια από θυμάρι βοηθούν στη θεραπεία της αϋπνίας και τη χαλάρωση των μυών.

Λυκίσκος

Ο λυκίσκος είναι εξαιρετικό φυσικό ηρεμιστικό, έτσι ώστε να χρησιμοποιείται για να ηρεμήσει τα νεύρα και ως μια φυσική θεραπεία για την αϋπνία. Ανακουφίζει από τη νευρικότητα, το στρες και το άγχος, προωθεί τον ύπνο και ενισχύει τα νεύρα. Σε πολλές χώρες, οι άνθρωποι γεμίζουν τα μαξιλάρια τους με λυκίσκο για να τους εξασφαλίσει μια καλή ποιότητα του ύπνου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει